Na Aljašce skončilo jednání USA a Číny. Přes vyhrocenou atmosféru bylo dle obou stran přínosné

Události: Jednání USA a Číny začalo ostře (zdroj: ČT24)

Na Aljašce skončilo první osobní jednání představitelů Spojených států a Číny od lednové inaugurace amerického prezidenta Joea Bidena, které začalo nebývale ostrým střetem před zástupci médií. Šéf americké diplomacie Antony Blinken však po rozhovorech prohlásil, že diskuse byly velice upřímné a že se zájmy obou velmocí v některých otázkách shodují. Jang Ťie-čch' z vedení čínské komunistické strany schůzku označil za upřímnou a prospěšnou, poznamenal však, že neshody v některých tématech přetrvávají.

Tradiční úvodní ceremoniál za přítomnosti novinářů ve čtvrtek večer trval déle než hodinu a zahrnoval „velmi veřejné slovní přestřelky“, shrnul deník The New York Times. Konfrontační tón zahajovacích vystoupení naznačoval ještě více vyhrocenou atmosféru směrem k jednáním za zavřenými dveřmi, doplňuje agentura AP.

Vývoj se vzhledem k napjatému stavu americko-čínských vztahů dal očekávat. Peking v reakci na začátek dvoudenního setkání hovořil o večeru s velkou mírou konfrontace, uvedla agentura Reuters. Americká strana už předtím obvinila Číňany z teatrálního vystupování a porušení protokolu kvůli čínskému nedodržení dvouminutového limitu pro úvodní projevy. Podle zákulisních informací se nicméně jednání ani po odchodu novinářů z místnosti nezhroutila. 

„Čekali jsme, že povedeme těžké a přímé rozhovory ohledně řady témat, a to je přesně to, co se stalo,“ komentoval jednání Bidenův bezpečnostní poradce Jake Sullivan.

„Během těchto dlouhých hodin jsme měli možnost se velice upřímně bavit o širokém okruhu témat,“ řekl Blinken. „Ohledně Íránu, Severní Koreje, Afghánistánu a klimatu se naše zájmy protínají,“ dodal.

Jang Ťie-čch' označil jednání za upřímná, konstruktivní a prospěšná. „Ale samozřejmě přetrvávají určité neshody,“ poznamenal podle čínské státní televize CGTN. Dodal, že by se obě strany měly držet bezkonfliktní politiky, „která by nás měla vést po stabilní a zdravé cestě vpřed“.

Podle šéfa čínské diplomacie Wanga I, který se rozhovorů rovněž zúčastnil, dala Čína jasně najevo, že by Washington neměl podceňovat odhodlání Pekingu bránit svou suverenitu.

Blinken do Anchorage dorazil ve čtvrtek po návštěvě Japonska a Jižní Koreje, kde byl vztah mezi dvěma největšími světovými ekonomikami jedním z hlavních témat. Očekávalo se, že s Čínou bude diskutovat o obchodu, lidských právech v Tibetu a Hongkongu nebo severočínské provincii Sin-ťiang, asertivitě Pekingu v Jihočínském moři či koronavirové pandemii.

„Republikáni tvrdili, že administrativa Joea Bidena bude na Čínu příliš mírná a ustoupí jí v obchodních záležitostech. Delegace přitom toto téma prakticky nezmínila a zdůrazňuje věci pro Peking citlivé – lidská práva a politické svobody,“ říká zpravodaj ČT v USA David Miřejovský. Strany se dokonce ani nedohodly na pojmenování formátu jednání, dodává.

Prezident Biden krátce před koncem jednání svého ministra zahraničí podpořil a vzkázal novinářům, že je na něj velmi hrdý.  

USA hodlají se spojenci vzdorovat Číně, řekl Blinken

Šéf americké diplomacie v úvodním projevu řekl, že Spojené státy hodlají se svými spojenci vzdorovat sílícímu čínskému autoritářství a asertivitě na domácí i zahraniční půdě. „Budeme jednat o našich hlubokých obavách z jednání Číny, co se týče Sin-ťiangu, Hongkongu, Tchaj-wanu, kybernetických útoků proti USA a ekonomického nátlaku vůči našim spojencům,“ prohlásil Blinken. „Každý z těchto kroků ohrožuje řád založený na pravidlech, jež udržují globální stabilitu.“

Jang americkou kritiku vzápětí označil za pokrytectví. Na ministrova slova reagoval patnáctiminutovým projevem v čínštině, v němž USA obvinil ze špatného zacházení s menšinami a zkritizoval americkou zahraniční a obchodní politiku.

