Přituhuje. Biden označil Putina za zabijáka, Kreml stáhl velvyslance

Ruský prezident Vladimir Putin zaplatí za snahu zasáhnout do loňských prezidentských voleb ve Spojených státech, kterou Moskvě připisují americké tajné služby. V rozhovoru s televizí ABC News to řekl šéf Bílého domu Joe Biden, jehož administrativa prý brzy odhalí další kroky. Prezident USA také připustil, že Putina považuje za „zabijáka“. V reakci na rozhovor Rusko povolalo svého velvyslance ve Washingtonu Anatolije Antonova do Moskvy ke konzultacím ohledně dvoustranných vztahů.

„Zaplatí za to,“ odpověděl Biden na otázku moderátora George Stephanopoulose, jak si hlava státu představuje reakci na úterní zprávu ředitelství amerických tajných služeb (DNI) o zahraničních aktivitách spojených s nedávnými volbami. Odtajněný materiál obviňuje ruského prezidenta z toho, že schválil vlivovou operaci s cílem podpořit šance tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa a podkopat důvěru ve volební proces.

Biden řekl, že po nástupu do Bílého domu absolvoval dlouhý rozhovor se šéfem Kremlu, přičemž ho varoval: „Pokud dojdu k závěru, že k tomu (ke snaze o ovlivnění voleb) došlo, buďte připraven.“ Jak bude Washington na nová zjištění zpravodajců reagovat, Biden blíže nekomentoval. „Dozvíte se to brzy,“ uvedl.

Snahy ovlivnit výsledek voleb ve prospěch Trumpa a rozdmýchávat neshody v americké společnosti připisovali američtí vyšetřovatelé ruským aktérům už po volbách v roce 2016. Mimo jiné dospěli k závěru, že ruská vojenská rozvědka GRU stála za únikem interní komunikace mezi představiteli Demokratické strany, který vyvolal bouři v závěru předvolební kampaně.

„Důležité postavy zpravodajské scény ale dodaly, že letos Moskva neovlivňovala volby proto, aby vyhrál Donald Trump, ale podporovala toho kandidáta, který ztrácel v průzkumech na favorita voleb. Prostě rozdmýchávala tenze a problémy v americké společnosti, aby výsledek byl co nejtěsnější. Aby poté vítěz řešil především tyto domácí potíže a neměl tak volné ruce v zahraniční politice,“ vysvětlil zpravodaj ČT v USA David Miřejovský. 

Biden zároveň v novém rozhovoru uvedl, že existují témata, u kterých je v zájmu Moskvy a Washingtonu spolupracovat. Při jednání se zahraničními lídry je podle něj nejdůležitější znát je. „Takže znáte Vladimira Putina. Myslíte si, že je to zabiják?“ zeptal se následně Stephanopoulos. „Hmm, myslím,“ odpověděl Biden.

„Rusové budou jednoznačně zodpovídat za kroky, které podnikli,“ uvedla později mluvčí Bílého domu Jen Psakiová. Demokrat Biden hodlá podle ní ve vztahu s Moskvou zvolit jiný přístup než jeho republikánský předchůdce Trump.

Podle zdrojů amerických médií se USA chystají brzy na Rusko kvůli novým zjištěním uvalit sankce.

Moskva se brání

„Velvyslanec Ruska ve Washingtonu Anatolij Antonov byl pozván do Moskvy ke konzultacím, jejichž cílem je zanalyzovat, co učinit a kam směřovat v kontextu vztahů s USA,“ citoval TASS ze zveřejněného vyjádření mluvčí ruské diplomacie Mariji Zacharovovou. Ta podle agentury uvedla, že Rusko má zájem zabránit „nezvratné degradaci“ vztahů s USA, které se v posledních letech dostaly „vinou Washingtonu do slepé uličky“.

„Pro nás je hlavní věcí určit, jakými způsoby mohou být napraveny rusko-americké vztahy, které jsou ve vážném stavu a které Washington v posledních letech přivedl do slepé uličky. Naším zájmem je nepřipustit jejich nezvratnou degradaci, pokud si Američané uvědomují rizika s tím spojená,“ uvedla mluvčí.

Také další ruští politici zareagovali s rozhořčením. Předseda Státní dumy, dolní komory parlamentu, a Putinův spolupracovník Vjačeslav Volodin podle agentury AFP kritizoval Bidenovy výroky jako „hysterii pramenící z bezmoci“. „Putin je náš prezident a útoky na něj jsou útoky na naši zemi,“ zdůraznil s tím, že Biden urazil ruské občany.

Senátor Vladimir Džababarov agentuře TASS řekl, že Bidenovy výroky nestojí za komentář, protože „žádný politik takové úrovně si něco takového dovolit nemůže“. Amerika by si podle něj měla raději hledět sama sebe, vždyť „se vměšuje všude, kde se dá vměšovat“.

Šéf zahraničního výboru dumy Leonid Sluckij zdůraznil, že Rusko se do amerických voleb nevměšovalo, a za „absurdní“ označil americké výhrůžky dalšími sankcemi proti Rusku kvůli „naftalínem zapáchajícím důvodům“. „Na jakákoliv omezující opatření ze strany USA najdeme jasnou a přiměřenou odpověď,“ řekl TASS poslanec Sluckij.

„Nesouhlasíme se závěry této zprávy ohledně naší země. Rusko se nevměšovalo do dřívějších voleb a nevměšovalo se ani do loňských voleb. Rusko nemá žádný vztah k nějakým kampaním proti kterémukoliv z kandidátů. V této souvislosti pokládáme zprávu za nesprávnou. Je naprosto nepodložená a neprůkazná,“ řekl rovněž Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

DNI: Volby se snažil ovlivnit i Írán

Volby se podle zprávy DNI rovněž snažil ovlivnit Írán, který však pracoval v Trumpův neprospěch. Exprezident totiž zaujal proti islámské republice tvrdý postoj a zavedl vůči ní tvrdé sankce.

Zpráva přitom vyvrací tvrzení řady Trumpových republikánských spojenců, podle nichž se do voleb snažila zasáhnout také Čína, jež podle nich podporovala Bidena. „Čína se snažila dosáhnout stability ve svých vztazích se Spojenými státy a nepokládala žádný z možných výsledků voleb za tak výhodný, aby riskovala odvetu v případě, že by byla přistižena,“ píše se v dokumentu.

Americké tajné služby a vyšetřování někdejšího zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera došlo k závěru, že se Rusko snažilo pomoci Trumpově zvolení již v roce 2016. Tehdy podle USA zahájilo skrytou propagandistickou kampaň namířenou proti někdejší kandidátce demokratů Hillary Clintonové.