Pandemie ve světě: Na Slovensku končí nouzový stav, Japonsko postihují nakažlivější varianty

Slovensko po výrazném zlepšení epidemické situace ukončuje nouzový stav, přestane platit od soboty 15. května. Zákazy vycházení a shromažďování, které země zavedla loni, se taktéž ruší. S nakažlivějšími variantami koronaviru se potýká Japonsko, které vyhlásilo stav nouze v dalších třech prefekturách zasažených epidemií. Řecko doufá v úspěšnou turistickou sezonu, kterou po rozvolnění zahajuje.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

Slovensko po výrazném zlepšení epidemické situace ruší nouzový stav a také zákazy vycházení i shromažďování. Na mimořádné schůzi o tom rozhodla vláda premiéra Eduarda Hegera. Při cestování na Slovensko platí pro turisty nadále omezení.

Nouzový stav přestane platit od nadcházející soboty. Na něj byly navázány i zákazy shromažďování a vycházení, které rovněž končí. Shromažďování více než šesti osob, tedy i konání demonstrací, bylo zakázáno od 13. října. V prosinci vstoupil v platnost zákaz vycházení s výjimkami, který vláda v uplynulých týdnech zmírňovala.

Ke zrušení nouzového stavu a dalších zmíněných omezení kabinet přistoupil jen několik hodin poté, co parlament změnou příslušného zákona umožnil uplatňování některých pandemických opatření i bez vyhlášeného nouzového stavu. Novelu zákona o hospodářské mobilizaci, kterou při hlasování podpořili vládní i opoziční poslanci, obratem podepsala prezidentka Zuzana Čaputová.

Navzdory rozhodnutí vlády zůstávají na Slovensku v platnosti některá omezení například pro konání hromadných společenských a kulturních akcí či v oblasti služeb. Při cestování do země je zase až na výjimky povinná karanténa. Opatření se řídí národním protiepidemickým systémem a vyhláškami hlavního hygienika.

Japonsko vyhlásilo stav nouze v dalších třech prefekturách

Japonské prefektury Hokkaidó, Okajama a Hirošima se v neděli připojí k metropoli Tokiu, Ósace a čtyřem dalším prefekturám, kde již nyní platí stav nouze do 31. května, oznámil v pátek ministr hospodářství Jasutoši Nišimura, který je zodpovědný za opatření proti šíření covidové pandemie. Vyhlášení stavu nouze v dalších třech z celkem 47 japonských prefektur se odehrává jen deset týdnů před předpokládaným zahájením letních olympijských her v Tokiu.

V oblastech, kde platí nouzový stav, musejí restaurace a bary zavírat nejpozději ve 20:00 a nesmějí podávat alkohol. Kina či nákupní centra musejí zkrátit otevírací dobu. Diváků na velkých sportovních a kulturních akcích může být nejvíce pět tisíc, uvedla agentura Kjódó. Uvedená opatření platná v dosud šesti prefekturách však v nárůst počtu případů nákazy zatím nezastavila.

Podle expertů se japonské zdravotnictví nachází na hraně svých kapacit. Země současně patří k nejpomalejším ve vyspělém světě, pokud jde o vakcinaci proti covidu. Podle statistiky Reuters byla dosud naočkována pouze tři procenta populace. 

Japonsko se dosud nekontrolovanému šíření nákazy, které paralyzovalo mnohé vyspělé státy, vyhnulo. V zemi se 126 miliony obyvatel se podle Univerzity Johnse Hopkinse od počátku epidemie potvrdilo něco přes 667 tisíc případů koronaviru, přičemž denně jich přibývá do sedmi tisíc. V poslední době však po výskytu jedné z nových, nakažlivějších variant koronaviru infikovaných přibývá.

Celkový počet nakažených covidem v Indii překročil 24 milionů

Dalších 343 144 potvrzených případů nákazy přibylo také v Indii a v zemi zemřely další čtyři tisícovky nakažených. Během tohoto týdne v jihoasijské zemi s přibližně 1,3 miliardy obyvatel přibylo 1,4 milionu případů infekce a přes 16 tisíc zemřelých.

Přírůstky nakažených se tento týden ale drží pod hranicí čtyři sta tisíc, což je méně než v tom předchozím, kdy bylo hlášeno rekordních 414 188 případů za den. Podle odborníků jsou ale vzhledem k nedostatečnému testování skutečné počty infikovaných i zemřelých mnohonásobně vyšší.

Situace je zvlášť kritická ve venkovských oblastech nejlidnatějšího indického státu Uttarpradéš, v němž žije více než 240 milionů lidí. Televize vysílají záběry rodin plačících nad mrtvými či na příbuzné, kteří táboří ve venkovských nemocnicích, kde se starají o své blízké.

Indický premiér Naréndra Módí vyzval občany, aby přísně dbali preventivních opatření vzhledem k rychlému šíření viru na venkově, kde žijí dvě třetiny obyvatel země. Předseda vlády, který je často kritizován za nezvládnutí koronavirové krize, uvedl, že do boje proti pandemii se zapojila i armáda.

