Hamás propustil dvě unesené Američanky. Teroristy zřejmě přemluvil Katar

Teroristické hnutí Hamás propustilo z Pásma Gazy dvě americká rukojmí – matku s dcerou, které drželo od útoku na Izrael 7. října. Podle agentury Reuters to oznámilo ozbrojené křídlo palestinského Hamásu. Informaci následně potvrdila izraelská veřejnoprávní stanice Kan. Podle Reuters jde o výsledek katarského vyjednávání s Hamásem.

Propuštěnými jsou podle serveru Times of Israel Judith Raananová a její 18letá dcera Natalie původem z Evanstonu nedaleko Chicaga v Illinois. Do Izraele přijely oslavit 85. narozeniny svého příbuzného a židovský svátek Simchat Tóra. Hamás je zajal v kibucu Nahal Oz asi kilometr a půl od hranice Pásma Gazy.

Konec agónie

Ženy, na které na izraelské základně v centrální části země čekají jejich rodinní příslušníci, převzal Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) na hranicích Izraele a Gazy a jsou tedy už na izraelském území. „Nesmírně se nám ulevilo, že se po dvou týdnech agónie mohou znovu shledat se svými rodinami,“ uvedla organizace.

„Jsem přešťastný, že dvojice se brzy vrátí ke své rodině, která se ohromně strachovala. Na návratu amerických občanů vzatých jako rukojmí Hamásem jsme pracovali nepřetržitě. Děkuji vládám Kataru a Izraele za jejich spolupráci,“ reagoval americký prezident Joe Biden v prohlášení, které vydal Bílý dům.

Propuštění alespoň zadržených žen a dětí výměnou za palestinské ženy a děti držené v izraelských věznicích žádal Katar od Hamásu už od minulého týdne, píše stanice France 24.

Katar povolil islamistickým skupinám jako Hamás nebo Taliban mít ve svém hlavním městě Dauhá jedno ze sídel, což mu umožňuje udržovat s nimi dobré vztahy a v krizích fungovat jako prostředník při diplomatických jednáních, vysvětluje magazín The Atlantic.

Mluvčí ozbrojeného křídla Hamásu Abú Ubajdá podle Reuters řekl, že Američanky hnutí propustilo „z humanitárních důvodů a aby dokázalo Američanům a světu, že prohlášení (amerického prezidenta Joea) Bidena a jeho fašistické administrativy jsou nepravdivá a nepodložená“. Biden ve svých prohlášeních připodobňoval krvavé činy Hamásu k počínání Islámského státu.

Hamás tvrdí, že v Pásmu Gazy drží 200 rukojmí a padesát dalších je v rukách jiných ozbrojených skupin. Přes dvacet rukojmí podle Hamásu zabily izraelské nálety.