Turisté mohou opět k Pravčické bráně, hasiči požár uhasili. Policie obvinila muže, že ho způsobil

Policie obvinila německého občana, kterého zadržela ve čtvrtek, že způsobil požár v Českém Švýcarsku. Hasiči ráno ukončili zásah v národním parku. Opět průjezdná je silnice z Hřenska na Meznou, turisté se mohli vrátit i na cestu od Tří pramenů k Pravčické bráně, informoval o tom mluvčí národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Provoz na cestě mezi Hřenskem a Meznou byl dočasně omezen kvůli příjezdu hasičské techniky. Vyhlášen byl třetí stupeň nebezpečí, na místo zamířil i policejní vrtulník, který nakonec nebyl využit. Průjezd je nyní volný. Turisté se mohou podle Salova vydat k oblíbenému výletnímu místu. „Žádné nebezpečí tam nehrozí, ohořelé stromy po loňském požáru jsme v lednu zlikvidovali a další v blízkosti turistické cesty nejsou,“ ubezpečil. Příčinou požáru mohla být podle Salova pyrotechnika.

Případ vyšetřují děčínští kriminalisté. Krajská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová v pátek odpoledne řekla, že byl obviněn muž zadržený ve čtvrtek v souvislosti s požárem. Stíhán je na svobodě pro obecné ohrožení z nedbalosti. Podle policie byl zadržený muž německý občan, který měl pozitivní dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu. 

Jako obecné ohrožení vyšetřují kriminalisté i historicky nejrozsáhlejší lesní požár v České republice, který vypukl v Národním parku České Švýcarsko loni v noci na 24. července. Zasáhl přes tisíc hektarů. Likvidace požáru byla velmi náročná. Vystřídalo se u ní šest tisíc hasičů. Policie loňský požár vyšetřuje jako obecné ohrožení. Uhasit se ho podařilo po dvaceti dnech.

Zákaz prodeje pyrotechniky

Hřensko chce kvůli nynějšímu požáru obecně závaznou vyhláškou zakázat nebo alespoň omezit prodej zábavní pyrotechniky na území obce, uvedl  starosta Zdeněk Pánek (Soutěsky – věc veřejná, věc neprodejná). 

„Nikdy historicky v minulosti s tím nebyly nějaké problémy,“ poznamenal starosta. Salov ovšem už dřív řekl, že během oslav Dne otců, jenž připadl letos právě na čtvrtek, se incidenty spojené s alkoholem a odpalováním pyrotechniky řeší často. „U nás se střílely petardy v zimním období a vždycky jsme nabádali k opatrnosti na silvestra, kdy k nám přijížděli Němci. Negativní dlouhodobé zkušenosti, že by nám díky pyrotechnice měl shořet les, to jsme nikdy neměli,“ doplnil Pánek.

Pyrotechniku v obci prodávají trhovci zřejmě v několika prodejnách. Podle Pánka je navštěvují kontroly z celního úřadu. Na dotaz, kolik trhovců petardy či ohňostroje prodává a v jakém množství, neuměl starosta odpovědět. Řekl, že prodejci tyto výrobky často schovávají, nemají je vystavené. Je tedy možné, že mezi zbožím jsou i nelegální produkty, míní. „Pakliže vydáme obecně závaznou vyhlášku, tak to budeme permanentně a s velkým důrazem sledovat,“ upozornil Pánek.