Biden: Úplné blízkovýchodní válce lze zabránit

Rozšíření války do celého blízkovýchodního regionu, které hrozí po íránském útoku na Izrael, lze zabránit. Prohlásil to americký prezident Joe Biden. Upozornil však na to, že tento cíl bude „stát ještě hodně úsilí“. Na dotaz, zda se snaží odradit Izrael od útoku na íránská ropná zařízení, odpověděl, že „nevyjednává na veřejnosti“.

Biden ve čtvrtek prohlásil, že Washington diskutuje s Tel Avivem o možných izraelských úderech na íránskou ropnou infrastrukturu. Přímé odpovědi na otázku, zda je proti nim, se ale vyhnul. Už ve středu ujistil, že nepodporuje možný útok na íránská jaderná zařízení, o němž podle médií uvažují někteří izraelští politici.

Írán v úterý vyslal téměř dvě stě raket na Izrael, který krátce před tím zahájil pozemní operace na jihu Libanonu, kde se snaží zlikvidovat Teheránem podporované teroristické hnutí Hizballáh.

Tel Aviv Íránu opakovaně pohrozil odvetou, která bude pro Írán „bolestivá“. Podle šéfa Bílého domu však není odvetná akce otázkou nejbližších hodin. Dá se také zabránit úplné blízkovýchodní válce.

„Nemyslím si, že bude válka mezi všemi. Myslím, že tomu můžeme zabránit,“ usoudil Biden. „Ale ještě je třeba udělat hodně.“ Zopakoval rovněž, že USA budou nadále podporovat Izrael.