Izraelský válečný kabinet opustil po Gantzovi další člen, ministr bez portfeje Eisenkot

Izraelský válečný kabinet přišel o dalšího člena. Po opozičním lídrovi a od loňského října ministrovi bez portfeje Bennym Gantzovi, který odchod oznámil v neděli a který vyzval k předčasným volbám, ho opustil i Gadi Eisenkot. Ten v kabinetu zasedal coby ministr bez portfeje jako pozorovatel. Informaci přinesl server The Times of Israel (ToI).

Eisenkot měl na rozdíl od Gantze ve válečném kabinetu jen poradní hlas. Stejně jako Gantz ale dlouhodobě kritizoval strategii izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ve válce v Pásmu Gazy, kde izraelská armáda bojuje proti teroristickému hnutí Hamás v odvetě za jeho říjnový útok na židovský stát.

„Oba (Eisenkot i Gantz) vyčítají Netanjahuovi, že během jednání válečného kabinetu dostávaly přednost politické argumenty před strategickými. Podle Gantze brání Netanjahu skutečnému řešení této války, a proto odchází i Eisenkot. Oba byli zastánci uzavření nějaké dohody s teroristickým hnutím Hamás, která by umožňovala propuštění zbývajících rukojmí z Pásmu Gazy,“ vysvětlil zpravodaj ČT na Blízkém východě Václav Černohorský.

„Gantz požadoval po Netanjahuovi zveřejnění konkrétního plánu, jakým způsobem má válka v Pásmu Gazy skončit, a co bude po ní. Izraelskému premiérovi dal termín do soboty, aby na jeho otázky odpověděl, jinak kabinet opustí. Původní prohlášení následně po úspěšné vojenské akci odložil o jeden den, ale nakonec ani ta nezměnila nic na jeho rozhodnutí,“ doplnil Černohorský.

Studio ČT24 | Studio ČT24 | 610 (zdroj: ČT24)

Eisenkot, který byl v letech 2015 až 2019 náčelníkem generálního štábu izraelské armády, minulý měsíc také vyzval k dočasnému zastavení izraelské ofenzivy v Rafahu na jihu Pásma Gazy.

Netanjahu čelí kritice, že před záchranou všech rukojmí upřednostňuje cíl zcela zničit Hamás. To označil za nereálné už několikrát i Eisenkot, jehož syn v prosinci v bojích v Gaze padl. Minulý měsíc Eisenkot odhadl, že boje s Hamásem potrvají „mnoho let“.

Gantz v neděli oznámil, že válečný kabinet opouští, a vyzval Netanjahua k uspořádání předčasných voleb. Svůj krok avizoval už před třemi týdny, kdy dal premiérovi ultimátum, aby vláda schválila strategický válečný plán se šesti jím navrženými body.

Gantz byl jako ministr bez portfeje vedle Netanjahua a ministra obrany Jo'ava Galanta jedním ze tří hlasujících členů válečného kabinetu. Jako pozorovatelé v něm v říjnu usedli Eisenkot a ministr pro strategické záležitosti Ron Dermer. „Izraelský válečný kabinet přichází o zkušené vojáky, o bývalé náčelníky generálního štábu. Premiér Netanjahu tak bude ještě více odkázaný na pravicové radikály ve své vládě,“ upozornil Černohorský a dodal, že Gantz v projevu vyzval k opuštění kabinetu i Galanta.

Nejstarší izraelský deník Ha'arec v komentáři navíc připomněl, že Gantz rezignoval den před příjezdem amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena, jímž byl byl dle informací Ha'arecu dlouhodobě považován za klíčového partnera v izraelské vládě.

Ministr národní bezpečnosti volá po zvýšení tlaku na Hamás

Odstoupení Gantze i Eisenkota sice Netanjahuovu vládu zřejmě neohrozí, ale získají v ní nejspíš větší vliv jeho koaliční partneři z řad krajní pravice, kteří mimo jiné navrhli znovuosídlit palestinské Pásmo Gazy židovskými osadníky a rovněž prosazují jako hlavní cíl úplné zničení Hamásu.

„Vyzýváme k pokračování zvýšeného vojenského tlaku (na Hamás), který se opět ukázal jako jediný účinný nástroj k navrácení našich rukojmí bez kapitulace,“ uvedl o víkendu jeden z krajně pravicových členů Netanjahuovy vlády, ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir.

Izraelská armáda během zmíněné sobotní akce osvobodila čtyři z více než stovky rukojmí stále zadržovaných Hamásem v Pásmu Gazy. Při rozsáhlé akci ale zemřelo podle armády asi sto lidí, podle Hamásu na 270, včetně tří izraelských rukojmí.

Ministr Ben Gvir, který si krátce po oznámení Gantzovy rezignace veřejně řekl o uvolněné místo ve válečném kabinetu, nesouhlasí s dohodou o propuštění rukojmí, pokud bude zahrnovat ukončení bojů. Už dříve pohrozil, že jeho poslanci nechají vládu padnout, pokud bude taková dohoda uzavřena.