Američtí zákonodárci schválili financování části úřadů pro další měsíce

Americká administrativa může dál fungovat. Senátoři schválili balíček zákonů, které zabránily dosažení dluhového stropu. To by znamenalo, že by o půlnoci (v šest hodin ráno středoevropského času) zůstaly některé americké vládní úřady a agentury bez peněz a musely omezit svůj provoz. Pro navržené zákony hlasovala v Senátu výrazná většina přítomných členů. V sobotu odpoledne středoevropského času zákony podepsal i prezident Joe Biden.

Nově schválený balíček se týká oblastí dopravy, energetiky, bydlení, zemědělství nebo válečných veteránů. V těchto oblastech hrozil default již o půlnoci na 9. března. Balíček již dříve prošel poměrně hladce Sněmovnou reprezentantů, přestože v ní mají většinu opoziční republikáni. Narazil však v Senátu. V něm mají sice většinu vládní demokraté, podle agentury Reuters však někteří konzervativní republikánští senátoři hlasování oddalovali a prosazovali, aby se zákonodárci nejprve věnovali imigraci a dalším tématům.

Nakonec byla podpora balíčku docela jednoznačná. Podpořilo jej 75 senátorů, proti jich hlasovalo 22. Balíček v hodnotě 467,5 miliardy dolarů (přes deset bilionů korun) zajistí financování dotčených oblastí do 30. září.

Vláda nicméně zůstává v nejistotě, protože je nyní rozpočet rozdělen a brzy se do podobné situace, z níž nyní unikly resorty dopravy či zemědělství, dostane řada dalších – armáda, vnitřní bezpečnost či zdravotnictví. Financování mají zajištěné do 22. března. Druhý balíček má hodnotu přes bilion dolarů, oba v součtu jsou za 1,66 bilionu.

Lídr demokratické většiny v Senátu Chuck Schumer je přesvědčen, že bylo dobré rozdělit termíny, do kterých mají různé resorty zajištěno financování. „Lidem, kteří se obávají, že rozdělená vláda znamená, že se nikdy nic nedotáhne, tento balíček obou stran říká opak,“ řekl o aktuálně schváleném balíčku.

Oběma balíčkům oponují někteří republikánští politici, podle nichž je potřeba snižovat výdaje, aby se podařilo udržet pod kontrolou státní dluh dosahující podle Reuters 34,5 bilionu dolarů.