Americký ministr obrany Austin očekává, že Ukrajina zahájí na jaře ofenzivu

Události: Ministři obrany NATO o Ukrajině (zdroj: ČT24)

NATO bude dlouhodobě podporovat sebeobranu Ukrajiny a dá jí všechno, co bude situace vyžadovat, uvedl americký ministr obrany Lloyd Austin. Očekává, že Ukrajina na jaře zahájí ofenzivu proti ruským silám. Ministři obrany zemí NATO a další spojenci Ukrajiny v úterý řešili v Bruselu otázku, jak urychlit podporu ukrajinské armády. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg řekl, že Aliance musí Kyjevu zajistit vybavení nutné k tomu, aby válku vyhrál.

Americký ministr zmínil například dodávku dalších systémů HIMARS, bojových vozidel Bradley či raket proti dronům. Také hovořil o dodávce tanků T-72 od USA, Nizozemí a Česka. Další státy, kupříkladu Německo, Polsko, Norsko, dodají bitevní tanky Leopard. Zdůraznil rovněž již probíhající výcvik ukrajinských vojáků. Ocenil roční tvrdý odpor Ukrajinců, který Rusko nečekalo. Zmínil i to, že ruská armáda je špatně vyzbrojená a špatně vycvičená, což vede k jejím velkým ztrátám.

Podle Austina se dá čekat, že na jaře se ukrajinské vojsko odhodlá k vlastní ofenzivě. „Ukrajina si chce připravit pozici. Očekáváme, že někdy na jaře přijdou s ofenzivou,“ řekl Austin novinářům. Již před schůzkou prohlásil, že Rusko vytrvává v tlaku s mylnou domněnkou, že podpora spojenců pro Ukrajinu časem ochabne. Aliance a další partneři jsou podle něj stále stejně jednotní.

Předseda sboru náčelníků štábů americké armády Mark Milley dodal, že Rusko nevydrží úsilí Ukrajiny. Spojené státy usilují o to, aby větší agresor už nenapadal své sousedy, a nedovolí změnu hranic, prohlásil.

Studio ČT24: Brífink k jednání o dodávkách zbraní na Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Aliance urychlí dodávky munice, paliva a náhradních dílů

Ministři se sešli po zahájení plnohodnotné ruské invaze a v době, kdy Ukrajina čelí obnovenému tlaku na východě země. Podle Stoltenberga musí Aliance urychlit zvláště dodávky munice, paliva a náhradních dílů, kterých se ukrajinské armádě nedostává, a rychle dodat i dříve slíbené zbraně.

„Nevidíme, že by se (Vladimir) Putin chystal na mír. Je vidět pravý opak, připravuje pokračování války, nové ofenzivy a nové útoky,“ řekl v úterý Stoltenberg. Dodal, že jde i o souboj logistiky, při němž ukrajinští spojenci musí najít cestu k co nejrychlejšímu doručení slíbených zbraní. Podle něj je zároveň nutné zvýšit výrobu munice, aby ji mohl dostávat Kyjev a zásoby aliančních zemí se výrazně neztenčily.

Německá vláda podepsala s firmou Rheinmetall smlouvu na obnovení výroby munice do samohybných protiletadlových systémů Gepard, které dodává Ukrajině. „Jsem velmi rád, že jsme schopni zajistit dodávky této velmi důležité součásti protivzdušné obrany,“ řekl Pistorius před jednáním.

Austin: Kreml sází na to, že nevydržíme

Setkání ministrů předchází dopolední jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu vedené Spojenými státy. „Kreml stále sází na to, že nevydržíme. Ale rok od začátku války jsme stále stejně jednotní. A tato společná odhodlanost pomůže Ukrajině udržet dosavadní energii v kritických příštích týdnech,“ řekl na úvod jednání skupiny americký ministr obrany Austin.

Připomněl dodávky zbraní společně přislíbené řadou aliančních zemí, mezi nimiž jsou americké protivzdušné systémy Patriot, německé tanky Leopard 2 či starší tanky T 72, kterých slíbila dodat česká armáda devadesát po renovaci zajištěné USA a Nizozemskem. Spojenci od začátku války přislíbili Ukrajině zbraně za téměř 50 miliard dolarů (1,1 bilionu korun), musí však své úsilí dále zesílit, dodal Austin.

Rusko už také na schůzku ministrů zareagovalo. „NATO je vůči nám nenávistná organizace, která svou nenávist potvrzuje každý den a ze všech sil se snaží, aby bylo její zapojení do konfliktu okolo Ukrajiny co nejjasnější,“ prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.