Za napadení vězňů půjde před soud osm dozorců valdické věznice

Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové podalo obžalobu na osm dozorců věznice Valdice kvůli fyzickému napadení dvou vězňů. ČT to sdělil dozorující státní zástupce Lukáš Vodička. Případem se zabývala i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), podle které k násilí mělo dojít v celách odsouzených v roce 2020 a 2021. Za zneužití pravomoci úřední osoby hrozí šesti dozorcům až pětiletý trest odnětí svobody, dvěma pak ještě přísnější trest deset let vězení.

„Mohu potvrdit, že dne 27. března 2023 byla k Okresnímu soudu v Jičíně podána obžaloba na celkem osm příslušníků Vězeňské služby České republiky,“ uvedl na dotaz ČT Vodička. Všech osm dozorců je viněno ze zneužití pravomoci úřední osoby. Vodička upřesnil, že dva z nich jsou stíháni podle přísnějšího odstavce paragrafu trestního zákoníku, a navíc čelí obvinění z přečinu vydírání.

GIBS o zahájení trestního stíhání osmi dozorců informoval loni. První případ fyzického napadení se podle inspekce odehrál v květnu roku 2020, kdy šest dozorců vstoupilo do cely odsouzeného kvůli provedení prohlídky.

Napadení v celách

„Příslušníci měli vynutit od odsouzeného fyzickým nátlakem sdělení, kde v cele se nacházejí nepovolené věci, a to tak, že měl být udeřen do tváře, měla mu být silným tlakem lámána operovaná noha a měla mu být obtočena jeho ruka okolo krku a tím vyvíjen silný tlak na dýchací cesty,“ popsala tehdy mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. Dozorci tímto jednáním způsobili vězni podlitiny a škrábance a „dále mu tímto měly být způsobeny přetrvávající záškuby těla“, konstatoval GIBS.

Druhý případ se odehrál předloni v březnu, kdy tři dozorci opět kvůli prohlídce vstoupili do cely jiného odsouzeného. „V cele ho měl fyzicky napadnout dozorce z předchozího případu tak, že do něho měl kopat a šlapat na něj a nejméně desetkrát ho měl zakleknout. Dále měl být udeřen do zadní části hlavy. Dva zbylí dozorci měli celému incidentu přihlížet. Tímto jednáním měly být způsobeny odsouzenému otlaky, hematomy a odřeniny,“ uvedla loni Nguyenová.

V případě z Rýnovic už padly tresty

GIBS řešil případy násilí na vězních i ve věznici Rýnovice. Čtyřem dozorcům rýnovické věznice letos Okresní soud v Jablonci nad Nisou za trestání vězňů rozdal podmíněné tresty. Obžalobě čelí celkem patnáct rýnovických dozorců a soudy se jimi zabývají v několika oddělených řízeních.

Soudy se zabývají také údajným mučením odsouzené ve věznici ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. V tomto případě si letos v lednu pět mužů a dvě ženy z vězeňské služby vyslechli zprošťující rozsudek, žalobce se ale proti němu na místě odvolal.