Pellegrini jednal s Vystrčilem. Vedení Senátu pozval do Bratislavy

Brífink po jednání Vystrčila s Pellegrinim (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtek Česká republika hostí předsedu slovenského parlamentu Petera Pellegriniho a slovenského ministra obrany Roberta Kaliňáka. Pellegrini po jednání s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) pozval vedení české horní parlamentní komory na společné zasedání do Bratislavy. Někdejší slovenský premiér se v Praze setkal i s předsedou vlády Petrem Fialou (ODS) a prezidentem Petrem Pavlem.

Pellegrini na tiskové konferenci po jednání ve Valdštejnském paláci i později v sídle Poslanecké sněmovny potvrdil, že Slovensko je připraveno dále pomáhat Ukrajině v boji s Ruskem, jako stát ale už nedisponuje zbrojním materiálem, který by mohlo darovat. Platí nicméně kontrakty zbrojařských firem či snaha Slovenska distribuovat humanitární pomoc nebo pomáhat v obnově Ukrajiny.

Pellegrini zmínil například účast Slovenska na projektech odminování území, na nichž se bojovalo či bojuje. Podle Vystrčila při jednání dominovala také témata vzájemné spolupráce v oblasti energetiky a politických vztahů v rámci Visegrádské čtyřky. „Potvrdili jsme si, že Slovensko a Česko mají v naprosté většině stejné zájmy. Jako Národní rada Slovenska a český Senát jsme připraveni spolupracovat, a to jak v oblasti zahraniční i vnitřní politiky,“ uvedl Vystrčil. 

Pellegrini podle něho rovněž přišel s návrhem obnovit tradici setkání vedení parlamentů obou zemí, který předseda Senátu přijal. „Už třicet let udržujeme nadstandardní vztahy. Slova o dobrých vztazích mezi Čechy a Slováky nejsou klišé, ale každodenní realitou. Spolupráce mezi oběma zeměmi nemůže být omezena jen na úroveň vlád, exekutivy a výkonných orgánů, ale musí být i na úrovni parlamentů,“ doplnil Pellegrini.

Pellegrini zmínil armádní spolupráci

S Vystrčilem a dalšími členy horní komory jednal Pellegrini také o energetické bezpečnosti, například odklonu od ruské ropy či plánu na sdílení záloh distributorů elektřiny. To by znamenalo, že státy by se podělily o povinnost držet neustále zálohu svého největšího zdroje elektřiny. 

Po jednání s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) Pellegrini zmínil potřebu armádní spolupráce. Prohlásil, že evropské země by měly spolupracovat ve vojenských nákupech.

Brífink po jednání M. Pekarové Adamové s P. Pellegrinim (zdroj: ČT24)

Také potvrdil, že po cestě do Rakouska v příštím týdnu a Bruselu plánuje postupně navštívit i všechny sousední země, a to včetně Ukrajiny. Ta by podle něj měla mít podporu, a to i v jednáních. Řešení konfliktu s Ruskem ale nevidí v nejbližší době.

Pekarová Adamová v souvislosti se situací na Ukrajině konstatovala, že konflikt se netýká pouze této země. Rusku jde o destabilizaci Západu, konstatovala s tím, že od toho je třeba odvíjet reakci.

Kaliňák jednal s Černochovou

S armádní spoluprací obou zemí souvisí také čtvrteční návštěva slovenského ministra obrany Kaliňáka u jeho české kolegyně Jany Černochové (ODS). Ta ho přijala na svém ministerstvu slavnostním ceremoniálem jednotky Čestné stráže a Ústřední hudby Armády ČR. Společně jsme jednali o průmyslové spolupráci či pokračování ochrany vzdušného prostoru Slovenska, řekla ministryně po schůzce.

„Diskutovali jsme nad otázkou budoucího střežení slovenského vzdušného prostoru. Česko, Polsko a Maďarsko ho nyní střeží do doby, než Slovensko získá letouny F-16. V případě, že bude mít Slovensko zájem na prodloužení období střežení, jsme připraveni naši spolupráci s ním prodloužit,“ pronesla Černochová. Kaliňák přístup ocenil, stíhačky by podle něj měly příští rok přicházet, nicméně zpoždění jsou u podobných smluv častá.

Podle Černochové Slovensko také nemá problém s tím, že by část příštího roku mnohonárodnostnímu bojovému uskupení NATO na Slovensku místo Česka velelo Španělsko.

Brífink po jednání ministryně obrany Černochové se slovenským protějškem Kaliňákem (zdroj: ČT24)

Setkání s Pavlem i Fialou

Nová slovenská vláda premiéra Roberta Fica, která vzešla ze zářijových předčasných parlamentních voleb, získala důvěru minulý týden. Bývalý slovenský premiér Pellegrini, který se po nich vrátil do funkce šéfa Národní rady, začal program v Česku v osm hodin ráno, a to setkáním s Vystrčilem. Poté se na půdě sněmovny setkal s Pekarovou Adamovou.

Pellegriniho ve čtvrtek před polednem přijal na Pražském hradě také prezident Petr Pavel. Hrad to uvedl bez dalších informací na svém webu. Předseda slovenského parlamentu se ve čtvrtek odpoledne setkal i s premiérem Fialou. Podobně jako u dalších členů slovenské vlády je návštěva Prahy jeho první oficiální zahraniční cestou ve funkci. Minulý týden do Česka dorazil i premiér Fico.