Čína přitvrdila v cenzuře sdílení souborů. Vadí jí šíření informací z demonstrací

Události: Čínská cenzura internetu (zdroj: ČT)

Cenzoři v Číně cílí na technologie pro sdílení souborů mezi cizími lidmi. Chtějí tím především bránit rychlému šíření informací z nepokojů, jako byly loňské protesty proti covidovým uzávěrám. V zemi funguje jeden z vůbec nejdůkladnějších kontrolních a sledovacích systémů. Přezdívá se mu Velká zeď čínského internetu.

Záběry z nepokojů, které se loni lavinově šířily Čínou, dodávaly odvahu lidem od Sin-ťiangu, přes Tibet po Šanghaj a Peking, aby vyšli do ulic a vzbouřili se proti drsným lockdownům. Vlna občanské neposlušnosti spojila všechny vrstvy společnosti – od dělníků po studenty. 

Cenzoři proto hledají mechanismy, jak předávání informací znemožnit. Míří na služby pro sdílení souborů, jako je AirDrop a Bluetooth. Poskytovatelé mají bránit šíření nelegálních a nežádoucích zpráv. Už teď tyto technologie fungují v Číně jinak než jinde.

Čínští uživatelé iPhonů a dalších zařízení od Applu mají jen desetiminutové okno, aby poslali složky lidem, které nemají v kontaktech. Apple tuto funkci pro Čínu speciálně upravil, když si prezident Si Ťin-pching zajistil třetí funkční období.

Není to poprvé, co se firma snažila komunistické vládě zavděčit. Platí to i u zařízení zakoupených v Hongkongu, kde se lidé také bouřili. Videa a fotky šířily do pevninské Číny.

„Cenzura obrázků trvá déle než cenzura textu. Lidé proto dělají snímky obrazovek se zprávami ze sociálních sítí a pak je posílají prostřednictvím platforem sociálních médií,“ vysvětluje mediální analytik z Hongkongské univerzity King-wa Fu. 

AirDrop je mezi čínskými aktivisty oblíbený. Pomáhá, aby se organizovali a sdíleli politické požadavky. Loni na podzim například s jeho pomocí šířili v šanghajském metru plakáty proti vůdci Si Ťin-pchingovi, když vykročil k neomezené vládě.