Izrael zesílil bombardování Gazy, v ostřelování pokračuje i Hamás

Události: Konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás (zdroj: ČT24)

Izraelská armáda v noci na pondělí zesílila bombardování palestinského Pásma Gazy. Podle armádního prohlášení bylo zničeno patnáct kilometrů tunelů a domy devíti velitelů radikálního hnutí Hamás. Ministerstvo zdravotnictví v Gaze oznámilo, že o život přišel další Palestinec, izraelská armáda tvrdí, že zabila jednoho z velitelů skupiny Islámský džihád. Také Hamás pokračoval v noci s ostřelováním izraelského území. USA už potřetí v OSN zablokovaly rezoluci vyzývající k ukončení bojů. Dávají zatím Izraeli podporu i čas.

Agentury AP a Reuters s odvoláním na zdroje z místa informují o silném ostřelování města Gazy, na které izraelská armáda vypálila přes sto raket. Ta k tomu uvedla, že její letectvo provádí „rozsáhlé údery“ a že cílem jsou „místa teroristů“. Podle ní její letectvo zasáhlo středisko zpravodajské služby Hamásu. 

V noci izraelské údery značně poškodily i třípatrový dům v Gaze, ale jeho obyvatelé oznámili, že byli předem varováni a stačili odejít. Zasažena byla také továrna, kde se vyráběly mycí houby, a zemřel jeden Palestinec, takže za týden bojů je podle palestinského ministerstva zdravotnictví na palestinské straně 198 mrtvých a 1300 zraněných. Mezi oběťmi je 58 nezletilých. Izrael hlásí deset obětí.

Izraelská armáda oznámila, že při jednom náletu zemřel také velitel Islámského džihádu Husám abú Harbíd. Velel severní divizi skupiny a podle armády se podílel na útocích na izraelské civilisty a vojáky 15 let. Hamás a Islámský džihád uvedly, že mezi mrtvými je dvacet jejich příslušníků, izraelská armáda ale tvrdí, že během týdne zabila mnohem více teroristů z těchto organizací.

Rakety v noci létaly i na izraelské území. Sirény se rozezněly opět mimo jiné v Aškelonu či ve městě Beerševa. Tam nejméně dvě rakety zastavil izraelský protiraketový systém, další dvě spadly na neobydlené území.

Blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek potvrdil, že se zřejmě jednalo zatím o nejsilnější nálety izraelského letectva na Gazu.

Uvedl, že Izrael pokračuje v destrukci infrastruktury spojené s hnutím Hamás, zejména sítě podzemních tunelů. „Což jsou věci, které islamisté v Gaze dlouhodobě systematicky budují, které jim umožňují v případě jakýchkoliv podobných konfliktů se přemisťovat v podzemí, tedy mimo vizuální dosah Izraelců. A zároveň jim to umožňuje v tunelech vytvářet skladiště, popřípadě různá logistická řídicí centra,“ přiblížil.

Relativně klidnou noc zažil naopak podle něho Tel Aviv. Šlo o vůbec první za poslední zhruba čtyři dny, kdy na aglomeraci nebyly vypáleny raketové salvy z Gazy. A kdy také celkově údery, které směřovaly na izraelské oblasti bezprostředně v okolí pásma Gazy, nebyly tak silné. „Bavíme se sice o řádu vyšších desítek, ale ne o řádu nižších stovek, což bylo v posledních nocích docela běžné,“ uvedl. 

Otázkou však podle něho je, proč tomu tak bylo. „Jestli Hamás pomalu ale jistě ztrácí svůj arzenál, který měl připravený k odpalování, nebo jestli ho masivní izraelské údery na Gazu během noci takticky nutily se soustředit na obranu. Nebo jestli to je jen úplná náhoda, či dokonce i možná jistá lest, která má ukolébat izraelskou veřejnost,“ dodal zpravodaj.

