Finsko uzavřelo kvůli přílivu migrantů další přechody na hranici s Ruskem, v provozu zůstal jediný

Finsko v noci na pátek dočasně uzavřelo další tři přechody na hranici s Ruskem, takže v provozu zůstává již jen jediný. Helsinky toto opatření přijaly kvůli nebývale vysokému počtu příchodů migrantů ze zemí, jako je Jemen, Somálsko či Afghánistán, kteří nemají platné doklady. Finsko obviňuje Rusko, že žadatele o azyl k hranici přepravuje s cílem vyvolat migrační krizi. Moskva to popírá.

Finský premiér Petteri Orpo prohlásil, že příliv migrantů musí být zastaven. „Chceme vyslat Rusku jasný signál: Toto musí skončit,“ řekl Orpo na společné tiskové konferenci s lotyšskou předsedkyní vlády Evikou Siliňovou v Helsinkách. „Je to hybridní útok a otázka národní bezpečnosti,“ dodal premiér.

Siliňová připomněla, že v poslední době přicházejí migranti také z Běloruska k lotyšské hranici. „Musíme si uvědomit, že se nejedná jen o žadatele o azyl. Je to hybridní útok Ruska a Běloruska proti Lotyšsku,“ uvedla předsedkyně lotyšské vlády.

Agentura Reuters uvedla, že za poslední týdny se na hraniční přechody z Ruska do Finska dostalo více než sedm set migrantů převážně z afrických a blízkovýchodních zemí. V minulých měsících přitom finští pohraničníci podle Reuters registrovali méně než jednoho migranta denně.

Od pátku až do 23. prosince tak zůstane otevřený pouze nejsevernější, arktický hraniční přechod Raja-Jooseppi. Na tomto přechodu je zatím nízký provoz a z ruské strany v pátek přišli jen tři žadatelé o azyl, všichni původem z Jemenu, napsal v pátek odpoledne finský server Yle.

Také norská hranice s Ruskem byla v pátek klidná, uvedl norský premiér Jonas Gahr Störe na tiskové konferenci v estonské metropoli Tallinnu.

Finům pomůže Frontex

Finská pohraniční stráž podle agentury Reuters posiluje hlídky podél 1340 kilometrů dlouhé hranice s Ruskem, jež slouží rovněž jako vnější hranice Evropské unie a NATO. Agentura EU pro správu vnějších hranic (Frontex) ve čtvrtek oznámila, že do Finska pošle padesát příslušníků pohraniční stráže a dalších expertů, aby zemi s ochranou východní hranice pomohla.

Finsko již minulý týden uzavřelo čtyři nejvytíženější hraniční přechody Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra a Niirala na jihovýchodě země s platností do 18. února. Migranti se následně přesunuli dále na sever, takže se finská vláda rozhodla do Vánoc uzavřít také severovýchodní hraniční přechody Vartius, Salla a Kuusamo. V provozu zůstává nyní pouze přechod Raja-Jooseppi.

Se silným náporem migrantů z krizových oblastí na Blízkém východě nebo v Africe snažících se proniknout do EU přes Bělorusko se v uplynulých letech potýkalo Polsko, Litva a Lotyšsko. Běloruský autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko, blízký spojenec Kremlu, podle nich využíval migranty jako hybridní zbraň proti Evropské unii. Polsko a Litva své hranice s Běloruskem oplotily a nová lotyšská vláda se zavázala, že plot dokončí do konce roku.