Veterináři odhalili na Mladoleslavsku ohnisko ptačí chřipky, tentokrát v malochovu

Veterináři odhalili na Mladoboleslavsku ohnisko ptačí chřipky (zdroj: ČT24)

Veterináři odhalili v malochovu drůbeže v Týnci u Dobrovice na Mladoboleslavsku ve Středočeském kraji letos šesté ohnisko ptačí chřipky. V chovu bylo šest slepic. Dvě uhynuly a zbytek veterináři utratili. Kolem ohniska budou vymezena ochranná pásma a v nich vydána mimořádná veterinární opatření.

„Chovatel oznámil krajské veterinární správě úhyn dvou slepic ze šesti. Veterinární inspektoři na místě odebrali vzorky a poslali je do Státního veterinárního ústavu Praha na vyšetření, které následně potvrdilo ptačí chřipku subtypu H5N1. Zbývající drůbež byla utracena,“ poznamenal mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Státní veterinární správa kvůli šíření ptačí chřipky od loňského 14. prosince zakázala v celém Česku venkovní chov drůbeže. Chovatelé tak musí ptactvo umístit do budov. Výjimku mají chovatelé holubů a běžců, jako jsou třeba pštrosi. Pokud není trvalé přemístění ptáků do budovy možné, musí chovatelé maximálně omezit kontakt drůbeže s volně žijícími ptáky. V Česku se minulý rok objevilo dvacet ohnisek nákazy.

Dosud největší ohnisko v Brodu nad Tichou

Letos veterináře zaměstnává hlavně likvidace velkochovu slepic společnosti Česká drůbež v Brodu nad Tichou na Tachovsku v Plzeňském kraji, kde se na konci roku potvrdilo dosud největší ohnisko ptačí chřipky v republice. Hasiči a pracovníci firmy odklidili dosud zhruba pět set tun drůbeže. „Podle aktuálních odhadů je to polovina všech nosnic, které je třeba v chovu zlikvidovat,“ řekl ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Vyklízení hal by podle aktuálního odhadu veterinární správy mohlo být hotové do konce tohoto týdne.

Ve třech halách společnosti Česká drůbež bylo v Brodu 750 tisíc nosnic. Původně veterináři odhadovali, že by to mělo být 1200 až 1300 tun drůbeže, nyní podle aktuálního stavu odhad zpřesnili na zhruba tisíc tun drůbeže.

Situace v Libereckém kraji

V souvislosti s odhalením ohniska ptačí chřipky v malochovu ve Velké Bukovině na Děčínsku mapují veterináři chovy drůbeže v oblasti Nového Boru a České Lípy v Libereckém kraji. „Nákazu zatím nikde neodhalili,“ řekl ředitel Státní veterinární správy pro Liberecký kraj Roman Šebesta. Nařízení se týká chovatelů ve vymezeném území, které zahrnuje katastrální území třiceti měst, obcí a jejich částí. V chovech platí přísná hygienická opatření, zvířata není možné přemisťovat ani například prodávat.

„V minulých letech se nám nákaza vyhýbala, uvidíme, jak to bude letos,“ doplnil Šebesta. Ve velkochovech to podle ředitele bude znamenat odebrání vzorků, v oblasti jsou ale jen dva, z toho jeden aktuálně žádné ptáky nemá, naskladnění teprve připravuje. Ve druhém chovu je kolem 2800 mladých kuřat. Veterináře také podle něj kromě soupisu drůbeže čeká odebrání vzorků ze zhruba osmi malochovů kvůli případnému prověření nákazy.

Ptačí chřipka je virové onemocnění zvířat, zejména ptáků, ale vyskytla se už i u prasat, psů a koček. Z volně žijících ptáků postihuje nejčastěji labutě a divoké kachny, které jsou přenašeči nemoci již několik staletí a virus pro ně není tak nebezpečný jako pro drůbež. Ptačí chřipku, která byla známá už v 19. století pod jménem ptačí mor, způsobují chřipkové viry typu A. Zvláště nebezpečný podtyp viru nese označení H5N1.