Macron i Le Penová se snaží oslovit voliče Mélenchona. Rozhodující bude televizní debata

Zbývá týden do druhého kola francouzských voleb (zdroj: ČT24)

Náskok Emmanuela Macrona před Marine Le Penovou se týden před druhým kolem prezidentských voleb ve Francii mírně zvyšuje. Poslední průzkumy ukazují rozdíl 55 ku 45 procentům. Kampaň podle francouzského zpravodaje ČT Jana Šmída pokračuje. Například současný prezident v sobotu navštívil Marseille. V Paříži se v sobotu konají demonstrace proti oběma kandidátům, jde zejména o voliče Jeana-Luca Mélenchona.

„Tento víkend je zejména ve francouzské metropoli (Paříži) protestní. Je tady velká manifestace proti extrémní pravici, ale zároveň i proti Emmanuelu Macronovi. Jsou to lidé, kteří říkají, že nemají žádnou volbu. Druhé kolo mezi Macronem a Le Penovou je pro ně v podstatě neřešitelná otázka,“ řekl Šmíd. 

Podle zpravodaje v Paříži nyní protestují hlavně voliči radikálně levicového Mélenchona, který do druhého kola prezidentských voleb jen těsně nepostoupil. Demonstranti tvrdí, že nejsou spokojeni se středovým Macronem ani s krajně pravicovou Le Penovou, a říkají, že nemají koho volit. 

Ilustrace druhého kola prezidentských voleb ve Francii
Zdroj: ABACA/Joly Victor

Šmíd uvedl, že Francouze nejvíce zajímají témata jako ekonomika, kupní síla, sociální otázky nebo dopady sankcí vůči Rusku. Macron a Le Penová se podle něj neshodnou například v energetice. Zatímco oba kandidáti jsou pro jádro, Le Penová nesouhlasí s budováním větrných elektráren. 

Ke komu se přikloní voliči Mélenchona?

Kandidát krajní levice Jean-Luc Mélenchon měl v prvním kole kolem dvaceti procent hlasů.  Většina jeho voličů, což jsou podle Šmída spíše lidé ze sociálně slabších rodin, nyní přecházejí spíš k Macronovi. „Marine Le Penová se samozřejmě zaměřuje spíš na ně, a to na severu a jihu země. Mélenchon si právě tam vedl velmi dobře,“ řekl zpravodaj. Dodal ale, že ve vodách Mélenchona teď „loví“ spíš Macron. 

Šmíd také dodal, že se očekávají další předvolební mítinky. Důležitým faktorem ve druhém kole ale podle něj také bude očekávaná nižší účast, což je právě kvůli lidem, podle kterých by se ani jeden z kandidátů prezidentem stát neměl. „Je tady i faktor prázdnin. V Paříži začínají školní prázdniny, děti jdou do školy naposledy v pátek. Není tak vyloučeno, že voliči okamžitě v pátek nebo v sobotu odjedou,“ upozornil. 

S velkým zájmem se očekává i televizní debata mezi Emmanuelem Macronem a Marine Le Penovou. Podle Šmída může přesvědčit nerozhodnuté voliče. „Předchozí debata dopadla katastrofální porážkou pro Marine Le Penovou, což po čase také sama začala přiznávat. Teď jsou všichni zvědaví, jak se poučila z chyb,“ dodal. 

Válka na Ukrajině není zásadním tématem ve volbách

Zpravodaj ČT také řekl, že válka na Ukrajině nehraje zásadní roli v kampani kandidátů na prezidenta Francie. „Hraje však roli v otázkách, jako je například snaha prezidenta Macrona o diplomatické řešení. Je ale třeba říci, že v poslední době Macron upustil od svých diplomatických aktivit. Ale když mluvil s Vladimirem Putinem, tak to bylo na žádost ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Teď se ale zcela soustředí na předvolební kampaň,“ uvedl. 

Francouzská vláda je podle Šmída kritizována například za to, že nemluví o tom, jaké typy zbraní Ukrajině dodává. „Je to také na žádost Ukrajiny, protože tamní představitelé říkají, že pokud budou Rusové vědět, jaké zbraně na Ukrajinu přicházejí, tak se na to můžou připravit a budou se je snažit zneškodnit,“ řekl. 

S ukrajinskými uprchlíky se údajně Francie vyrovnává dobře. Do země ale dorazilo mnohem méně běženců než do zemí střední a východní Evropy, kolem čtyřiceti tisíc. „Většina z nich bydlí v rodinách. Je tu velká solidarita lidí, kteří si uprchlíky berou do svých rodin. V této rovině je ta pomoc velice účinná,“ řekl Šmíd s tím, že v předvolebních kampaních se toto téma příliš neobjevuje.