Pellegrini nevyloučil jednání o vládě s liberály. Čaputové slíbil zodpovědný přístup

Předseda Hlasu Pellegrini po jednání s prezidentkou (zdroj: ČT24)

Třetí nejsilnější slovenská strana Hlas–SD podle svého šéfa Petera Pellegriniho udělá všechno pro vytvoření vlády. Oznámil to po jednání s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Pellegrini nevylučuje rozhovory se žádnou z hlavních stran, tedy vítězným Smerem–SD ani hnutím Progresívne Slovensko, které skončilo v sobotních volbách na druhém místě. Bez Hlasu nemůže vzniknout žádná koalice, Pellegrini proto slíbil, že bude k jednáním přistupovat zodpovědně.

Pellegrini po setkání s prezidentkou prohlásil, že pokud nevyjde první varianta, tedy koalice jednání s vítězným Smerem, v předsednictví Hlasu bude podpora i pro druhou možnost.

„Nepřijali jsme na stranické úrovni zásadní rozhodnutí, že jen jedna volební koalice je pro nás přípustná a druhá ne,“ zdůraznil šéf Hlasu. Po volbách se ještě s Ficem nesetkal, zato už neformálně hovořil s předsedou hnutí Progresívne Slovensko Michalem Šimečkou. 

Že by mu nabídl post premiéra za podporu jeho vlády, Pellegrini nekomentoval. „O funkcích jsme se nebavili, to bude předmětem podle mě až na další kola v případě, že k jednáním přijdeme,“ podotkl šéf Hlasu.

Stabilita prioritou

Druhá varianta s liberály podle Pellegriniho nastane, když „nebudeme spokojeni s kvalitou vlády“. Podmínkou bude také garance stability poslaneckých klubů. Narážel tak zjevně na to, že v klubu nacionalistické SNS, která by rovněž měla figurovat v koalici s Ficem, je jen jeden její člen – Andrej Danko. Podmínkou Hlasu také podle Pellegriniho je, aby vznikla vláda, při které by lidé neodcházeli ze Slovenska.

Pellegrini po setkání s Čaputovou slíbil, že pro vytvoření vlády udělá vše. „Určitě nebudu dělat nic takového, co by nás dovedlo do patu a předčasných voleb,“ konstatoval bývalý politik Smeru. Před volbami se netajil tím, že má blíž ke Smeru než k liberálům. A to i přesto, že jeho vztahy s Ficem nejsou přátelské.

I když Hlas vstoupí do jedné z možných koalic, může ji podle předsedy strany kdykoli opustit a vstoupit do druhé sestavy, pokud by došlo k porušení podmínek Hlasu. To podle Pellegriniho umožňuje složit vládu na půdě současného parlamentu bez předčasných voleb.

Čtrnáct dnů pro Fica

Čaputová v pondělí pověřila předsedu vítězné strany Smer–SD sestavením nové vlády. Expremiér na to dostal 14 dnů. Fico nesdělil, se kterými stranami by mohl kabinet sestavit, slovenští analytici i média nicméně jako jednu z nejpravděpodobnějších možností označují spolupráci Ficovy strany s Hlasem–SD a s nacionalisty ze SNS.

V úterý Fico uvedl, že v dosavadních jednáních o vytvoření nové slovenské vlády nenastaly zásadní programové rozdíly s partnery. „Jednání s preferovanými koaličními partnery se rozběhla a pro mě je potěšující, že jsem nenarazil na zásadní programové rozdíly. Nejdříve se musíme dohodnout, jaký obsah bude mít vlastní program, a až poté řešit personální otázky,“ řekl Fico.

Po Ficovi se s Čaputovou sešel i předseda strany Progresívne Slovensko Šimečka. Ten sdělil, že jeho hnutí zahájilo neformální rozhovory s představiteli dalších stran o možnosti vytvořit vládu. „Hledáme, zda existuje prostor a vůle vytvořit alternativní většinu k té, kterou sestavuje Robert Fico. Určitě má větší výhodu a lepší karty v rukou vítěz voleb,“ řekl Šimečka.

Pellegrini nevyloučil jednání s hnutím Progresívne Slovensko, přednost ale dostane Smer (zdroj: ČT24)

Jeho proevropská liberální koalice by zahrnovala kromě progresivistů také křesťanské demokraty (KDH) a středopravicovou stranu SaS.

Důležité postavení při sestavování vlády budou mít proto i křesťanští demokraté, kteří už také jednali s prezidentkou. Jejich předseda Milan Majerský poté sdělil, že KDH v tuto chvíli míří do opozice. Dodal, že by se to mohlo změnit, jen pokud liberálové ustoupí podmínkám konzervativců.

Liberální koalice by podle něj mohla vzniknout, jen pokud dojde k velké míře kompromisu. „Šance stále je, politika je umění možného,“ míní předseda KDH. Rozhodne podle něj až rada KDH, která bude zasedat 14. října.