„Čínští diplomaté přišli na jednání s úplně jinou agendou než Američané. Tlačí na Washington, aby zrušil opatření zavedená Trumpovou administrativou. Naznačuje to, jak moc jsou obě strany vzdálené a jak obtížné bude vztahy změnit,“ popisuje napjatou situaci zpravodajka ČT v Číně Barbora Šámalová.

Číňané dle ní vrátili smeč a Spojené státy nazvali upadající demokracií, která špatně zachází s menšinami, a také zkritizovali jejich zahraniční a obchodní politiku.

USA hodlají bránit své hodnoty, řekl Bidenův poradce

Zástupce Číny mimo jiné poznamenal, že USA pod záminkou národní bezpečnosti „brání běžným obchodním výměnám a podněcují některé země k útokům na Čínu“. Dodal, že Spojené státy nemohou a v minulosti nemohly k Číně promlouvat z pozice síly.

Bidenův poradce pro národní bezpečnost Sullivan poté řekl, že USA neusilují o konflikt s Čínou, ale hodlají hájit své hodnoty a přátele. Čínská strana se pak těsně před odchodem novinářů nechala slyšet, že měla hned na začátku Američanům připomenout, aby si ve vyjádřeních dávali pozor na tón.

Většinou úvodní výměny před podobnými diplomatickými jednáními trvají jen několik minut. Tentokrát ale obě strany nechtěly té druhé dopřát poslední slovo a opakovaně vyžadovaly přítomnost novinářů pro další reakci. Po odchodu reportérů jednání pokračovala ve „věcném, seriózním a přímém“ duchu, sdělil anonymně představitel americké vlády. Na páteční dopoledne je v plánu třetí blok rozhovorů.

Blinken bude jednat v Bruselu

Blinken se rovněž plánuje příští týden setkat se svými protějšky ze zemí NATO a s vrchními představiteli Evropské unie. V pátek to oznámilo americké ministerstvo zahraničí. Schůzky mají poskytnout příležitost k projednání „obav kolem Číny a Ruska“, dále otázek klimatických změn, kybernetické bezpečnosti a boje proti terorismu.

Návštěva Blinkena v Bruselu podle prohlášení potrvá od pondělka do čtvrtka. Setkání ministrů zahraničí členských zemí NATO je na programu v úterý a ve středu. Diskusím bude jako obvykle předsedat generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg.

Kromě něj a svých kolegů z evropských zemí se Blinken příští týden sejde také se šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a vysokým představitelem EU pro zahraniční věci Josepem Borrellem.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Schůzky v Bruselu potvrzují oddanost Spojených států našim spojencům a evropským partnerům,“ uvádí páteční komuniké amerického ministerstva zahraničí. Hovořit se prý bude o dlouhodobých plánech NATO a společných výzvách včetně boje proti pandemii covidu-19 a „udržitelné globální obnovy ekonomiky“. 

Čínské akcie po jednáních klesly

Čínské akcie v pátek výrazně oslabily, náladu na trhu zhoršila mimo jiné právě ostrá názorová výměna mezi představiteli delegací. Investoři jsou kvůli tomu opatrnější a podle analytiků se i méně pouštějí do rizikovějších transakcí. Akciové indexy tak smazaly veškeré zisky, které nabraly od začátku týdne.

Hlavní index CSI 300, v němž jsou obsaženy nejkvalitnější akcie na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, odepsal 2,62 procenta a uzavřel na 5007,09 bodu. Finanční sektor klesl o 2,5 procenta, index zaměřený na spotřebitele o tři procenta a realitní sektor o 3,2 procenta. 

Čínské akcie reagovaly i na čtvrteční prudký pokles cen technologických akcií v USA, kde index Nasdaq Composite odepsal 3,02 procenta na 13 116,17 bodu. Na jeho propad měl zásadní vliv pokračující růst výnosů klíčových dluhopisů americké vlády, který předjímá zrychlení inflace a později také zvyšování úrokových sazeb.