Polští učitelé hrozí stávkou. Nástupní platy jsou na úrovni minimální mzdy

Události: Polští učitelé chtějí vyšší platy (zdroj: ČT24)

Školské odbory v Polsku hrozí stávkou. Požadují pro učitele vyšší platy. V současné chvíli je výplata při nástupu bez předchozí praxe stejná jako minimální mzda v zemi. Odboráři chtějí růst nejméně o dvacet procent a taky konec politických zásahů do obsahu výuky.

Jerzy Wisniewski celý život učil fyziku. Po padesáti letech chtěl do důchodu. Nakonec ale zůstal v zaměstnání. Nikdo se totiž nepřihlásil na jeho místo. „Protože atraktivnější je i práce za kasou v Biedronce nebo Lidlu,“ vysvětluje situaci učitel fyziky na speciální základní škole.

Příští rok opustí školu definitivně. Bojí se však, co bude s jeho žáky dál. Proto se přidal k protestní akci odborů. „Průměrný věk učitele v Polsku je pětačtyřicet, osmačtyřicet let. Chybí nám mladá generace,“ stěžuje si šéf polských školských odborů Sławomir Broniarz.

Jen třem procentům učitelů v Polsku je méně než osmadvacet let. Pro absolventy není práce finančně zajímavá. Nástupní plat se pohybuje na úrovni minimální mzdy, v přepočtu kolem osmnácti tisíc korun hrubého.

Ministr má protesty za „politické chucpe“

Ministr školství však argumentuje tabulkovými platy, které by měly růst s počtem odučených let. „Já jsem diplomovaná učitelka, takže nejvyšší platová kategorie, a nemám sedm tisíc zlotých hrubého, jak o tom hovořil pan ministr. Čistého mám 3 600 zlotých (18 500 korun),“ oponuje učitelka se sedmatřicetiletou praxí Jolanta Jaskułka.

Podle odborů vládní statistiky o průměrném výdělku učitelů neodpovídají realitě. Požadují i proto plošné zvýšení platů minimálně o inflaci, tedy asi o dvacet procent. K odborům se přidala také opozice, která varuje před kolapsem školství.

„Tyto požadavky buď jsou, nebo budou realizovány a to, co se děje, je jen politické chucpe v režii odborů,“ reagoval na nespokojenost učitelů ministr školství Przemysław Czarnek. Protest a následnou diskusi o budoucnosti školství odbory svolaly sto dvacet metrů od jeho kanceláře.

Czarnek diskutovat nepřišel. Slíbil ale zvýšit nástupní plat o třetinu a přidat i do tarifů. Konkrétní zákon nicméně zatím nepředložil. Důvěru odborů, které mu vyčítají třeba i oslabení role ředitelů nebo politické zásahy do výuky, nezískal. Zvažují proto vyhlášení stávky.