Prezident Biden podepsal výdajový balík na fungování vlády za 1,2 bilionu dolarů

Americký prezident Joe Biden podepsal balík financování více než poloviny federálních úřadů včetně ministerstev obrany a zahraničí v objemu 1,2 bilionu dolarů (přes 28 bilionů korun). Umožnil tak jejich další fungování. V prohlášení o tom informoval Bílý dům. Bidenovu podpisu předcházelo schválení americkým Senátem, který nad balíkem debatoval dlouhé hodiny.

Výdajový balík, který má zabránit tomu, aby některým resortům došly peníze, čímž by nastal takzvaný shutdown, už v pátek schválila Sněmovna reprezentantů. Po senátním schválení se tak čekalo už jen na podpis prezidenta.

Soubor opatření, který zajistí financování vlády do konce září, senátoři schválili poměrem hlasů 74 ku 24 kolem druhé hodiny ranní (7:00 SEČ), tedy dvě hodiny poté, co s úderem půlnoci prakticky shutdown nastal. Bílý dům nicméně krátce po půlnoci oznámil, že jeho úřad pro řízení a rozpočet (OMB) ukončil přípravy na uzavírku administrativy, neboť „existuje vysoká míra důvěry“, že Kongres zákon schválí a prezident jej ještě v sobotu podepíše.

Kongres schválil rozpočet pro aktuální fiskální rok v době, kdy už je téměř v polovině tohoto období. Dosud se dvě hlavní politické strany – republikáni a demokraté – nebyly schopné dohodnout na novém rámci financování vlády a místo toho v uplynulých měsících několikrát prodloužily platnost loňského rozpočtu, aby odvrátily kolaps vládních financí.

Nyní schválený rozpočtový balíček financuje velkou část provozu americké vlády. „Tato dohoda představuje kompromis, což znamená, že ani jedna strana nedostala vše, co chtěla,“ připustil prezident Biden. „Extrémní škrty“ v rozpočtu, které požadovali republikáni, se nepodařilo prosadit.

Rozpočtový balíček zahrnuje prostředky na obranu, pro ministerstvo vnitřní bezpečnosti a pro ministerstvo práce. Jeho součástí ale není nová finanční pomoc USA Ukrajině, která se brání ruské ozbrojené agresi. Právě tento návrh v současné době uvázl ve Sněmovně reprezentantů.

Biden vyzval dále Kongres, aby schválil novou pomoc Ukrajině a zákon o migraci na ochranu hranic.

Nyní schválený rozpočet také dál pozastavuje financování palestinského úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Nejnověji vedla ke stažení prostředků na mezinárodní pomoc izraelská obvinění, že jednotliví zaměstnanci této organizace OSN mohli být zapojeni do masakru, který 7. října v Izraeli spáchalo islamistické hnutí Hamás. V důsledku toho několik západních zemí, včetně USA, prozatím platby pro UNRWA pozastavilo.