Konečné výsledky voleb na Ukrajině pořád v nedohlednu

Kyjev - Ukrajinská ústřední volební komise kvůli nesrovnalostem zrušila výsledky hlasování v pěti jednomandátových obvodech, kde voliči koncem října většinovým systémem hlasování rozhodovali o poslancích parlamentu. Opozice napadla volební výsledek ve třinácti obvodech, kde byli údajně podvodem za vítěze vyhlášeni kandidáti vládní Strany regionů.

Podle komise v pěti obvodech nelze odpovědně dospět ke spravedlivému součtu hlasů. Členové komise se proto jednomyslně rozhodli výsledky zrušit a doporučit opakované hlasování, oznámil předseda komise Volodymyr Šapoval. Definitivní verdikt o opakovaném hlasování musí podle ústavy vynést ukrajinský parlament.

Opozičním politikům se rozhodnutí ústřední volební komise nelíbí, i když fakticky potvrzuje jejich stížnosti na volební manipulace. Opoziční blok totiž žádal přepočítání hlasů, nikoli přímo zrušení voleb, protože předmětem kritiky nebylo samotné hlasování, nýbrž sčítání hlasů. „Předpokládali jsme, že ústřední volební komise hlasovací protokoly převezme a sama přepočítá. Tvrdit, že k výsledku nelze dospět, je nesmysl,“ komentoval rozhodnutí opoziční poslanec Ruslan Kňazevič.

Povolební Ukrajina (zdroj: ČT24)

Vedoucí představitelé opozičních stran Arsenij Jaceňuk, Oleh Ťahnybok a Vitalij Kličko se dnes setkali s Šapovalem, aby proti rozhodnutí komise protestovali. Po setkání Jaceňuk oznámil, že opozice podá proti rozhodnutí volební komise žalobu k nejvyššímu správnímu soudu. „Budeme požadovat, aby soud uznal vítězství opozičních kandidátů,“ prohlásil Jaceňuk.

Na výzvu opoziční aliance Vlast (Baťkivščyna) bývalé premiérky Julije Tymošenkové, strany UDAR boxerského šampiona Vitalije Klička a nacionalistické formace Svoboda se demonstranti sešli u budovy ústřední volební komise, která ještě nedokončila sčítání hlasů z voleb konaných 28. října a nevyhlásila definitivní výsledky. Právě vyhlášení výsledků má být okamžikem, kdy opozice vyhlásí svůj definitivní verdikt ohledně uznání či neuznání legitimity voleb.

Vitalij Kličko na opoziční demonstraci
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Chuzavkov

Opoziční demonstrace se v centru Kyjeva uskutečnila přesto, že městský soud zakázal od voleb až do 12. listopadu ve městě veškeré demonstrace. Policisté ale zatím protestním akcím pouze přihlíželi, k žádnému násilnému střetu nedošlo. Militantní skupiny demonstrantů tvrdí, že v protestu chtějí v příštích dnech pokračovat.

Sečtení volebních lístků se zdrželo v obvodech, kde voliči hlasovali podle většinového systému, zatímco v obvodech s hlasováním podle poměrného zastoupení byly hlasy sečteny poměrně rychle. Právě tento fakt podle opozice ukazuje na možné volební podvody - zatímco počet poslanců zvolených v obvodech s poměrným systémem je vyrovnaný, v problematických obvodech s většinovým systémem má Strana regionů převahu. Opozice tvrdí, že ji získala machinacemi s hlasy voličů.

Z pěti stran, které se dostaly do parlamentu, podle dosavadních neúplných výsledků získala sjednocená opozice zatím 25,52 procenta hlasů. Volby vyhrála vládnoucí Strana regionů se ziskem 30 procent hlasů. Strana regionů se tradičně spojuje s komunisty, kteří dosáhli 13,18 procenta. Nová strana UDAR boxera Vitalije Klička získala 13,95 procenta a národně orientovaná Svoboda 10,44 procenta.