Izrael v noci mířil na cíle v Bejrútu

Izrael v noci podnikl další útok na cíle teroristického hnutí Hizballáh v Bejrútu. Několik explozí se ozvalo nedaleko tamního mezinárodního letiště. Jak poznamenal server BBC, cíl byl však nejasný. Židovský stát také udeřil v blízkosti hraničního přechodu mezi Libanonem a Izraelem. Poničil tam silnici, kterou v minulých dnech používaly statisíce lidí k útěkům do Sýrie před izraelským bombardováním, informoval podle agentur Reuters a AFP syrský ministr dopravy Alí Hamíja.

Letiště sousedí se čtvrtí Dáhíja, která je podle BBC baštou Hizballáhu v Bejrútu. V pátek za svítání bylo nad městem vidět kouř.

Libanonské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že při izraelských pozemních a leteckých útocích bylo za posledních 24 hodin zabito 37 lidí a 151 dalších bylo zraněno. Údaje nicméně nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Izrael v noci na pátek dál podnikal útoky na vytipované cíle ve městě, zejména na jižním předměstí. Na sociální síti X to napsal blízkovýchodní zpravodaj ČT Andreas Papadopulos. Sekundární exploze jedné z budov, kam údery také cílily, naznačují, že by mohlo jít o předtím utajovaný sklad munice, dodal.

Evakuace měst

Libanonské úřady v pátek nařídily evakuaci dalších dvaceti měst a vesnic kvůli postupu vojsk židovského státu. Izraelská armáda se k tomu nevyjádřila, uvedla však, že její jednotky zabily bojovníky Hizballáhu poblíž hranic. Hizballáh prohlásil, že se zaměřil na izraelské jednotky na obou stranách hranice.

Evakuovaná města a obce se nacházejí severně od řeky Lítání, která teče asi třicet kilometrů od hranic s Izraelem. Jeruzalém už před invazí požadoval, aby se Hizballáh stáhl k Lítání v souladu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN, která ukončila jejich poslední válku v roce 2006.

Libanon také sužují velké vnitřní migrace obyvatelstva. Podle ředitele Světového potravinového programu Matthewa Hollingwortha je potravinová situace v zemi „strašná“, jak uvedl v rozhovoru pro BBC.

„Nad jižními předměstími se valí černý dým, který vidíme každé ráno, když přijdeme do práce, a vidíme ho celý den. A v okolí města (Bejrútu) je nápadně mnoho lidí, kteří jsou vysídleni,“ popsal.

Úder na migrační trasu

Armáda židovského státu v pátek ráno poničila silnici v blízkosti hraničního přechodu Masná mezi Libanonem a Sýrií, kterou v uplynulých dnech využívaly statisíce lidí k útěku do Sýrie před izraelským bombardováním, sdělil Hamíja. Na silnici vznikl čtyři metry široký kráter, dodal.

Mluvčí izraelské armády už ve čtvrtek obvinil teroristické hnutí Hizballáh, že přes přechod přepravuje vojenskou techniku do Libanonu. Varoval, že izraelské ozbrojené síly „nebudou váhat a zasáhnou, pokud k tomu budou přinuceny“.

Hamíja ve čtvrtek prohlásil, že za hraniční přechod odpovídá libanonský stát. Podle statistik libanonské vlády v posledních deseti dnech z Libanonu do Sýrie přešlo více než 300 tisíc osob, drtivá většina z nich byli Syřané. Utíkali před zesilujícím izraelským bombardováním do země, odkud v minulých letech odešli kvůli tamní občanské válce.