Napětí může způsobit i chybějící zboží v obchodě, popsali čeští vojenští policisté misi v Kosovu

Události: Češi na misi KFOR (zdroj: ČT24)

NATO zvažuje posílení přítomnosti v Kosovu. Reaguje na letošní incidenty a chce předejít nárůstu násilí v zemi i jinde na západním Balkáně. Česko už v létě vyslalo třicet vojenských policistů a v mírové misi NATO v Kosovu (KFOR) má armáda i další specialisty.

Patrola složená z dvojice vojenských policistů míří na sever od metropole Prištiny. Tam, kde stávala česká armádní základna Šajkovac. Jejich hlavním úkolem je sbírat informace. „Informace sbíráte nejenom od místního obyvatelstva, ale i od místní policie nebo celníků,“ přiblížil příslušník Vojenské policie J. S.

Patrola také sleduje, co se děje v ulicích. „Chování lidí a jestli je všechno v pořádku, jestli nedošlo k nějakému incidentu a tak dále,“ doplnil jeho kolega P. H.

Na ceduli u vjezdu do obce Šajkovac někdo setřel srbský název. Symboly Kosovské osvobozenecké armády naopak zůstávají. Jeden z obyvatelů, Bedri Mulloli, který kdysi pracoval na české základně, ale říká, že v této oblasti je klid. „Problém je u Mitrovice. Armáda Srbska je blízko hranice,“ uvedl.

Situace je křehká

Výbušnou atmosféru etnicky rozděleného města potvrzují i vojenští policisté. „Už jenom náznaky, třeba zavřené školy nebo lékárny i chybějící zboží v obchodech může vyvolat nejistotu a odpor k vládě,“ popsal J. S.

„Situace, tak jak ji tady už velice trefně hodnotil velitel mise KFOR nedávno, je sice stabilní, ale velice křehká,“ dodal velitel jednotky Vojenské policie v Kosovu Zdeněk Koreczki. Neshody někdy končí rvačkami i střelbou. Minulou středu v Prizrenu dokonce někdo po hádce hodil mezi lidi na trhu granát a deset jich zranil.

Mapa Kosova
Zdroj: ČT24

„Kolega napravo, ten je určen především pro CRC operace – když se potlačuje dav. Kolega vlevo, ten má standardní výstroj vojenského policisty tak, aby mohl plnit různé úkoly,“ popsal štábu ČT vybavení Čechů v KFOR velitel čety Vojenské policie Kamil Štegner.

Češi v létě posílili italské karabiniéry, kteří působí v Kosovu dlouhodobě. Nejen o jejich nasazení jednal náčelník generálního štábu. Prištinu navštívil minulý týden taky generální tajemník NATO Jens Stoltenberg při své cestě po zemích západního Balkánu. Aliance podle něj vzhledem k situaci přehodnocuje podobu své přítomnosti v regionu a zvažuje trvalé navýšení počtu vojáků v Kosovu.

„Snažíme se i hledat příležitosti tam, kde bychom, pokud budou požadavky a když to bude smysluplné, úsilí na západním Balkáně podpořili,“ okomentoval náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka.

Střídání jednotky je plánované na leden. Působit bude v Kosovu dalšího půl roku. Co bude dál, se teprve rozhodne.