Turisté na Šumavě ignorují zákazy vstupu. Někteří i záměrně ničí značky

Události v regionech: Problémy s turisty v šumavském národním parku (zdroj: ČT)

Návštěvníci šumavských jezer i navzdory vysokým pokutám vstupují do míst, kam kvůli ochraně přírody nesmějí. Ničí dokonce i zákazové piktogramy. Strážcům parku už dochází trpělivost, přes vyšlapané cesty tak dávají zábrany z popadaných stromů. Nejvíce problémů je u jezera Laka u Prášil. Tam strážci rozdávají pokuty skoro denně.

Někteří turisté kvůli fotkám přelézají zábradlí a vstupují do klidového území. Často ničí i zákazové značky. Strážci tak pravidelně musejí piktogramy měnit na nové. „V sezoně je to velmi často, kolega zrovna dával dvě pokuty včera,“ řekl v pátek vedoucí informační a strážní služby v národním parku Šumava Ivo Trzaskalik.  

Strážci parku mohou na místě uložit pokutu až deset tisíc korun. Správě národního parku už dochází trpělivost a pracovníci teď přes vyšlapané pěšiny dávají zábrany z popadaných stromů, což má vstup do klidových území alespoň ztížit. „V budoucnu bychom museli přistoupit k natažení sítí,“ dodal Trzaskalik. Něco podobného už zavedli například v Krkonošském národním parku.

Zákaz vstupu neporušují návštěvníci jen u ledovcových jezer. Stejný problém řeší strážci i v centrální Šumavě, hlavně v okolí Kvildy a Modravy. Nejvíc turisty láká Luzenské údolí, kam je kvůli výskytu tetřeva zakázaný vstup. Kvůli zpřístupnění se tu vedou diskuze už desítky let, a strážci musí uzavřenou cestu pravidelně hlídat.

„Na jedné sportovní mobilní aplikaci někdo vypsal výzvu v rámci proběhnutí části Luzenského údolí, té výzvy se účastnily desítky lidí,“ popsal mluvčí národního parku Šumava Jan Dvořák. 

Porušování zákona je jeden z důvodů, proč chce teď vedení parku v oblasti omezit vstup. Konkrétně chce scelit už stávající klidová území od Mokrůvek až po Ždánidla v jednu oblast.