Více ryb i zeleniny. Olomoucká nemocnice vaří zdravěji, pacienti mají na výběr ze tří jídel

Olomoucká fakultní nemocnice spustila hlavní část první etapy projektu Nemocniční strava. Spočívá v podávání pestřejšího, kvalitnějšího a také zdravějšího jídla pro pacienty upoutané na lůžku. Součástí pilotního projektu, nad kterým převzalo záštitu ministerstvo zdravotnictví, je také možnost výběru ze tří obědů v nedietním režimu.

Poprvé měli pacienti na výběr ze tří jídel začátkem září. Prostřednictvím webové aplikace si mohli vybrat mezi krůtí kapsou se špenátem, pečeným pstruhem sypaným mandlemi, nebo tofu na zelenině. Na výběr však mají pouze pacienti, kteří nemají lékařem nařízenou žádnou dietu. 

V první etapě se projekt zaměřuje na zkvalitnění pokrmů a také na zvýšení úrovně služeb souvisejících se stravováním. „Pocit ze samotného pobytu v nemocnici včetně kvalitní stravy zcela jistě spolurozhoduje o výsledcích léčby. Našim pacientům chceme poskytovat co nejvyšší kvalitu péče i komfortu a oblast stravování k tomu nepochybně patří,“ řekl ředitel nemocnice Roman Havlík.

Ze tří druhů jídel si mohou vybírat všichni dospělí pacienti na lůžkových odděleních a také dospělí, kteří doprovázejí dětské pacienty na dětské klinice. Aplikace funguje na počítači i chytrém telefonu. Pacienti mohou využít také prezentační místa, kterými budou postupně vybavena některá oddělení. 

S jídlem byla spokojena jenom polovina pacientů

Podle hlavní sestry olomoucké nemocnice Andrey Drobiličové je strava jednou z častých oblastí, kterou pacienti nemocnicím doporučují změnit. „Spokojenost pacientů se stravou v rámci loňské ankety Nemocnice roku potvrdilo 51,6 procenta dotázaných. Na výsledky této ankety reagujeme projektem zaměřeným na zvýšení kvality stravy,“ řekla. 

Výběr ze tří alternativ vždy nabídne i jedno vegetariánské jídlo a další dvě by měla vycházet z odborných doporučení pro racionální výživu. Jedno z těchto jídel by mělo obsahovat například celozrnné suroviny, ryby, luštěniny nebo zeleninu. Naopak chybět by měla mouka, smažená jídla nebo červená masa. 

Druhé racionální menu představuje podle Drobiličové spíš tradičnější českou kuchyni. Měla by však být lehčí a zdravější, než tomu bylo v minulosti. Cílem je, aby byla uspokojena co nejširší populace pacientů.

Olomoucká nemocnice je první

Projekt Nemocniční strava vznikl z podnětu uznávané specialistky na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákové a záštitu nad ním převzal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Olomoucká nemocnice se do projektu zapojila jako první v Česku.

V dalších etapách projekt počítá i s možností výběrů snídaní a večeří v nedietním režimu nebo nabídkou takzvaného nadstandardního menu s příplatkem. V rámci podpory aktivní rekonvalescence chce nemocnice zřídit jídelnu s bufetovou nabídkou jídel pro mobilní pacienty.