V Kolíně cestou k zásahu havarovala cisterna. Jeden hasič zahynul

Události: Tragická nehoda hasičského auta (zdroj: ČT)

V Kolíně zemřel v noci na čtvrtek hasič při havárii hasičské cisterny, která jela k požáru rodinného domu v Krakovanech. Další tři jeho kolegové utrpěli při nehodě zranění, jednoho s vážným zraněním záchranáři letecky transportovali do pražské nemocnice.

Oznámení o havárii dostala policie ve středu před 23:00. „Po cestě řidič s cisternou naplněnou vodou havaroval. Nejprve narazil do semaforu, následně do rodinného domu, kdy v důsledku nárazu došlo k utržení pravého předního kola a cisterna skončila převrácená na boku. Uvnitř zůstala zaklíněna celá posádka vozu,“ uvedla policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Řidič cisterny při nehodě podle ní utrpěl velmi vážné zranění. V kabině cisterny byli uvězněni další tři hasiči. Dva z nich vyvázli s lehkým zraněním, jejich kolega na místě zemřel.

Muže s vážným poraněním hrudníku vrtulník přepravil do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Dva lehce zraněné převezli záchranáři do kolínské nemocnice.

Hasiči jeli k požáru rodinného domu

Podle mluvčího hasičů Tomáše Bakaláře jeli hasiči k požáru rodinného domu a hospodářského objektu v Krakovanech. Kvůli rozsahu požáru a množství zasahujících jednotek byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu, na místě zasahovalo devět jednotek.

„Uvnitř bylo seno a zvířata, evakuován byl jeden člověk ze sousedního domu,“ uvedl mluvčí. Hasiči požár lokalizovali až ve čtvrtek po 00:30. Následně se hasiči pustili do vyskladňování sena a prolévání. Předběžná škoda po požáru je milion korun, příčinu zatím vyšetřovatelé nestanovili. 

Politici vyjádřili soustrast rodině

Příčinami a okolnostmi havárie hasičské cisterny se budou zabývat kolínští kriminalisté. U zemřelého muže byla nařízena soudní pitva.

Soustrast pozůstalým zemřelého hasiče ráno vyjádřil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „O život přišel mladý hasič, bezvadný kluk, táta od malého dítěte, syn skvělých rodičů. Další hasiči byli zraněni a já jim přeju uzdravení bez komplikací. Tohle je bolestná připomínka toho, jak pro nás každý den hasiči i policisté riskují své životy,“ uvedl na Twitteru.

Soustrast pozůstalým vyjádřila rovněž středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN).