Místo turistů raketový poplach. Golanské výšiny kvůli válce i poloze zejí prázdnotou

Události: Turistický ruch v Golanských výšinách během války na Blízkém východě (zdroj: ČT24)

Turistický ruch v Izraeli se kvůli probíhající válce na Blízkém východě dramaticky propadl. Statistiky vykazují meziroční pokles o 80 procent. Ještě horší situace je pak v severní části Golanských výšin. Tamní ekonomika je přitom orientovaná právě na turistiku – jak letní, tak zimní. V krizi se region ocitl především kvůli své poloze – leží u hranic se Sýrií a Libanonem.

Nedostatkem zákazníků trpí i tržnice v drúzském městě Masade, i když sortimentu vystavují místní prodejci plno. Jedna z místních trhovkyň Samíja nabízí ovoce z rodinných sadů, jenže ho není komu prodat. „Jsme tu celý den. Teď přichází jen málo zákazníků, loni tu nakupovalo mnoho lidí,“ srovnává s dobou, kdy neprobíhala v regionu válka.

Na Golanských výšinách přitom právě vrcholí sezona třešní, která do regionu vždy lákala tisíce výletníků – ať už po vlastní ose, či organizované zájezdy. Návštěvníky zajímaly vedle samosběru ovoce také místní stánky či restaurace. To vše v horském klimatu, které nabízí únik před blízkovýchodními vedry.

Na okraji bojové zóny

Oblast přitom prosperovala i díky svým přírodním krásám. Důvody, proč v letošním roce turisté zmizeli, jsou podle místních vidět i slyšet. Od října loňského roku se Golany ocitly na okraji bojové zóny mezi Izraelem a libanonským teroristickým hnutím Hizballáh.

Válka dopadla – zejména ekonomicky – na obě komunity, které obývají Golanské výšiny. Kromě arabsky mluvících Drúzů také na židovské Izraelce. Vesnice na svazích hory Hermon těžily ze zimní i letní turistické sezony. Letos se však žádná nekoná.

To ovlivnilo i podnikání mladého páru, s nímž štáb ČT natáčel. Před válkou si otevřeli ubytovnu. „Nyní si zkoušíme najít jinou práci v našem regionu, ale nic tu není,“ popisuje majitelka ubytovny Raz. Na pokoje, které nyní měli obývat turisté, teď sedá prach. Jen den před příjezdem štábu zažila vesnice další raketový poplach.

„Sirény se rozezněly až po ostřelování, takže to bylo pro mě dost strašidelné,“ popisuje Raz. Golanské výšiny tak prozatím dál zůstávají bez turistů a není jisté, jak dlouho ještě situace potrvá.