Debatu vyhrál Macron, opět z něj však byla cítit arogance vůči Le Penové, uvedl zpravodaj Šmíd

Reakce na televizní debatu před druhým kolem francouzských voleb (zdroj: ČT24)

Současný prezident Francie Emmanuel Macron a kandidátka krajní pravice Marine Le Penová se před druhým kolem voleb hlavy státu utkali v televizní debatě. Podle pařížského zpravodaje ČT Jana Šmída byl vítězem debaty právě Macron, který z hlediska odbornosti působil údajně mnohem přesvědčivěji než jeho soupeřka. Souboj byl ale vyrovnanější než před pěti lety, kdy Le Penová jasně prohrála, což tehdy i přiznala. Macron se prý nedokázal zbavit arogance vůči soupeřce.

„Macron dokázal prosazovat své názory, dokázal je také vyargumentovat. Na tomto poli byl lepší než Marine Le Penová,“ tvrdí Šmíd. Le Penová podle zpravodaje šla do televizní debaty s tím, že potřebuje napravit reputaci po neúspěšné debatě před pěti lety. „Tehdy katastrofálně prohrála. Dá se říct, že nyní svůj úkol splnila,“ konstatoval. 

„Dokonce v některých chvílích Le Penová Macronovi ,zatopila‘. Celkově však byl Macron mnohem lepší. Teď je otázka, co z toho vyplývá, protože podle některých pozorovatelů měl prezident před pěti lety i nyní problém s jistou arogancí a přehlíživostí. V některých fázích debaty se nedíval na Marine Le Penovou, ale díval se na moderátory, jako by symbolicky přehlížel všechny ty, které zastupuje Le Penová,“ podotkl Šmíd. 

Podle zpravodaje však Le Penová i tentokrát v některých otázkách tápala a ztrácela se v argumentech. „Jako by stále něco hledala v papírech, dívala se dolů, nedívala se na svého protivníka. Nepůsobila úplně nejpřesvědčivěji,“ uvedl. Le Penová však byla podle Šmída mnohem méně arogantní než Macron. 

Krajně pravicová kandidátka se v televizní debatě podle Šmída „snažila působit kompetentně“. Dodal ale, že Le Penová už ve francouzské společnosti není příliš vnímána jako zástupkyně extrémní pravice. „Kdybychom se podívali na její program, tak v sociálních otázkách je to spíš extrémní levice než extrémní pravice. Nyní je ale mnohem přijatelnější a volitelnější pro řadu Francouzů, a pokud s tímto cílem šla do debaty, tak se jí to částečně podařilo,“ řekl. 

„Macron je ale na druhou stranu velký odborník. Za těch pět let se vypracoval. Dokáže komunikovat to, co chce říct, byl mnohem přesnější. To je můj dojem,“ řekl zpravodaj. Připomněl také úvod debaty, kdy Macron obvinil Le Penovou ze závislosti na Rusku, zkritizoval, že si půjčovala z ruských bank a v roce 2014 uznala anexi Krymu. 

55 procent pro Macrona, 45 pro Le Penovou

Poslední průzkumy ukazují, že současnému prezidentovi před druhým kolem věří 55 procent voličů, naopak Le Penové by dalo svůj hlas 45 procent. Říká se také, že volby nakonec rozhodne zhruba patnáct procent voličů, kteří doposud nevědí, komu svůj hlas dají. Ke komu se voliči neúspěšných kandidátů přikloní, zatím podle Šmída není jisté. 

„Jsou tady dvě skupiny. Těch čtrnáct až patnáct procent nerozhodnutých, to jsou ti, kteří volit chtějí, ale nejsou rozhodnuti. Pak jsou ti, kteří zatím neuvažovali, že by šli volit. Právě ti se mohou rozhodnout na základě televizní debaty. Těžko v tuto chvíli předvídat,“ sdělil s tím, že spolehnout se nedá ani na průzkumy. 

Podle Šmída je také zajímavé, že Jean-Luc Mélenchon, který je zástupcem krajní levice a v prvním kole skončil na třetím místě, se netají tím, že by chtěl být premiérem. „Sází na takzvané třetí kolo prezidentských voleb, což jsou legislativní volby. Tam, pokud jeho strana uspěje, tak není vyloučeno, že se politická scéna ještě výrazně zamotá,“ komentoval zpravodaj. 

