Dovolená navzdory válce. Ukrajinci vyrážejí na černomořské pláže

Události: Ukrajinci vyráží na dovolenou k Černému moři (zdroj: ČT24)

Přes pokračující ruskou agresi se miliony Ukrajinců snaží žít život jako dříve a vyráží na letní dovolené. Množství lidí proto míří z vnitrozemí na jižní černomořské pláže. Úřady ale z bezpečnostních důvodů mnoho resortů uzavřely. Některé z nich kvůli ruským útokům chátrají už přes dva roky, další jejich majitelé kvůli zákazům nemohou legálně otevřít. V Oděské oblasti natáčel štáb ČT se zpravodajkou Darjou Stomatovou.

Poprvé od začátku plnohodnotné války jsou hotely v Oděse zaplněné až do konce prázdnin. Vojenská oblastní správa schválila za splnění bezpečnostních podmínek otevření deseti tamních pláží, lidé strach přesto připouští.

„Mohou tu být miny, takže za ohraničení neplaveme,“ popsala štábu ČT jeden ze zdrojů nebezpečí Nasťa z Kyjevské oblasti. A i když na plážích stále leží tetrapody zabraňující případnému nepřátelskému vylodění, lidem k odpočinku na slunečné černomořské pláži nezabrání.

Majitelé hotelů stanuli před nelehkým rozhodnutím. Podle platného nařízení by totiž hotely fungovat neměly, výjimku pro placení daní to však neznamená. „Vymysleli jsme jediné řešení – prostě resort otevřít a zkusit vydělat trochu peněz,“ rozhodl se majitel jednoho resortu v Zatoce Michail.

Bezpečnost je pro úřady prioritou

Za dobu války se počet Ukrajinců podnikajících v turistickém sektoru snížil. Výnosy státní pokladny z daní se i tak vrátily skoro na původní hodnoty.

Řada hoteliérů si stěžuje na nerovné podmínky. „Některým vlastníkům neplatícím daně za pozemek nebo nemovitosti prostě odebírají majetek. Z neznámého důvodu platíme teď třikrát vyšší daně za nemovitosti,“ postěžoval si Michail.

Podle představitele úřadu fyzické kultury, sportu a turistiky v Oděské oblasti Petra Poluchina by se na ekonomické důvody nemělo hledět, „pokud nelze zajistit bezpečí pláže“.

První rok války se lidé obávali chodit na pláž, druhý se někteří už začali osmělovat a ve třetím jsou z omezení mnozí unavení. Letoviska zničená bombardováním se pro některé stala pouhými kulisami, i ty však mají svůj příběh. Strážný zničeného resortu v Zatoce popsal, že se na internetu objevila informace, že tam údajně mají vojáky, a „za dva dny došlo k útoku“.

Pro řadu podnikatelů jsou současné pracovní podmínky likvidační. Mnozí z nich tak, po letech práce v cestovním ruchu, hledají nový způsob obživy.