Loď turecké pohraniční stráže najížděla do řecké. Provokace, tvrdí Atény

Papadopulos: Na přechodu Kastanies panuje klid (zdroj: ČT24)

Na řecko-tureckém hraničním přechodu Kastanies/Pazarkule, kde se v předchozích dnech ve snaze dostat se do Evropské unie shromáždily tisíce lidí, panuje klid. Řecká pohraniční stráž opravuje poškozený hraniční plot, k menšímu incidentu mezi řeckou a tureckou pohraniční stráží došlo pouze na moři nedaleko ostrova Kos.

„Loď turecké pobřežní stráže najížděla na loď řecké pobřežní stráže. Atény to označily jako záměrnou provokaci a předvolaly si tureckého velvyslance. Naopak turecký prezident Recep Tayyip Erdogan řekl, že takové chování turecké pobřežní stráže budou jejich úřady vyžadovat,“ uvedl zpravodaj ČT Andreas Papadopulos, který situaci sleduje na přechodu Kastanies.

Na pozemní hranici mezi Řeckem a Tureckem je však podle něj situace o poznání klidnější než na začátku měsíce, kdy Erdogan oznámil, že jeho země nebude bránit uprchlíkům v odchodu do Evropské unie.

Erdogan přirovnal řecké pohraničníky k nacistům

Atény v této souvislosti Ankaru obvinily, že turečtí pohraničníci pomáhají lidem překonávat hraniční plot a vybavují je nůžkami na pletivo. Turci zase tvrdí, že řecké síly už několik běženců zastřelily, Atény to ale označují za falešné zprávy.

Erdogan dokonce ve středu řecké pohraničníky přirovnal ke strážcům nacistických vyhlazovacích táborů. „To, co dělali v nacistických táborech, dělají i Řekové ve jménu Západu,“ uvedl turecký prezident. Řeky označil také za „fašisty“, „barbary“ a „placené legionáře“, kteří ve službách Západu zabíjejí.

Turecko podle svého prezidenta nechá migrantům dveře do Evropy otevřené, dokud EU nezačne plnit všechny závazky vyplývající z migrační dohody z roku 2016. „Dokud konkrétně nesplní všechna naše očekávání, budeme na hranici pokračovat v současné praxi,“ řekl. 

Na základě dohody z roku 2016 má Ankara bránit migrantům v cestě do Evropy výměnou za finanční pomoc, příslib bezvízového styku pro Turky a obnovení jednání o vstupu Turecka do EU. Plnění dohody ze strany EU, především v oblasti finanční pomoci, Erdogan ale považuje za nedostatečné. Turecko přijalo už asi 3,6 milionu běženců ze Sýrie.

V pondělí Erdogan jednal v Bruselu s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. Unijní představitelé následně řekli, že migrační dohoda z roku 2016 je stále platná. Michel dodal, že neshody ohledně naplňování paktu se budou snažit vyřešit šéf unijní diplomacie Josep Borrell a turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu. Ten vyjádřil naději, že se podaří shodu najít do 26. března, kdy je naplánován začátek summitu EU v Bruselu. 

Americký list The New York Times napsal, že Řekové drží migranty, kterým se hranici podařilo překonat, v utajovaném internačním centru a brání jim podat žádost o azyl. Mluvčí řecké vlády toto tvrzení rezolutně odmítl.