Vydatný déšť rozvodnil na severovýchodě republiky řeky. Rybníku v Návsí praskla hráz, škody voda nezpůsobila

Události ČT: Vydatné deště v Moravskoslezském kraji rozvodnily řeky (zdroj: ČT24)

Hladiny některých řek v Moravskoslezském kraji vinou silných dešťů v noci a ve středu dopoledne výrazně stouply. Dosáhly až druhého stupně povodňové aktivity. Podle mluvčí Povodí Odry Šárky Vlčkové ale nikde voda neohrozila lidská obydlí. Škody nezpůsobilo ani zhroucení části hráze rybníka v Návsí na Frýdecko-Místecku.

„Nejvíce pršelo na východě Beskyd. Pro srovnání můžeme uvést, že na jesenické části kraje, u Slezské Harty, spadlo za posledních 24 hodin 54 milimetrů srážek. Naopak na Lysé hoře v Beskydech to za stejné období bylo 101 milimetrů,“ uvedla Vlčková.

Nejdramatičtěji vypadala situace v Českém Těšíně-Balinách, kde Olše vystoupala na úroveň druhého stupně. Ke středeční 20. hodině platil druhý povodňový stupeň stále na Olši v Českém Těšíně a Dětmarovicích a na několika dalších místech v regionu zůstávaly hladiny na úrovni prvního stupně povodňové aktivity. Vody ve všech rozvodněných řekách postupně ubývá.

Ve středu odpoledne se sesunula část hráze rybníka v Návsí. Voda, která vytekla, ale nezpůsobila větší škody. „Rybník vytekl, takže škody vznikly hlavně rybářům, na jiném majetku ne,“ upřesnila starostka Lenka Husarová.

Podle policejní mluvčí Evy Michalíkové policisté místo ohraničili, aby tam nikdo nechodil. Situace by se podle předpovědí počasí neměla výrazněji zhoršovat. V noci už nemá pršet vůbec. „Další srážky jsou očekávány až v neděli,“ doplnila Vlčková. 

Výstraha trvá do čtvrtečního rána

Varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před vzestupem hladin řek platí do čtvrtka do 6:00. Týká se oblasti zahrnující Bohumín, Český Těšín, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Havířov, Jablunkov, Karviná, Orlová a Třinec. Ve Zlínském kraji se výstraha týká Rožnovska a Vsetínska. 

Deště a bouřky zaměstnaly moravskoslezské hasiče, kteří v souvislosti s bouřkou vyjížděli ke 197 zásahům. Nejvíce jich bylo na Karvinsku. Odčerpávali hlavně vodu ze zatopených sklepů, garáží a zahrad, uvedl mluvčí hasičů Lukáš Popp.

„Nejvíce zásahů evidují profesionální a dobrovolní hasiči v okrese Karviná, kde jich bylo 36. Dále pak na Opavsku. Tam jsme vyjížděli třiadvacetkrát,“ uvedl mluvčí. Hasiči podle něj nejčastěji čerpali vodu ze zatopených sklepů, garáží a lagun, které vznikly na zahradách rodinných domů.