Studio ČT24: Blízkovýchodní zpravodaj David Borek k izraelskému zesílení bombardování Gazy (zdroj: ČT24)

Izraelská armáda v aktuální bilanci týdenních bojů uvedla, že od pondělka provedla 1180 útoků na Gazu a Hamás na Izrael vypálil 3150 raket, z nichž 460 hranici nepřelétlo a spadlo na území Pásma Gazy. Letectvo podle ní provádí na tuto oblast „rozsáhlé údery“ a zaměřuje se na „teroristické cíle“.

Kvůli proizraelskému příspěvku si Kuvajt předvolal českého velvyslance

Kuvajtské ministerstvo zahraničí si předvolalo českého velvyslance Martina Dvořáka poté, co na svém osobním instagramovém účtu zveřejnil selfie s izraelskou vlajkou a popiskem „stojím za Izraelem“.

Dvořákův příspěvek podporující Izrael v Kuvajtu, který s Izraelem neudržuje diplomatické vztahy a podporuje snahy Palestinců získat nezávislý stát, vyvolal pobouření. Kuvajtská diplomacie Dvořákovi vyjádřila „kategorické odmítnutí a silný nesouhlas“.

Velvyslanec snímek stáhl a omluvil se v otevřeném dopise na twitterovém účtu české ambasády. „Bylo to ode mě extrémně necitlivé… Absolutně jsem neměl v úmyslu vyjádřit neúctu vůči nevinným palestinským obětem a životům, jejichž ztráty jsme svědky,“ uvedl v dopise a dodal, že nikdy nevyjadřoval nenávist nebo netoleranci vůči muslimům, Arabům nebo jakýmkoliv dalším etnickým nebo náboženským skupinám.

Jaký je postoj Spojených států

Americký ministr zahraničí Antony Blinken vyjádřil silné znepokojení nad stupňujícími se násilnostmi mezi Izraelem a Palestinci a vyzval obě strany, aby chránily životy civilistů. Spojené státy podle Blinkena intenzivně pracují na ukončení násilí a budou ve svých diplomatických snahách pokračovat.

USA už potřetí v OSN zablokovaly rezoluci vyzývající k ukončení bojů. Dávají zatím Izraeli podporu i čas. „Moje vláda bude pokračovat v diskuzích s Palestinci i Izraelci a dalšími regionálními partnery s cílem dosáhnout udržitelného uklidnění,“ uvedl americký prezident Joe Biden.

„Chci poděkovat prezidentovi USA Joe Bidenovi a chci poděkovat mnoha dalším zemím, včetně evropských,“ řekl předseda vlády Izraele Benjamin Netanjahu. Izrael si nemůže dovolit vleklou válku. Ta má totiž výrazné ekonomické i diplomatické dopady. Záběry zabitých muslimů v Gaze můžou ohrozit neformální alianci Izraele a států Perského zálivu, připomněl zpravodaj Borek. 

Západ zase čelí riziku, že emoce se přelijí do ulic evropských měst. Už teď tam na demonstracích znějí hesla krajní levice a islamistů. Například ve Vídni skandoval dav 12. května slovo Chajbar. Tedy jméno oázy, jejíž židovské obyvatele si podrobil Mohamed. Londýnskou čtvrtí zase z megafonů zněly výzvy k sexuálnímu násilí na židovských dívkách. „Takovéto zločiny z nenávisti jsou neomluvitelné a nebudou v Londýně tolerovány,“ řekl k tomu starosta Londýna Sadiq Khan. 

Lídři Hamásu dávají najevo ochotu k příměří. Izrael váhá. Nechce umožnit islamistům, aby mohli tvrdit, že toto kolo vyhráli, dodal Borek. 

Jediné elektrárně v Gaze dochází palivo, voda z řadu není pitná

Starosta Gazy Jahjá Sarrádž řekl, že nálety způsobují rozsáhlé hmotné škody. Jediné tamní elektrárně dochází podle něj palivo, už nyní je třeba přerušovat dodávku elektřiny denně i na 12 hodin. Voda z vodovodního řadu není pitná.