Souboj o Mélenchonovy voliče

Šmíd také připomněl, že Macron i Le Penová stále bojují o přízeň voličů Mélenchona. „Například Emmanuel Macron ve čtvrtek pojede do čtvrti, která je, jak se říká ve Francii, citlivá. Tam jsou ty hlasy Jeana-Luca Mélenchona, protože tam mu voliči dali svůj hlas. Takže kampaň bude pokračovat. Nepochybně se oba budou snažit získat tyto hlasy,“ dodal.  

Jean-Luc Mélenchon
Zdroj: ABACA/Thaust Denis/Avenir Pictures/ABACA

Pařížský zpravodaj nicméně také upozornil, že oba kandidáti navštěvují hlavně místa, kde je lidé volili i před pěti lety. „Jeli na bezpečné území, kde se těžko dalo předpokládat, že na ně budou voliči křičet, že budou konfrontovat jejich program,“ sdělil. 

Kampaň může probíhat až do páteční půlnoci, poté musí nastat takzvaný volební klid. „Nesmí být v televizi žádné spoty, kampaň se úplně zastaví a volič má den na to, aby se rozmyslel, komu svůj hlas dá,“ uvedl Šmíd na závěr. 

Domácí komentáře

Debatu podle listu Le Parisien sledovalo 15,6 milionu diváků, což je méně než před pěti lety. Le Figaro napsal, že Macron prokázal evidentní převahu v ekonomických otázkách i vůli destabilizovat Le Penovou zejména prostřednictvím její politiky vůči Rusku. Le Penová diskutovala lépe a obratněji než v roce 2017, uvedl deník. Komentátor listu poukázal na to, že na imigraci, kriminalitu, bezpečnost a islamismus došlo až po dvou hodinách.

Nicolas Dupont-Aignan, který se dvěma procenty hlasů nepostoupil z prvního kola, přirovnal Macrona v debatě k „rozčilenému, domýšlivému kohoutovi“, zatímco Le Penová podle něj byla „důstojná a lidská“. 

Le Penová podle Le Monde vykročila špatně, byť měla právo začít mluvit jako první. Francie, to je její národ, začala s rozhodností, avšak přerušila ji zahajovací znělka, neboť přenos ještě nezačal. Macron s úsměvem zvedl oči k nebi. Vše, co následovalo, prý dělalo dojem, že se Le Penová z neblahého začátku nevzpamatovala, přičemž bojovný Macron si dával pozor, aby nevyzařoval nadměrnou sebedůvěru.

List La Dépêche připomněl, že tentokrát se Le Penová v kampani neobrátila na Rusko, nýbrž na Maďarsko, kde získala u banky MKB šestnáctiměsíční půjčku více než deseti milionů eur. Banka patří osobnímu příteli prezidenta Viktora Orbána Lörinku Mészárosovi.

V otázce Ruska byl Macron nemilosrdný, jak uvádí Le Monde, protože Le Penové řekl, že závisí na Rusku a jeho prezidentu Vladimiru Putinovi. Le Penová použila svůj starý argument, totiž že to, že se obrátila na Rusko kvůli financování, byl důsledek faktu, že žádné francouzské banky jí půjčit nechtěly. „Když vy mluvíte o Rusku, mluvíte ke svému bankéři a to je problém, paní Le Penová,“ řekl Macron, na což Le Penová odvětila, že je „naprosto svobodná žena“.

Putinův vězněný oponent Alexej Navalnyj ve svém tweetu oslovil potenciální voliče Le Penové a snažil se je poučit o korupci panující v Rusku. „Tato banka (První česko-ruská banka) je dobře známá agentura na praní špinavých peněž fungující na Putinův podnět. Zajišťuje Putinovi politický vliv,“ uvedl Navalnyj. Agentura AP ale napsala, že to nedoplnil nezávislým důkazem, ale jenom vlastním korupčním vyšetřováním.

Mnozí komentátoři podle Le Figara postrádali přítomnost levicově orientovaných politiků, jako je Mélenchon. V debatě proto nebyl slyšet „hlas lidu“, píše list.