K ukrajinské síti je znovu připojen i druhý blok v Záporožské jaderné elektrárně

K ukrajinské energetické síti byl znovu připojen i druhý blok Záporožské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom. První ze stávajících dvou fungujících reaktorů byl podle ní připojen již v pátek odpoledne. V pátek ráno firma uváděla, že všech šest reaktorů je odpojeno od ukrajinské elektrické sítě a pokračuje příprava na připojení dvou bloků atomové elektrárny k síti.

„Tímto Záporožská jaderná elektrárna navzdory řadě provokací okupantů nadále pracuje v energetickém systému Ukrajiny a zabezpečuje potřeby naší země ohledně elektrické energie,“ uvedl Enerhoatom. První reaktor byl podle něj připojen zpět k ukrajinské energetické soustavě v pátek ve 13:04 SELČ a druhý ve 20:15 SELČ.

Dva reaktory zařízení, které dosud byly v provozu, byly od sítě podle Enerhoatomu odpojeny ve čtvrtek kvůli požáru skládky popela v areálu blízké tepelné elektrárny, který zasáhl elektrické vedení. Požáry podle ukrajinských úřadů způsobilo ruské ostřelování. Podle ukrajinských úřadů to bylo poprvé v historii, co byla tato největší evropská jaderná elektrárna odpojena od ukrajinské energetické sítě. 

Vzájemné obviňování a protichůdné výroky

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek vyzval svět, aby jednal mnohem rychleji a přinutil ruské vojáky jadernou elektrárnu opustit. Zařízení bylo na několik hodin odpojeno od elektřiny, což podle něj hrozilo přerůst v jadernou katastrofu.

Čtvrteční odpojení elektrárny potvrdila také Ruskem dosazená správa Záporožské oblasti, která ovšem ještě ten den tvrdila, že zařízení bylo částečně znovu uvedeno do chodu. Požár podle něj zavinily útoky ukrajinských sil. 

Ruská státní agentura TASS v pátek v noci s odvoláním na okupační oblastní správu napsala, že v blízkosti největší atomové elektrárny v Evropě vypukl lesní požár. „V oblasti Záporožské JE hoří lesy. Bez dodávek elektřiny dnes (ve čtvrtek, pozn. redakce) na několik hodin zůstala města Enerhodar, Melitopol a Cherson,“ napsal v noci na Telegramu člen ruské okupační administrativy ukrajinské Záporožské oblasti Vladimir Rogov, jenž zároveň přiložil satelitní snímky, které mají zachycovat oheň.

Satelitní záběry zveřejnila na svém webu rovněž ukrajinská verze Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL). 

Blízká vesnice v okolí elektrárny kvůli konfliktům už v historii trpěla, teď se obává dopadů toho současného. I místní nemocnice už vydává pokyny pro případ havárie. Vyškolila své lékaře a teď jsou na řadě občané. Pokud dojde k havárii, je třeba být uvnitř budovy, zavřít okna a utěsnit dveře, jak zní pokyny. Starší obyvatelé si navíc pamatují černobylskou katastrofu.

Lidé z obcí blízko Záporoží tvrdí, že i na případnou tichou hrozbu, radioaktivní mrak, jsou připraveni (zdroj: ČT24)

Členové okupační administrativy se ve výrocích o elektrárně vzájemně vyvraceli

V pátek zástupce ruské okupační správy města Enerhodar Alexandr Volga podle TASS prohlásil, že záporožská elektrárna funguje v běžném režimu a elektřina je na Ukrajinu dodávána normálně. Podle agentury řekl, že jaderná elektrárna fungovala v normálním režimu a že elektrická energie byla dodávána v běžném režimu. Úplné odpojení v uplynulém dni nenastalo, tvrdil také. „Došlo pouze k mimořádné havarijní situaci, kterou odvrátila automatická ochrana,“ prohlásil Volga.

Jen krátce poté však další člen proruské administrativy, Vladimir Rogov, řekl, že ukrajinské síly přerušily poslední elektrické spojení s územím ovládaným Kyjevem. Na okupovaná území podle něj záporožská elektřina dále plynula.

Podle Vladimíra Wagnera z Ústavu jaderné fyziky Akademie věd ČR je elektrické vedení, které propojuje záporožský areál s územím ovládaným Ukrajinou i Ruskem, poměrně dlouhé. „Prochází, pokud jde o sever, přímo oblastmi, kde se bojuje a kde je ostřelování. Tam lze velice těžko kontrolovat, jak poškození vzniklo a obě dvě strany se vzájemně obviňují z toho, co se tam děje,“ řekl. 

Upozornil, že spojení může být přerušeno i kvůli poškození, které se odehrálo v poměrně velké vzdálenosti od samotné elektrárny. 

Drábová: Situace je nehorázná

Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové se zaměstnanci elektrárny nacházejí v extrémně složité situaci, protože vědí, že musí za každou cenu zajistit fungování bezpečnostních systémů a hlavně chlazení odstavených reaktorů. Podařilo se obnovit linku elektrického napájení ze sousední uhelné elektrárny, která tomu napomáhala, nastínila.

V případě i tohoto výpadku by k chlazení elektrárny mohli zaměstnanci použít osmnáct dieslových generátorů. V krajním případě by podle Drábové měl stačit i jeden nebo dva.

Odpojení Záporožské jaderné elektrárny (zdroj: ČT24)

„Situace je ale opravdu nehorázná. Do takové situace se jaderná elektrárna, pokud nedojde k závažné poruše, (…) nemá nikdy dostat,“ zdůraznila. „Jediné řešení je, že ruští okupanti odtamtud co nejdříve vypadnou a zřídí se tam demilitarizovaná zóna,“ prohlásila.

Mise MAAE by podle Drábové přinesla „cenné informace o skutečném stavu zařízení“. „Ale dostat odtamtud okupanty apelováním na jejich zodpovědnost se zatím ukázalo jako postup do zdi.“