Asad utužuje vztahy s Čínou. Protestující Syřané mezitím hladoví a čelí vládním kulkám

Horizont ČT24: Asad utužuje vztahy s Čínou, jeho země hladoví (zdroj: ČT24)

Syrský diktátor Bašár Asad se dostává z mezinárodní izolace. Na okraj asijských sportovních her ho přijala Čína, s níž uzavřel dohodu o strategickém partnerství. Letos v květnu obnovila členství Sýrie Liga arabských států (LAS) i přesto, že brutální občanská válka v zemi pokračuje už třináctým rokem. Podle organizace OSN se syrský režim nadále dopouští válečných zločinů.

Asad se setkal se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem v Chang-čou na východě země. Syrský diktátor navštívil Čínu poprvé od roku 2004. „Naše země může dělit velká vzdálenost. Díky zdravým vztahům mezi Čínou a Sýrií i moderním technologiím jsme ale těsně propojení,“ komentoval schůzku generální ředitel syrské TV a rozhlasu Habíb Salmán.

Čínský prezident Asadovi řekl, že Peking podporuje politické urovnání syrského konfliktu a poválečnou obnovu země. Peking také podle Si Ťin-pchinga podporuje snahy Sýrie o zlepšování vztahů s dalšími arabskými zeměmi.

Dlouhodobý spojenec

Čína, stejně jako hlavní syrští spojenci Rusko a Írán, vztahy s Damaškem udržovala i v době, kdy mnohé země Asada izolovaly kvůli jeho brutálnímu potlačení protivládních protestů, které v roce 2011 zažehlo občanskou válku.

Jako stálý člen Rady bezpečnosti OSN Čína několikrát vetovala rezoluce o Sýrii, včetně těch o rozšíření přeshraničních humanitárních operací do oblastí, které nejsou pod kontrolou syrské vlády.

Bašár Asad s manželkou na návštěvě Číny
Zdroj: Reuters/SANA

Zatímco si syrský diktátor vyměňoval zdvořilosti s lídrem čínských komunistů, jeho letectvo pokračovalo v bombardování severozápadní provincie Idlib. Syrské bezpečnostní složky navíc střílejí na demonstracích proti bídě v jihozápadní provincii Dará.

Kolabující syrské hospodářství

Syrské hospodářství je rozvrácené. Na dvanáct milionů Syřanů nemá jistotu, že každý den sežene dostatek jídla. Mimo kontrolu vlády zůstává pětina území. Polovojenský režim se opírá o všudypřítomnou korupci a vládnoucí klan Asadů vydělává miliardy na obchodu s drogou captagon.

Stovky milionů pilulek silného metamfetaminu zaplavily ulice sousedních států. Přes jasné důkazy včetně desítek pašeráků nedávno zastřelených na hranici s Jordánskem Damašek vše popírá. „V Syrské republice neexistuje žádná plantáž, výroba ani produkce drog. V pohraničních oblastech okolních zemí působí organizace, na které ale syrská bezpečnost nedosáhne,“ tvrdí ředitel Výboru na boj proti drogám Hossám Azar.

Občanská válka už trvá dvanáct a půl roku. Ani miliony uprchlíků, rozšíření islamistického teroru a záplava drog však nestojí v cestě touhy řady států zbavit Sýrii statusu párii. Motivací je spojenectví s Damaškem, ale i cynický kalkul, podle kterého je Asad s Íránem a Ruskem za zády de facto vítězem občanské války.

Liga arabských států letos v květnu obnovila Sýrii plné členství. „Návrat Sýrie do Ligy arabských států posílí roli arabských zemí při pomoci našim bratrům v Sýrii. Aby překonali současnou krizi, která trvá přes deset let a která naplnila naše srdce zármutkem,“ prohlásil egyptský ministr zahraničí Sámeh Šukrí.

Rehabilitace osmapadesátiletého diktátora není jen zprávou pro domácí publikum, že Asad v čele země setrvá. Je taky vzkazem pro Západ, jehož sankce režim nepoložily, že za běžného partnera ho začínají uznávat i ostatní země Blízkého východu.