Izraelská armáda povolává ultraortodoxní židy

Události: Ultraortodoxní židé v Izraeli odmítají nastoupit do armády (zdroj: ČT24)

Izraelská armáda začala do svých řad povolávat ultraortodoxní židy. Od založení státu před bezmála osmdesáti lety měli z povinné vojenské služby výjimku. Nejvyšší soud v zemi ji ale minulý měsíc zrušil. Rozhodnutí se může týkat až sedmdesáti tisíc mužů. V první fázi jich armáda povolá tři tisíce.

Téměř každý Izraelec se musí v osmnácti hlásit v odvodové kanceláři, nyní se to má týkat i ultraortodoxních židů, kteří to ale odmítají a tvrdí, že povolávací rozkazy budou ignorovat navzdory hrozbě postihů.

„I kdyby to znamenalo vězení, pokud nám rabín řekne, že je to správně, tak se tím budeme řídit,“ uvádí například člen ultraortodoxní židovské komunity Joel. Zástupci komunity namítají, že služba po boku sekulárních vojáků a vojaček jejich společenství zničí.

Židovský stát podle nich nebrání armáda se zbraní v ruce, ale studium a praktikování ortodoxního judaismu. „Stát Izrael vznikl, aby nám vzal naše náboženství, a neuděláme nic, co ho podpoří,“ podotýká také další člen komunity Avram.

Rozpory uvnitř společnosti

Dlouholetá debata o větším zapojení komunity ultraortodoxních židů do obrany státu odhaluje hluboké rozpory uvnitř izraelské společnosti a politiky a může rozklížit vládu premiéra Benjamina Netanjahua. Ultraortodoxní strany, na jejichž podpoře je závislá, povolávací rozkazy pro všechny kategoricky odmítají.

Tlak na změnu sílí s tím, jak počet takzvaných charedim roste. Po vzniku Izraele tvořili pět procent populace, nyní je to třináct. Volání většinové společnosti po konci výhod ještě posílil aktuální vývoj konfliktu s Palestinci.

„Je to velmi dramatická situace, především kvůli válce,“ podotýká právník a bývalý šéf kanceláře vrchního rabína Izraele Dov Halbertal, který je důkazem, že ne všichni ultraortodoxní židé vojnu odmítají. Je jedním z mála, kteří v armádě sloužili. „Nemůžete být občan země a zároveň nesdílet hlavní břímě její existence. Každý musí sloužit, není to dobrovolné,“ podotýká Halbertal.

Vláda premiéra Netanjahua hledá únikovou cestu v podobě omezených odvodů, řešení, které jí umožní přežít a zároveň dodržet verdikt soudů. Kulturní válka kolem povinné vojny tak nejspíš bude pokračovat.