Pandemie ve světě: Německo zruší opatření, Slovensko i Rakousko rozvolní

Slovenský premiér Eduard Heger ve středu ohlásil rušení epidemických restrikcí postupně od konce února. Na konci března by se země podle něj měla vrátit do režimu, který v zemi platil před vypuknutím pandemie nemoci covid-19. Rakousko zruší prakticky veškerá proticovidová opatření od 5. března. Při vstupu do země bude potřeba doklad o očkování, o prodělání nemoci či negativní test na covid. Švýcarsko od čtvrtka ruší téměř všechna koronavirová opatření. V Německu hlavní pandemická omezení skončí do 20. března.

On-line přenos

Koronavirus - únor

  • 7:54

    Čína ohlásila přes 1500 nových případů koronaviru, což je její nejvyšší denní údaj. Zpřísňuje opatření, o místo přišel starosta postiženého Ťi-linu.

  • 7:41
    Česko

    Testy v Česku v pátek potvrdily 8365 nových případů covidu-19, o 110 víc než ve stejný den předchozího týdne. Reprodukční číslo se blíží jedné. Mírně stoupl také počet případů podezření na opakovanou nákazu, a to o šest desítek na 1652. Ubylo přitom provedených testů.

  • 7:40

    SOBOTA 12. BŘEZNA

Slovensko nyní čelí nakažlivější koronavirové variantě omikron, tempo jejího šíření podle výsledků laboratorních testů ovšem dále nezrychluje. Premiér Heger proto ohlásil, že v období od konce února do konce března se budou postupně rušit epidemická opatření.

„Musíme se s covidem naučit žít. Je na zodpovědnosti každého z nás, aby si chránil své zdraví. Máme v rukou účinný nástroj, jak se chránit, a tím je vakcína,“ uvedl Heger. Slovensko se v EU dlouhodobě řadí k zemím s nejnižším podílem naočkovaného obyvatelstva proti covidu-19.

Od 28. února bude podle Hegera zrušen režim, který vstup do některých provozů či na některé akce podmiňuje očkovacím statusem nebo tím, že osoba byla testována na koronavirus, případně prodělala covid-19. Zrušena bude i domácí karanténa pro žáky, kteří se dostali ve třídě do kontaktu s pozitivním spolužákem. Zvýší se povolený počet účastníků na akcích. Ve druhé fázi pak kabinet plánuje 28. března zrušit kapacitní omezení na akcích, dále omezení provozních hodin a upraveny budou podmínky nošení respirátorů a roušek.

Rakousko také rozvolňuje

Rakousko zruší od 5. března prakticky všechna proticovidová opatření. Podle agentury APA se na tom usnesla vláda po poradě s představiteli spolkových zemí a experty. Skončí tak zákaz nočního vycházení, gastronomické podniky budou moci otevřít i v noci a nutnost nosit respirátor bude zachována pouze ve veřejné dopravě, v supermarketech či v nemocnicích. Takzvané pravidlo 3G, kdy je vyžadováno, aby lidé byli očkovaní (Geimpfte), infekci překonali (Genesene), případně měli negativní test (Getestete), bude napříště platit pouze pro zaměstnance a návštěvníky domovů pro seniory, pečovatelských domů a nemocnic.

V těchto zařízeních také zůstávají povinné respirátory FFP2. Povinnost nosit ochranu dýchacích cest bude platit dále i ve veřejné dopravě, na zastávkách, v obchodech se základními potřebami, v bankách či na poštách. Jinde budou respirátory již jen doporučené.

Od 21. února bude obecné pravidlo 3G platit také při vstupu do Rakouska ze všech zemí kromě těch s rizikem koronavirových variant, uvedl list Kurier. Pro lidi, kteří nemají třetí dávku vakcíny či se nevyléčili z covidu v posledních 90 dnech, dosud platila povinnost předkládat při příjezdu do alpské země doklad o očkování či prodělání nemoci a zároveň negativní výsledek PCR testu.

Vláda dále uvolnila pravidla pro neočkované, kteří budou od první březnové soboty moci vstupovat do všech prostor, kam měli dosud omezený přístup. Restaurace či hotely tak budou moci po 5. březnu přijímat jakékoliv hosty bez rozdílu, nebude zapotřebí ani negativní test na covid.

Švýcarsko ruší téměř všechna opatření

Už ve čtvrtek zruší téměř všechna opatření proti koronaviru Švýcarsko, které se tak vrací k normálnímu životu. Švýcarsko se rozhodlo k rozvolnění s poukazem na to, že přetížení zdravotnictví je nepravděpodobné.

„Doufáme, že to bude konečné vystoupení z krize,“ řekl ministr zdravotnictví Alain Berset. Očkovaní i neočkovaní se od čtvrtka budou moci opět pohybovat bez respirátorů a certifikátů v restauracích, obchodech, kulturních i rekreačních zařízeních. Zrušeno bude také doporučení pro práci z domova.

Ve Švýcarsku zůstane roušková povinnost jen v prostředcích veřejné dopravy a zdravotnických zařízeních. V domovech pro seniory a pečovatelských domech nadále budou muset mít respirátor zaměstnanci a návštěvníci. Při vstupu do Švýcarska nebude vyžadováno ani očkování, ani zotavení, ani negativní test.