„Za 14 dní své práce jsem neviděl srovnatelnou míru ničení, ani za války v roce 2014,“ sdělil záchranář Samír Chatíb s odkazem na minulý velký konflikt mezi Izraelem a Hamásem, který trval padesát dní.

Izrael uvádí, že se snaží šetřit civilisty, ale v neděli připustil, že při útoku na tunely Hamásu pod silnicí v Gaze spadly domy, což si vyžádalo civilní oběti. V neděli zemřelo ve městě podle tamních úřadů nejméně 42 lidí, z toho 16 žen a deset dětí. Asi padesát dalších osob utrpělo zranění.

Vzájemné ostřelování Izraele a Pásma Gazy, které si vyžádalo už na dvě stě obětí, trvá týden. Začal s ním minulé pondělí večer Hamás poté, co Izrael uzavřel pro Palestince místa jejich modliteb v Jeruzalémě a oznámil plán na vystěhování několika palestinských rodin z jejich domovů, do kterých se mají nastěhovat židovští osadníci.  

Izraelská armáda vlákala před útokem do tunelů radikály dezinformacemi, píší média

Matoucí tweet izraelské armády, který minulý týden naznačoval začátek pozemní operace v Pásmu Gazy, byl záměrnou dezinformací, uvedl izraelský list Jerusalem Post. Cílem prý bylo vlákat ozbrojence z palestinských organizací Hamás a Islámský džihád do systému podzemních tunelů, na které poté izraelské letectvo zahájilo masivní údery. 

Izrael začal ve čtvrtek shromažďovat pozemní síly u hranice Pásma Gazy. Krátce po půlnoci místního času pak armáda na Twitteru napsala: „Letecké a pozemní síly izraelské armády útočí na Pásmo Gazy.“ Armádní mluvčí až později upřesnil, že pozemní jednotky do oblasti nevstoupily, ale dělostřelectvo a tanky jen podporují letecké útoky palbou z izraelského území. Premiér Benjamin Netanjahu tehdy řekl, že operace proti Hamásu zdaleka neskončila a v nejbližší době budou následovat další akce.

Ve skutečnosti bylo ve vzduchu 160 izraelských letadel, která začala s masivním bombardováním tunelů, kam podle listu The Jerusalem Post poslaly Hamás a Islámský džihád po oznámení startu pozemní operace své bojovníky a ti se tak dostali do palby izraelských letadel. Kolik jich přišlo o život, není jasné.

List Haarec získal od několika zahraničních novinářů zároveň ujištění, že jim mluvčí armády začátek pozemní invaze přímo potvrzoval a že až příliš pozdě následovala omluva za mylnou informaci, kterou připsal válečnému zmatku. 

Organizace Reportéři bez hranic žádá prošetření náletů

Kvůli izraelskému bombardování budov v Pásmu Gazy, v nichž měla kanceláře různá média, podala Organizace Reportéři bez hranic (RSF) stížnost k  Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) a žádá, aby vyšetřil, zda tyto nálety nebyly válečnými zločiny. 

Podle RSF byly v za poslední týden v Pásmu zničeny kanceláře 23 zahraničních či místních médií. Tato mezinárodní nevládní organizace ve stížnosti k soudu uvedla, že izraelská armáda „záměrné cílí na mediální organizace a záměrně ničí jejich vybavení“. Tyto útoky podle RSF „snižují, či ničí, kapacitu médií informovat veřejnost“.

Výškový dům v Pásmu Gazy, v němž byly kanceláře americké agentury AP a katarské televize al-Džazíra, bombardovalo izraelské letectvo v sobotu. Objekt byl po varování předem evakuován. Podle izraelské armády ho vojenské zpravodajské křídlo Hamásu využívalo jako lidský štít. Asociace zahraničních novinářů (FPA) ale upozornila, že Izrael nepředložil důkazy.