Civilní jaderná spolupráce s Íránem Američanům nevadí. Na šéfa perské diplomacie však míří sankce

Komentář arabisty Pelikána k novému vývoji americko-íránských vztahů (zdroj: ČT24)

Spojené státy o dalších 90 dní prodlouží výjimku, která umožní Rusku, Číně a evropským zemím civilní jadernou spolupráci s Íránem. Ve středu to podle agentury Reuters oznámil bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton. Američané krátce předtím zařadili íránského ministra zahraničí Mohammada Džaváda Zarífa na sankční seznam, oznámilo ministerstvo financí odpovědné za správu sankcí. Zaríf podle agentury Reuters uvedl, že se ocitl na černé listině, protože představuje hrozbu americké agendě. EU rozhodnutí lituje.

Naposledy USA výjimku prodloužily v květnu. Opatření se týká čistě civilních projektů v íránském nukleárním zařízení v Aráku, jaderné elektrárny v Búšehru či fordouského střediska na obohacování paliva. „Tyto jaderné aktivity sledujeme velice, velice pozorně,“ řekl Bolton k prodloužení výjimky.

Stejně pozorně Američané sledovali i počínání šéfa íránské diplomacie. „Zaríf je mezinárodní tváří režimu, který využívá propagandu a dezinformační kampaně k podpoře jaderného programu, programu balistických raket a teroristických sítí,“ citovala DPA zdůvodnění Zarífova potrestání.

„Trpělivost je u konce, prezident Trump dnes rozhodl,“ dodala agentura s odvoláním na nejmenované činitele administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Agentura Reuters s odvoláním na představitele Trumpovy administrativy napsala, že Washington bude případ od případu zvažovat okolnosti Zarífových cest do USA, a to včetně návštěv OSN v New Yorku, zároveň ale Američané budou dodržovat své závazky vůči organizaci.

Výtky dětinskosti

Zaríf na svém twitterovém účtu uvedl, že jej ani jeho rodinu sankce nijak nezasáhnou, protože nemá žádný majetek ani zájmy mimo území Íránu.

Podle íránského prezidenta Hasana Rúháního si USA počínají dětinsky. „Američané se uchýlili k dětinskému chování. Každý den říkají 'Chceme jednat bez podmínek'…a pak vyhlásí sankce proti ministrovi zahraničí. Znamená to, že ztratili schopnost racionálně uvažovat,“ řekl.

Později oznámil, že íránští činitelé jsou v otázce záchrany jaderné dohody připraveni na nejhorší a že nakonec Írán vyhraje. Evropská unie rozhodnutí o uvalení sankcí lituje.

USA podle Reuters již nepovažují Zarífa za hlavní osobu, se kterou by v případě jaderných rozhovorů vyjednávaly, v takové situaci budou chtít jednat s někým, kdo ve věci může na íránské straně rozhodovat.

The New York Times v této souvislosti připomíná, že není jasné, kdo by to měl být. Zaríf cestuje na jednání OSN v New Yorku často a podle listu tam šikovně brání postoj Teheránu. Je schopen vyjadřovat se hovorovou angličtinou a vtipně jí komentovat americkou politickou scénu. V Teheránu mu to škodí a jeho kritici mu přezdívají Zaríf Američan. Podle nich dohodou z roku 2015 prodal Teherán a nechal se napálit svým tehdejším americkým protějškem Johnem Kerrym.

Vztahy mezi Spojenými státy a Íránem jsou dlouhodobě vypjaté, mimo jiné i kvůli jadernému programu Teheránu. Íránské gardy navíc na konci června sestřelily v oblasti americký dron. Podle Teheránu se tak stalo v prostoru nad íránskými vodami, USA ale trvají na tom, že dron byl v mezinárodním vzdušném prostoru.

Události ČT: Sankce proti šéfovi íránské diplomacie (zdroj: ČT24)