Pandemie ve světě: Rakousko ruší roušky při výuce, belgická policie blokuje konvoj protestujících

Události: Protesty proti pandemickým opatřením ve světě (zdroj: ČT24)

Rakousko pokračuje v rozvolňování epidemických opatření. Od 21. února již vůbec nebudou povinné roušky či respirátory během výuky ve třídách. Povoleny budou také školní akce, jako jsou lyžařské kurzy. Na Slovensku dojde ke změně v přístupu do obchodů. Belgická policie nepustila do Bruselu konvoj odpůrců koronavirových restrikcí. Kanadský premiér chce pro potlačení blokád poprvé použít zákon o nouzovém stavu. Švédsko doporučilo osobám nad 80 let druhou posilovací dávku covidové vakcíny. Německo zvažuje uvolnění hlavních proticovidových opatření.

On-line přenos

Koronavirus - únor

  • 7:54

    Čína ohlásila přes 1500 nových případů koronaviru, což je její nejvyšší denní údaj. Zpřísňuje opatření, o místo přišel starosta postiženého Ťi-linu.

  • 7:41
    Česko

    Testy v Česku v pátek potvrdily 8365 nových případů covidu-19, o 110 víc než ve stejný den předchozího týdne. Reprodukční číslo se blíží jedné. Mírně stoupl také počet případů podezření na opakovanou nákazu, a to o šest desítek na 1652. Ubylo přitom provedených testů.

  • 7:40

    SOBOTA 12. BŘEZNA

Nižšímu stupni základních škol v Rakousku končí povinnost zakrytí dýchacích cest při vyučování už nyní, všem školákům pak od příštího pondělí. Rakouský ministr Martin Polaschek v rozhlasové stanici Ö1 upřesnil, že jinde než v lavicích ale zůstane povinnost nosit roušku či respirátor prozatím zachována. 

Postupné rozvolňování rakouská vláda ohlásila na konci ledna. Nejdříve ukončila takzvaný lockdown pro neočkované, kteří předchozí více než dva měsíce prakticky nesměli opouštět domov bez vážného důvodu. V obchodech, které prodávají jiné než nezbytné zboží, se od soboty lidé nemusejí prokazovat, že jsou očkovaní proti covidu-19 nebo že toto onemocnění v nedávné době prodělali.

Další uvolnění opatření čeká Rakousko – s výjimkou hlavního města Vídně – tento týden. Do restaurací, kaváren a hospod budou moci kromě očkovaných a uzdravených opět i lidé, kteří se prokážou jen negativním testem.

Rozvolňování je podle vlády možné díky tomu, že navzdory vysokým počtům infikovaných nehrozí přetížení jednotek intenzivní péče v nemocnicích.

Slovensko zpřístupní prodejny

Na Slovensku dojde ke změně od úterý, uvedl zpravodaj ČT na Slovensku Petr Obrovský. Dosud platí, že některé prodejny jsou přístupné jen lidem s očkováním nebo prodělanou nemocí. To se nyní změní, prodejny budou přístupné všem lidem bez ohledu na očkovací status.

Očkování a prodělaná nemoc jsou však stále vyžadovány na hranicích, při vstupu do restaurací, kaváren či barů. V ubytovacích zařízeních jsou ta pravidla ještě přísnější – očkování je nutné doplnit další dávkou či prokázat se aktuálním negativním testem.

Na Slovensku v posledních dnech padala nová maxima v denním počtu nakažených, kolem dvaceti tisíc lidí za den. Vlna omikronu tam má vrchol ještě před sebou. Podle ministra zdravotnictví by mohl nastat začátkem příštího týdne. Potvrzuje se ale, že tato varianta nevytváří velký tlak na nemocnice.

Uvolnění opatření na Slovensku a Rakousku (zdroj: ČT24)

Belgická policie blokuje konvoj

Belgická policie znemožnila vjezd do Bruselu několika desítkám aut, jejichž řidiči chtěli zablokovat dopravu v belgické metropoli na protest proti restrikcím spojeným s covidem-19. Převážně francouzští řidiči inspirovaní takzvaným konvojem svobody v Kanadě chtěli dát najevo svou nespokojenost před sídly institucí Evropské unie. Poblíž těchto budov, kde chtějí protest podpořit i místní obyvatelé, policie preventivně rozmístila stovky svých lidí i několik vodních děl.

