Vrchní soud vrátil kauzu autoškol a jejich rekvalifikačních kurzů zpátky do Ostravy

Údajnými podvody s rekvalifikačními kurzy řidičů nákladní dopravy v Moravskoslezském kraji, kvůli kterým se u soudu zodpovídají majitelé autoškol z Ostravy a Havířova, se musí znovu zabývat ostravský krajský soud. Rozhodl o tom Vrchní soud v Olomouci, který tak vyhověl námitkám žalobkyně i obžalovaných. Krajský soud původně majitele autoškol potrestal podmíněnými tresty. Podle obžaloby neoprávněně vykazovali praktické jízdy, které uchazeči nevykonali. Škoda byla vyčíslena na více než dva miliony korun, dotace na kurzy byly hrazeny z rozpočtu Evropské unie a České republiky.

Podle soudu bude muset krajský soud doplnit dokazování, vyslechnout bude muset například pracovníky úřadu práce kvůli vzniklé škodě. Vyžádat by si měl například i vyjádření ministerstva kvůli okolnostem vrácení finančních prostředků.

„Závěry soudu prvního stupně jsou předčasné, protože se nevypořádal s výší způsobené škody, když vycházel z dokladů úřadu práce, které jsou vnitřně rozporné,“ řekl mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Stanislav Cik. 

Majitel ostravské autoškoly Tomáš Glatz a majitelka autoškoly z Havířova Iveta Galatíková byli obžalováni z podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie. Dotace na rekvalifikační kurzy řidičů nákladní dopravy pobírali v letech 2014 a 2015.

Bez jízd a s falešnými podpisy

Galatíkovou krajský soud původně potrestal dvouletým trestem s dvouletým podmíněným odkladem, soud jí také na dva roky zakázal provozování školicího střediska a uložil jí zaplacení 324 800 korun úřadu práce. Glatz dostal tříletý trest s podmíněným odkladem na 4,5 roku. Soud mu uložil zaplatit majetkovou újmu ve výši 1,9 milionu korun.

Zakázky na rekvalifikační kurzy pro Moravskoslezský kraj byly z 85 procent hrazeny z fondu EU a z 15 procent z peněz České republiky. Při kontrole se zjistilo, že někteří uchazeči cvičné jízdy v rozsahu deseti hodin vůbec neabsolvovali a někteří jen z části; ve výkazech se podle obžaloby našly i zfalšované podpisy účastníků kurzů.

U Galatíkové mělo jít o 14 uchazečů, u Glatze o 81 lidí. Profesní řidičské průkazy tak uchazeči získali podle obžaloby bez vykonaných cvičných jízd. V kauze byla původně stíhána také manželka Tomáše Glatze, která však byla zproštěna obžaloby.

Galatíková u soudu odmítla vypovídat, Glatz přiznal, že v evidenci byl nepořádek, odpovědnost však podle něj nesli učitelé, které zaměstnával na dohodu či administrativní pracovnice. Glatz byl už jednou odsouzen za braní úplatku v souvislosti s vydáváním řidičských oprávnění. Obžalobě z korupčního jednání tehdy čelilo devět lidí, kromě něj šlo o úředníky ostravského magistrátu, zkušební komisaře a instruktory z autoškol.