Německo do 20. března zruší všechna zásadní opatření

V Německu postupně do 20. března skončí všechna zásadní karanténní opatření proti nemoci covid-19. Ve středu se na tom dohodl kancléř Olaf Scholz s premiéry německých spolkových zemí. V platnosti ale prozatím zůstanou povinné roušky ve veřejných vnitřních prostorách a dodržování vzájemného odstupu.

„Pandemie zdaleka neskončila,“ upozornil Scholz. Uvedl, že Německo je nyní na vrcholu vlny koronavirové varianty omikron a že není vyloučeno rozšíření dalších variant. Důležité je proto podle něj pokračovat v podpoře očkování, které zemi může pomoci připravit se na nadcházející podzim a zimu, kdy by se mohly objevit další koronavirové vlny. Smysl podle Scholze má i všeobecná očkovací povinnost. „Očkovací povinnost je potřebná pro příští podzim a zimu,“ řekl.

Primátorka Berlína Franziska Giffeyová uvedla, že rozvolnění nastane ve třech krocích. Nejdříve odpadnou omezení na soukromá setkání očkovaných a uzdravených a také se otevřou obchody neprodávající zboží denní potřeby neočkovaným, do kterých nyní v řadě regionů nemohou.

Od 4. března budou moci neočkovaní lidé s testem také do hotelů a restaurací. Pro očkované a uzdravené s dodatečným testem se otevřou diskotéky a kluby. Velké akce, jako jsou například sportovní zápasy, budou moci přivítat více návštěvníků. Od 20. března pak s výjimkou roušek a odstupu nebudou platit žádná další zásadní omezení.

Protiinfekční zákon, který v Německu určuje rozsah restrikcí, počítá s tím, že omezení mohou platit nejdéle do 19. března. Prodloužení jejich platnosti za toto datum je možné nejvýše o tři měsíce za souhlasu parlamentu. Scholz se se zemskými premiéry shodl, že stávající podoba protiinfekčního zákona nepočítá s možným novým šířením koronaviru na podzim, proto je potřeba znění upravit. Scholz a zemští premiéři budou o epidemické situaci znovu jednat 17. března, tedy krátce před zrušením většiny opatření.

Vláda chce rovněž provést revizi karanténních podmínek vstupu do Německa z vysoce rizikových zahraničních oblastí, kterou je nyní i Česká republika. Cílem je usnadnit cestování rodinám s malými dětmi, které ještě nejsou očkované, proto se nemohou vyhnout karanténě. Po příjezdu z vysoce rizikových oblastí nyní pro neočkované platí desetidenní karanténa, kterou je možné zkrátit po pěti dnech negativním testem. Dětem mladším šesti let karanténa končí automaticky po pěti dnech. Očkování je v Německu jako v celé Evropské unii dostupné pro děti starší pěti let.

Izrael by mohl do 1. března zrušit všechna omezení

Izraelský premiér Naftali Bennett chce do 1. března odvolat všechna omezení vyhlášená kvůli koronaviru. Napsal to ve středu izraelský zpravodajský server Ynet. Mělo by to zahrnout takzvané covidové pasy a omezení týkající se turistů. Plán vypracovalo ministerstvo zdravotnictví a seznámilo s ním Bennetta, který s ním souhlasí. Podle deníku The Jerusalem Post vláda dostane podklady od zdravotníků ve čtvrtek.

Už příští týden by mohla být některá opatření zrušena. Jako první má přijít na řadu znovuotevření země všem turistům včetně dětí. Ty dosud neměly vstup povolen, protože nesplňovaly požadavky na očkování. Následovat má zrušení zelených pasů, jež opravňovaly ke vstupu na určité společenské akce. Prozatím mají zůstat v platnosti omezení týkající se školství a nošení roušek ve vnitřních prostorách, ale o tom se bude jednat příští týden.

V Izraeli se snižuje počet denních nákaz –⁠ za úterek jich bylo 20 340. Reprodukční číslo je 0,68. Snižuje se rovněž počet pacientů ve vážném stavu. Podle statistik se ve srovnání se situací před týdnem počet denních případů nákazy snížil o 42 procent. Od začátku epidemie na covid-19 ve více než devítimilionovém Izraeli zemřelo 9651 lidí.

Británie začne všem dětem od pěti do 11 let nabízet vakcínu Pfizeru

V Británii dostalo zelenou plošné očkování dětí ve věku od pěti do 11 let covidovou vakcínou konsorcia Pfizer/BioNTech. Britský výbor pro vakcinaci a imunizaci (JCVI) doporučil nabízet všem dětem v této věkové kategorii dvě snížené dávky vakcíny, informovala agentura Reuters. Podle britského ministra zdravotnictví Sajida Javida začne státní zdravotnický systém děti očkovat v dubnu.

JCVI dospěl k závěru, že rozšíření vakcinace je žádoucí z hlediska prevence vážného onemocnění a hospitalizace u „velmi malého počtu dětí“. Zároveň může krok dál posunout míru proočkovanosti britské populace, která dosahuje skoro osmdesáti procent.