Francouzský prezident Macron navštíví 5. března Česko

Zpravodaj ČT Šmíd: Macron bude řešit v Česku Ukrajinu i Temelín (zdroj: ČT24)

Francouzský prezident Emmanuel Macron navštíví Česko. Šéf Elysejského paláce dorazí do Prahy 5. března. České televizi to potvrdil český velvyslanec ve Francii Michel Fleischmann. V prosinci český prezident Petr Pavel navštívil Paříž. Se svým francouzským protějškem hovořili mimo jiné o jaderné energetice i podpoře Ukrajiny. Oba státníci také potvrdili, že Česko a Francie mají vynikající vztahy.

O programu francouzského prezidenta během březnové návštěvy Česka se nic bližšího neví, uvedl zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd. Dominovat budou podle Šmída dvě hlavní témata, a to rusko-ukrajinská válka, ať už jde o dodávky zbraní Kyjevu, či vzájemnou spolupráci. Druhým tématem pak bude tendr na dostavbu jaderné elektrárny Temelín, kterého se účastní dvě firmy z Francie a Jižní Koreje.

„Podle informací, které máme k dispozici, by spolu prezidenti měli poobědvat a pak by mělo následovat jednání s premiérem Petrem Fialou. Během návštěvy bude podepsán dokument o strategickém partnerství, což je základní dokument upravující vztahy mezi oběma zeměmi a zahrnuje celou škálu oblastí až po kulturu,“ sdělil zpravodaj s tím, že Macron pravděpodobně nestráví v Česku noc, nýbrž se po odpoledním jednání vrátí do francouzské metropole.

Macron byl v Praze naposledy v říjnu 2022, kdy se zúčastnil na Pražském hradě premiérového summitu Evropského politického společenství a následného neformálního summitu Evropské rady. Česko navštívil také v říjnu 2018 při příležitosti oslav stého výročí založení republiky.

Pavel se s Macronem sešel na konci loňského roku v Elysejském paláci v Paříži. Český prezident poté uvedl, že česko-francouzské vztahy jsou na vysoké úrovni. Paříž a Praha se podle Pavla shodují nejen v otázkách, jako je ruská válka na Ukrajině nebo situace na Blízkém východě, ale i v oblasti energetiky či rozšiřování Evropské unie.