Čtveřice lodí má lovit utržené ruské miny v Černém moři

Události: Lov utržených ruských min v Černém moři (zdroj: ČT24)

Turecko, Rumunsko a Bulharsko zahajují společné pátrání po minách v Černém moři. Rusko se jimi snažilo zablokovat ukrajinské přístavy. Desítky náloží se ale utrhly od kotvy a ve volných vodách nyní ohrožují lodní dopravu.

Pátrání po minách o průměru sotva dva metry bude probíhat ve zhruba polovině Černého moře, tedy na ploše třikrát rozlehlejší, než je Česká republika. Účastní se ho čtyři minolovky v teritoriálních vodách a výlučných ekonomických zónách Rumunska, Bulharska a Turecka.

Klíčová je bezpečnost oblastí při pobřeží, kde je lodní doprava nejhustší. Vedle vojenských plavidel hledají miny také vojenské pozorovací a bezpilotní letouny.

„Naším úkolem je zabezpečit námořní dopravu proti riziku min a prohloubit spolupráci a součinnost mezi státy, které se mise účastní,“ řekl kapitán mise MCM Black Sea Yusuf Karagülle.

Díky sérii leteckých i námořních úderů se Kyjevu v posledním roce podařilo vytlačit ruskou černomořskou flotilu dál od svých neokupovaných břehů a prorazit blokádu pobřeží. Utržené miny ale představují nebezpečí i nadále. Podle Pentagonu už od začátku ruské agrese ohrozily civilní lodě v nejméně pěti případech. Od začátku plnohodnotné ruské invaze v únoru 2022 objevily síly členských států NATO ve vodách Černého moře více než sto utržených min.