Policie od rána kontroluje několik velkých příjezdových cest do Bruselu. Starosta metropole Philippe Close uvedl, že již prověřili na pět tisíc aut a několika desítkám z nich zakázali pokračovat dál.

„Jde o to, aby si nebrali hlavní město jako rukojmí,“ řekl Close rozhlasové stanici RTBF. Řidiči, kteří chtějí v Bruselu demonstrovat, mohou podle něj odstavit svá auta na parkovištích kolem města a pokračovat dál pěšky nebo veřejnou dopravou.

Belgické úřady nekontaktoval žádný organizátor protestu, třebaže to místní pravidla vyžadují, doplnil starosta.

Podle belgických médií se v neděli večer chystala z francouzského Lille do Bruselu více než tisícovka vozů. Někteří řidiči však s cestou vzhledem k dopředu avizovaným akcím belgické policie váhali.

Trudeau hodlá potlačit protesty

Kanadský premiér Justin Trudeau chce poprvé využít zákon o nouzovém stavu, který dá vládě široké pravomoci pro potlačení vlny blokád ze strany řidičů kamionů. Zákon vstoupil v platnost v roce 1988, žádná kanadská vláda ho ale ještě nevyužila.

V Kanadě se poslední tři týdny konají rozsáhlé protesty proti přísným pandemickým opatřením vlády. Spustila je akce kanadských řidičů kamionů nazvaná konvoj svobody, která do noci na pondělí blokovala i nejrušnější pozemní hraniční přechod mezi Kanadou a USA.

Zákon o nouzovém stavu je možné použít v „naléhavé a kritické situaci“, která „vážně ohrožuje životy, zdraví nebo bezpečnost Kanady“ a má takový rozsah, že si s ní neumí poradit jednotlivé provincie. Jeho využití dává federální vládě široké pravomoci. Použití zákona v pondělí Trudeau oznámil poslancům své strany. Informoval je také o tom, že ani nadále nepočítá s nasazením armády.

Švédsko doporučuje další dávku nejstarším

Švédský zdravotnický úřad vydal doporučení podávat druhou posilovací dávku vakcíny proti covidu osobám starším 80 let. Celkově čtvrtá dávka má podle něj zamezit slábnutí imunity v době rychle se šířící varianty omikron.

Doporučení se vztahuje také na všechny osoby žijící v domovech pro seniory a ty, kterým jsou poskytovány asistenční služby v domácnosti. Druhá posilovací injekce by se měla podávat nejdříve čtyři měsíce po první posilovací dávce, uvedl úřad.

Švédsko začátkem letošního roku zaznamenávalo rekordní počty infikovaných, což způsobila nakažlivější varianta omikron. Úřady se kloní k tomu, že přeočkování a mírnější příznaky této varianty povedou ke zmírnění tlaku na nemocnice. Tento měsíc proto zrušily restrikce a omezily testování.

Německo zvažuje postupné uvolnění opatření proti koronaviru

Německo zvažuje, že do 20. března postupně uvolní hlavní opatření proti šíření koronaviru. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na předběžné jednání zástupců vlády a spolkových zemí. Definitivně o postupu rozhodne ve středu kancléř Olaf Scholz s ministerskými předsedy jednotlivých zemí.

Návrh počítá s tím, že se nejprve rozšíří počet očkovaných a vyléčených osob, které se mohou stýkat v soukromí. Nyní platí hranice deseti lidí, nově bude dvojnásobná. Po celém Německu budou mít nově možnost navštěvovat maloobchody i neočkovaní, pokud budou mít jako všichni ostatní respirátor.

Od 4. března má být možná návštěva restauračních a ubytovacích zařízení pro všechny, kdo jsou očkovaní, uzdravení nebo mají negativní výsledek testu. Uvolnit se mají také opatření omezující počet návštěvníků veřejných akcí, včetně těch sportovních. „Ve třetím a posledním kroku odpadnou od 20. března 2022 všechna zásadní ochranná opatření,“ stojí také v návrhu. Týkat se to bude například opatření o práci z domova.

Jedno z mála nařízení, které by nadále mělo zůstat v platnosti, bude povinnost nosit ochranu úst a nosu ve vnitřních veřejných prostorách. Návrh zároveň varuje před tím, že nejpozději na podzim může Německo zasáhnout další vlna covidu-19.