Čína je nucena zvýšit věk odchodu do důchodu

Události: Čína zvyšuje důchodový věk (zdroj: ČT24)

Čínská vláda vůbec poprvé od padesátých let minulého století zvyšuje důchodový věk v zemi. Snaží se tak zejména pomoci ekonomice, na kterou těžce dopadá stárnutí a úbytek obyvatel. Nepopulárnímu rozhodnutí předcházely roky diskusí.

Počet obyvatel druhé nejlidnatější země světa klesá v průměru o tři miliony ročně. Loni žilo v Číně skoro 300 milionů lidí starších šedesáti let, což je zhruba 21 procent populace.

V současnosti muži jdou do důchodu v šedesáti letech, ženy pak po padesátce. Pravidla však pocházejí z dob, kdy byla kratší průměrná délka života. „Průměrná délka života se zvýšila ze čtyřiceti let v počátcích Čínské lidové republiky na současných 78,6 let. Zároveň se prodloužila doba vzdělávání z 8 na 14 let, takže lidé vstupují do pracovního procesu později,“ uvedla čínská ministryně pro lidské zdroje a sociální zabezpečení Wang Siao-pching.

Od příštího roku se bude důchodový věk postupně zvyšovat, až v roce 2040 dosáhne 63 let u mužů a 58 let u žen, u dělnic pak 55 let.

Rostoucí podíl seniorů

Porodnost v zemi klesá a Číňanů ubývá. Za deset let budou šedesátníci tvořit třetinu obyvatel. Politika jednoho dítěte totiž zařadila Čínu mezi nejrychleji stárnoucí společnosti na světě. Do penze teď odcházejí stamiliony lidí narozených v éře Mao Ce-tunga.

„Dřív měla Čína dost dělníků a práce byla levná. Díky tomu se ekonomika rychle rozvíjela. Ale stárnutím ubývá pracovníků zejména v odvětvích náročných na pracovní sílu,“ nastínil profesor demografie na Pekingské univerzitě Čchiao Siao-čchun.

Rozhodnutí zvýšit věk odchodu do důchodu je v populaci ale nepopulární, i proto s ním centrální vláda tak dlouho otálela.