Do městečka na hranici Izraele s Libanonem může po dvaceti letech veřejnost. Míří tam turisté

Události: Radžar se otevřel veřejnosti (zdroj: ČT24)

Pro veřejnost se poprvé otevřelo město Radžar na pomezí Izraele, Libanonu a Golanských výšin. Prakticky z nuly v něm startuje turistický ruch, který láká zdejší unikátní komunita muslimských alávitů i možnost podívat se zblízka na sousední Libanon, oddělený hranicí střeženou jednotkami OSN.

Bývalé území nikoho se poprvé ukazuje světu. Mezi minovými poli leží úpravné třítisícové město. „Život je tu normální, dobrý. Co se dá o naší obci říct? Je tu čisto, máme skvělého starostu,“ popsala obyvatelka Nofa Salanová.

Až do září 2022 byl Radžar izolovaným „ostrovem“, který od zbytku světa po dvacet let odděloval vojenský zátaras. Městečko bylo nepřístupné pro veřejnost. Jakmile izraelská armáda přestala s kontrolami, vše se změnilo. Objevily se výletní autobusy i prodejní stánky a turisté z Izraele i zahraničí.

„Teď sem proudí peníze a taky přicházejí lidé, kteří se mohou dozvědět o naší kultuře a o tom, jakou krásnou obec tu máme,“ přiblížil Ahmed Maradž, který přiznal, že do tichého městečka s turisty přišlo o trochu víc ruchu.

Radžar obývají alávité, stejná odnož islámu, k jaké patří i syrský prezident Bašár Asad. Nofa Salmanová má v Sýrii příbuzné. Její teta a strýc žijí v Damašku, je s nimi v častém kontaktu přes telefon.

Hranice město dělí mezi dva státy

Když Izraelci v roce 1967 dobyli syrské Golanské výšiny, zjistili až dodatečně, že k nim patří i tato obec v nížině pod horami, u hranice s Libanonem. Průběh hranic stále není dořešen. V roce 2000 stanovila linii OSN, domy na sever od ní mají patřit Libanonu, domy na jih od hranice jsou syrským územím obsazeným Izraelem. To je ovšem jenom teorie.

Místní nechtějí, aby jim hranice město rozřízla. Spojili proto svůj osud s Izraelem a přijali izraelské občanství. „Já jsem izraelský Arab, který žije ve státě Izrael a v Radžaru,“ popsal Maradž.

Hranice tak tvoří půlkruh na severu města hlídaný jednotkami OSN. Od sousední libanonské vesnice dělí Radžar plot a údolí s přítokem řeky Jordán. Radžar je názornou ukázkou složitostí Blízkého východu. Komplikovaných dějin, hranic a identit.