Počet nakažených v Německu dále klesá. Očkovaní Češi nemusí v Sasku do karantény

Epidemická situace v Německu se dále zlepšuje. Počet nově nakažených koronavirem za poslední týden na sto tisíc lidí klesl prvně od 20. března pod sto. Podle Institutu Roberta Kocha (RKI) se ukazatel k pátku snížil na hodnotu 96,5.

Češi mohou opět také jezdit za nákupy bez testů i do Saska, pokud jejich pobyt na tomto území nepřekročí 24 hodin. Plně očkovaní proti nemoci covid a také uzdravení nemusí v této spolkové zemi ani do karantény, potvrdilo saské ředitelství spolkové policie.

Volnější režim pro malý pohraniční styk a také pro očkované a uzdravené řídí nové celoněmecké vstupní nařízení, které ve čtvrtek vstoupilo v platnost. Sasko ještě svou zemskou vyhlášku neupravilo, ale tento nesoulad překážkou podle spolkové policie není. 

Celoněmecké nařízení v případě cest z epidemicky rizikových oblastí, kterou je i Česko, nevyžaduje karanténu ani od lidí s negativním testem na koronavirus. Tento test je ale nutné přiložit k digitálnímu vstupnímu formuláři, jehož vyplnění je pro delší cesty nadále povinné. Zvýhodnění testovaných platí výhradně pro cesty z rizikových oblastí, ne z vysoce rizikových a z regionů s mutacemi koronaviru. 

Při pěti milionech naočkovaných se některá omezení zruší, slíbil Orbán

Maďarsko může být první evropskou zemí, která se po pandemii vrátí do „normálního života“, prohlásil v pátek premiér Viktor Orbán v pravidelném rozhlasovém vystoupení. Přislíbil, že po překročení hranice pěti milionů očkovaných budou zrušena omezení týkající se svateb a podobných událostí, jakož i zákaz vycházení mezi půlnocí a pátou hodinou ranní. Na masových akcích ale budou od účastníků až do začátku srpna vyžadována osvědčení o imunitě.

Dosud bylo podle šéfa kabinetu očkováno 4,48 milionu z přibližně deseti milionů Maďarů, z toho podle agentury MTI 2,6 milionu obdrželo obě dávky. 

Orbán ale zároveň varoval, že pandemie ještě neskončila, a vyzval spoluobčany, aby dodržovali předpisy „nezbytné pro bezpečný život“.

V Řecku startuje turistická sezona

Řecko oficiálně zahájilo letní turistickou sezonu. Tamní vláda doufá, že zemi navštíví více lidí než v loňském roce, kdy se počty výrazně snížily. Řecko podporuje zavedení evropských covidových pasů, na volném příjezdu naočkovaných turistů se dohodlo i s některými nečlenskými zeměmi, například USA a Izraelem. V posledních týdnech Athény zrušily mnoho protiepidemických opatření.

Při zahajovacím ceremoniálu ve čtvrtek večer ministr cestovního ruchu Charis Theocharis uvedl, že letošní sezona bude lepší než ta loňská. Konkrétní cíle ale neuvedl. Od pátku obyvatelé země již nemusí registrovat skrze zaslání SMS zprávy svůj pohyb mimo bydliště. Uvolněno bylo i cestování mezi kraji s částečnou výjimkou ostrovů. Tam bude možné přijet jen po prokázání negativního testu či osvědčení o prodělané nemoci nebo ukončeném očkování.

Podle řecké vlády je možné zajistit bezpečný průběh letní turistické sezony díky testování, očkování proti covidu-19 a dodržování některých hygienických pravidel. Podle řeckého tisku ale není země v případě očkování zcela úspěšná. Alespoň jednu dávku vakcíny dostalo 29,5 procenta obyvatelstva, což je méně než průměr EU, obě vakcíny pak dostalo 15,7 procenta populace, což je mírně nadprůměrný údaj, uvedlo Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC).

Itálie ruší povinnou karanténu pro turisty z EU

Itálie od neděle zruší povinnou karanténu pro turisty ze zemí Evropské unie. Cestovatelé z unijních zemí včetně Česka se nyní musejí při překročení italských hranic prokázat negativním testem na koronavirus a na pět dní se izolovat, poté je čeká ještě jeden test. Nově budou italské úřady vyžadovat jen potvrzení o negativním testu při příjezdu, vyplývá z nařízení ministerstva zdravotnictví.

Itálie se uvolněním režimu na hranicích stejně jako další země na jihu kontinentu chystá na letní turistickou sezonu. Kromě turistů z EU bude mírnější režim platit i pro cestovatele z Izraele a Británie. Premiér Mario Draghi chce cestování bez karantény umožnit i očkovaným turistům z USA, Kanady a Japonska. Ve většině italských regionů platí už jen mírná omezení, otevřeno mohou mít všechny obchody a restaurace smějí obsluhovat hosty na zahrádkách.