Po nepokojích v Tel Avivu chce Izrael vyhostit až tisícovku eritrejských uprchlíků

Izraelský premiér Benjanim Netanjahu v neděli prohlásil, že jeho země zvažuje deportaci tisíce Eritrejců, kteří se zúčastnili sobotních nepokojů v Tel Avivu. Při střetech se zranilo asi 140 osob včetně desítek izraelských policistů. Informovala o tom agentura AFP.

Dvě znesvářené skupiny Eritrejců se v sobotu střetly v Tel Avivu. Izraelští policisté uvedli, že se je snažili rozehnat slzným plynem, ale i střelbou do vzduchu, protože měli obavy o svůj život. Na videích zveřejněných na sociálních sítích jsou vidět dvě skupiny migrantů, které na sebe navzájem i na policisty házely kameny a bily se holemi. Podle Netanjahua události překročily „červenou linii“.

„Na zvláštním ministerském výboru, který jsem dnes zřídil, jsme vyzvali k rychlým opatřením včetně vyhoštění tisícovky příznivců (eritrejského) režimu, kteří se těchto nepokojů zúčastnili,“ uvedl izraelský premiér v prohlášení. „Je zřejmé, že se nemohou prohlašovat za uprchlíky. Podporují tento (eritrejský) režim. Pokud ho tolik podporují, mohou se vrátit do své země,“ dodal.

Podle mezinárodního práva ale Izrael nemůže násilím posílat migranty zpět do země, kde může být ohrožen jejich život nebo svoboda.

V Izraeli žije 25 tisíc Eritrejců

Tel Aviv zažil střety mezi eritrejskými příznivci vlády africké země a jejími odpůrci v minulých letech už vícekrát. Izraelské úřady při udělování azylu nerozlišují, zda jsou eritrejští imigranti ve své zemi pronásledováni kvůli kritice režimu či jsou vládními stoupenci.

Mnozí migranti chudou zemi opustili z ekonomických důvodů. V Izraeli žije asi 25 tisíc Eritrejců, kteří tvoří většinu afrických žadatelů o azyl v zemi, je jich podle listu The Times of Israel něco přes třicet tisíc. 

Eritrea vznikla před 30 lety vyhlášením nezávislosti na sousední Etiopii a od té doby má stále stejného prezidenta, Isajase Afewerkiho. Tato chudá východoafrická země ležící u Rudého moře, ve které žije podle různých odhadů čtyři až sedm milionů obyvatel, je někdy označována jako „Severní Korea Afriky“.

V Eritreji je legální jen jedna politická strana, neexistuje tam svoboda slova a pro legální opuštění země je nutné povolení úřadů. Asi polovina Eritrejců jsou křesťané a polovina muslimové.