Čínská letadla a lodě opět překročily dělicí linii v Tchajwanském průlivu

Čínská letadla a válečné lodě překročily linii, která dělí průliv mezi Tchaj-wanem a pevninskou Čínou. Oznámilo to tchajwanské ministerstvo obrany. Vojenské aktivity Pekingu zároveň označilo jako „vysoce provokativní“. Tchaj-wan vyslal stíhačky, aby varovaly 49 čínských letadel před vstupem do jeho vzdušné obranné zóny. Čínské ministerstvo obrany oznámilo, že provádí manévry severně, jihozápadně a východně od Tchaj-wanu.

Peking pokračuje v rozsáhlém vojenském cvičení zahájeném během asijské cesty šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové. Reuters označuje probíhající manévry za bezprecedentní eskalaci napětí.

Čínská armáda ve čtvrtek mimo jiné vypálila jedenáct balistických raket Tung-feng do vod kolem Tchaj-wanu. Japonské ministerstvo obrany, které cvičení sleduje, uvedlo, že vícero raket přeletělo nad Tchaj-pejí a že pět z nich dopadlo do výlučné ekonomické zóny Japonska.

Vojenské aktivity Pekingu Tchaj-pej v pátek označila za „vysoce provokativní“. Později ministerstvo obrany sdělilo, že do manévrů v citlivém Tchajwanském průlivu se zapojilo 68 čínských letounů a třináct lodí, z nichž některé překračovaly „mediánovou linii“ dělící průliv. Nejmenovaný tchajwanský zdroj Reuters uvedl, že pomyslnou hranici překročilo asi dvacet letadel a deset lodí čínského námořnictva.

Peking už dříve tvrdil, že dělicí linie neexistuje

Střední linie, která prochází Tchajwanským průlivem, je podle nepsaných pravidel dělicí čárou mezi námořním a vzdušným prostorem Číny a Tchaj-wanu. Vytyčena byla během studené války ve snaze oddělit sféry dvou znepřátelených stran a předejít konfrontacím, napsala agentura AFP. Peking podle ní v momentech zvýšeného napětí opakovaně posílal lodě za tuto linii a během posledních dvou let čínští představitelé opakovaně prohlásili, že z jejich pohledu nikdy neexistovala.

Peking vyslal bojová letadla přes tuto linii podle Tchaj-peje už v předchozích dnech. V pátek tchajwanské ministerstvo obrany počínání odsoudilo a podotklo, že Čína vážně poškodila status quo v oblasti.

Čínské ministerstvo obrany oznámilo, že provádí letecké a námořní manévry ve třech směrech od břehů Tchaj-wanu s cílem „otestovat společné bojové schopnosti jednotek“. Cvičení zahájené ve čtvrtek podle Pekingu potrvá do konce víkendu.

Blinken: Čínské manévry destabilizují celý region

Americký ministr zahraničí Antony Blinken prohlásil, že cvičení čínské armády v okolí Tchaj-wanu významně eskaluje napětí. Vyjádřil také obavu, že manévry destabilizují celý region.

Čína demokratický Tchaj-wan navzdory jeho nezávislému postavení považuje za vzbouřeneckou provincii a součást svého území, cestu Pelosiové proto vnímá jako provokaci a snahu Tchaj-peje o utvrzení samostatnosti.

Pelosiová v pátek v Tokiu prohlásila, že její cesta nebyla zaměřena na změnu statu quo na Tchaj-wanu nebo v regionu. Zároveň řekla, že Spojené státy nedovolí Pekingu, aby Tchaj-wan izoloval tím, že bude bránit americkým představitelům v cestování na tento ostrov.

Čína přestala s USA spolupracovat v některých klíčových oblastech

Bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby v pátek prohlásil, že „Spojené státy nemají co napravovat“. Reagoval tak na požadavek Pekingu, aby USA „napravily své chyby“, kterých se podle Číny dopustily návštěvou Pelosiové na Tchaj-wanu. Bílý dům označil nové čínské sankce proti USA za nezodpovědné a uvedl, že si „přeje, aby se napětí s Pekingem okamžitě zmírnilo“.

Čína v pátek oznámila, že v reakci na návštěvu Pelosiové přestane s USA  spolupracovat v klíčových oblastech včetně námořní bezpečnosti, klimatu, imigrační politiky nebo armádní komunikace.

Kirby později řekl, že „ne všechny komunikační kanály“ mezi americkou a čínskou armádou jsou uzavřené a že „komunikace je zásadní“, aby nedošlo ke špatnému odhadnutí situace.