Východ země zasáhly silné bouřky. Hasiči čerpali vodu ze sklepů a vyklízeli silnice

Českem prošla vlna nočních bouřek (zdroj: ČT24)

V souvislosti se silnými bouřkami, které se ve středu pozdě večer a v noci na čtvrtek objevily v Moravskoslezském kraji, museli hasiči řešit mnoho událostí. Problémy byly hlavně na Opavsku. Hasiči čerpali vodu ze sklepů nebo uklízeli silnice od bahna, sdělil mluvčí hasičů Jakub Kozák. Výjezdy ale měly i jednotky v Jihomoravském a Olomouckém kraji.

„Čerpání bude zřejmě pokračovat i v průběhu dnešního dopoledne. Události jsou bez zranění,“ uvedl ve čtvrtek Kozák.

Hasiči na Opavsku měli v noci pětasedmdesát výjezdů. „Obec Třebom byla celá pod vodou. Některé děti dnes vůbec nešly do školy a pomáhají s odklízením bahna,“ popsala ve čtvrtek redaktorka ČT Kristýna Prokešová situaci po bouřce.

Bouře zasáhly ve středu odpoledne především Jihomoravský a později také Olomoucký kraj, pozdě večer pak počasí působilo problémy právě v Moravskoslezském kraji.

Zřejmě nejvážnější problémy způsobila přívalová vlna ve Dzbelu na Prostějovsku. Na místo vyráželo šest hasičských jednotek a nejčastěji lidem pomáhaly odčerpávat vodu ze sklepa, u jednoho domu ale velká voda odnesla i část příjezdové cesty. Podle místních se cesta změnila v řeku, přičemž bahno ucpalo kanály a hasiči je museli uvolnit.

„Došlo zde i k poškození některých komunikací, takže ve spolupráci se silničáři bude jedna část vozovky uzavřená,“ uvedla mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová. Jak dlouho potrvá oprava, se dá těžko odhadnout, doprava bude probíhat kyvadlově. „Uvažuje se nad stavbou opěrné zdi. Poškozená je částečně také železniční trať, nicméně to není tak zásadní problém, protože vlaky v tom místě projíždějí jen během víkendu,“ informoval redaktor ČT Martin Laštůvka.

Studio 6: Následky bouřek (zdroj: ČT24)

Moravskou Třebovou v Pardubickém kraji zasáhla supercela a padaly kroupy veliké tři centimetry. „Takové kroupy jsem nezažil dvacet, třicet let. V současné době pomáháme lidem, sháníme ubytování a vysoušeče,“ řekl starosta Moravské Třebové Pavel Charvát (ODS).

Bahno se valilo ulicemi

Také v Bořitově na Blanensku v Jihomoravském kraji se hlavním problémem stalo bahno valící se ulicemi, které přinesla voda z polí a které zůstalo stát na zahradách a dvorech domů. „Hasiči tu vyjížděli celkem k šedesáti případům, drtivá většina byla na Blanensku – 46 výjezdů,“ uvedl redaktor ČT Šimon Švub.

Dodal, že podle místních není to, že se ulicemi valí voda při větších deštích, nic neobvyklého. „Nicméně tato bouřka byla podle některých z nich tak silná, že to poškození je opravdu velké,“ dodal redaktor s tím, že práce budou někde pokračovat i během čtvrtka a pátku. Zmínil, že například v Boskovicích voda vyplavila i archiv katastrálního úřadu.

Následky bouřek v Česku (zdroj: ČT24)

Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu v Boskovicích napršelo přes padesát milimetrů srážek a z mapy úhrnu za čtyřiadvacet hodin je zjevné, že Boskovice byly nejzasaženější. V nedalekém Protivanově napršela sotva třetina vody, ve Sloupu polovina a například v Jevíčku pouhý milimetr.

Na některých ulicích v Boskovicích se vytvořily vodní laguny, nebylo tak možné projet autem, uvedli hasiči v tiskové zprávě na svém webu. „Máme tu vymleté chodníky a silnice. Do archivu naštěstí zateklo jen trochu, tekla voda po podlaze,“ popsala starostka Boskovic Jana Syrovátková (nestr.). 

„Tento problém je dlouholetý. Shodou okolností jsem minulý týden to řešila se společností, která má na starosti naše vodovody a kanalizace. Existuje zde navrhované řešení, odhadem by mělo být za několik desítek milionů korun a já bych ho ráda oprášila a zjistila možnosti,“ řekla Syrovátková.

Ve čtvrtek by situace měla být podle meteorologů klidná. V regionu má být oblačno až zataženo, objeví se zřejmě déšť nebo mrholení, a to zejména na horách nebo jihovýchodě regionu. Odpoledne by ale srážky měly ustávat. Nejvyšší denní teploty vystoupají nejspíš na 21 stupňů Celsia.