Lidé v evropských městech vyjadřovali podporu Palestincům a požadovali příměří

Lidé v Německu, Francii či Británii v sobotu znovu vyšli do ulic, aby vyjádřili solidaritu s Palestinci v Pásmu Gazy a volali po zastavení izraelské ofenzivy proti teroristickému hnutí Hamás. Na demonstrace v Paříži a Londýně dorazily desetitisíce lidí, žádné výraznější bezpečnostní problémy hlášeny nejsou. Protestovalo se také v USA.

Tisíce lidí odpoledne dorazily na pochod centrem Paříže, který místní policie nakonec povolila poté, co podobné akce v uplynulých týdnech zakazovala. Podle úřadů se do něj zapojilo bezmála 20 tisíc lidí, organizátoři uváděli trojnásobný údaj. Podle zpravodajského webu Franceinfo byl na manifestaci i levicový opoziční lídr Jean-Luc Mélenchon, který dění v Gaze označil za „strašlivý masakr“. Menší protesty se konaly v několika dalších francouzských městech.

Dav s palestinskými vlajkami se shromáždil také na náměstí Alexanderplatz v Berlíně, kde zaznívala hesla jako „osvoboďte Palestinu“, informovala agentura AFP. Na transparentech byly k vidění slogany „příměří“ nebo „zastavte genocidu“. Podle AFP byl začátek protestu poklidný.

Do ulic vyšli také lidé v britských městech od Londýna po Glasgow, píše zpravodajská společnost BBC. V hlavním městě skupiny demonstrantů nakrátko zablokovaly dopravu na Oxford Circus a Piccadilly Circus, následně lidé volali po přerušení bojů při hlavním shromáždění na Trafalgarském náměstí. Podle policie bylo v centru Londýna na 30 tisíc protestujících.

Policie několik lidí zatkla, mimo jiné za transparent, který podle ní mohl podněcovat nenávist. Podobné případy se objevily už při dřívějších protestech, které nejen v Británii provází projevy antisemitismu či podpory islamistického hnutí Hamás.

Vlna demonstrací pokračuje v době, kdy izraelská armáda stupňuje vojenské operace v Gaze s cílem zničit Hamás, který 7. října podnikl nejkrvavější útok na Izrael za poslední desetiletí a povraždil stovky civilistů. Židovský stát zareagoval mimo jiné masivním bombardováním Pásma Gazy. 

Izraelská vláda myšlenku příměří odmítá, neboť takový postup by podle ní pomohl Hamásu. Americká vláda prosazuje „humanitární přestávky“ v bojích za účelem distribuce pomoci a propuštění rukojmí Hamásu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že dokud nebudou propuštěna rukojmí zajatá Hamásem, tak nepovolí ani „humanitární přestávky“.

Protesty v USA

Tisíce lidí vyšly podle amerických médií v sobotu také do ulic hlavního města Spojených států vyjádřit nesouhlas s izraelským obléháním Pásma Gazy zahájeným po říjnovém útoku palestinského teroristického hnutí Hamás. Manifestace volající po příměří se konají rovněž v několika dalších městech USA, očekávala se účast desetitisíců protestujících.

Dav se podle listu The New York Times (NYT) soustředil především u prostranství Freedom Plaza mezi Bílým domem a sídlem Kongresu. Demonstranti přinesli transparenty s nápisy „nechte Gazu žít“ nebo „bombardování dětí není sebeobrana“, objevovaly se také vzkazy adresované americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi jako „zastavte americkou vojenskou pomoc Izraeli“ či „ztratil jste můj hlas“.

Protesty se konají také v New Yorku, Cincinnati nebo San Francisku. Podle NYT většina Američanů dává najevo podporu Izraele v jeho boji proti Hamásu, s eskalací jeho tažení v Gaze však narůstá solidarita s palestinskými civilisty. V čerstvém průzkumu vypracovaném pracovníky vysoké školy Quinnipiac University vyjádřilo 51 procent respondentů souhlas s pokračováním vojenské pomoci Izraeli, 71 procent dotázaných zároveň podpořilo dodávky humanitární pomoci do Pásma Gazy.