Občané EU v Británii mají poslední den na žádost o status usedlíka, labouristé chtějí lhůtu prodloužit

Občané Evropské unie, kteří se přistěhovali do Británie před 31. prosincem 2020, mají během středy poslední možnost podat žádost o takzvaný status usedlíka a zachovat si tak svá stávající práva legálně žít a pracovat v Británii. Třicátým červnem končí přechodné období od odchodu Británie z Evropské unie, během kterého si cizinci v ostrovním státě měli příslušná povolení vyřídit. Opoziční labouristé tvrdí, že mnoha lidem z ohrožených skupin hrozí ztráta přístupu k veřejným službám a lhůta by měla být prodloužena.

Britská vláda ujistila, že pokud lidé podají žádost včas, do jejího vyřízení budou jejich stávající práva zachována.  Podle BBC žádost o status usedlíka podalo dosud 5,6 milionu lidí. Zhruba 400 tisíc žádostí čeká na vyřízení. Opozice varovala, že poradenské linky jsou ke konci přechodného období přetížené, lidé na spojení hovoru měli čekat i osm hodin. 

Po přidělení statusu usedlíka mohou cizinci stejně jako místní nadále využívat služeb britského zdravotnického systému, studovat, pronajímat si bydlení, využívat výhod a sociálních podpor poskytovaných státem a volně cestovat z Británie a zpět, uvedl server BBC News.

Brexitem skončil volný pohyb osob mezi Británií a EU, ale také mezi Británií a Islandem, Lichtenštejnskem, Norskem a Švýcarskem. Na obyvatele těchto zemí se v Británii vztahují stejná pravidla a také si musí požádat o status usedlíka.

BBC: Změny se mohou týkat desítek až stovek tisíc lidí

Řada odborníků se podle BBC shoduje, že v noci na čtvrtek se v Británii z desítek, ne-li stovek tisíc unijních obyvatel stanou nelegální přistěhovalci. Velkou částí z nich mohou být děti, jejichž rodiče si neuvědomili, že potomci nemají britské občanství. Další ohroženou skupinou jsou děti, které žijí v sociální péči, uvedla AP.

Mnoho starších lidí, kteří žijí v Británii po desetiletí, o nové povinnosti možná ani neví. Podle oficiálních statistik pouze dvě procenta žadatelů o status usedlíka byla starší 65 let.

O status usedlíka bylo možné žádat od března 2019. Nejvíce žádostí poslali přistěhovalci z Polska a z Rumunska. Velký zájem projevili také lidé původem z Itálie a Portugalska. O status si požádalo i zhruba 50 tisíc Čechů. Z celkem 5,6 milionu podaných žádostí jich britské úřady zamítly 94 tisíc.