Šumavu střeží české i německé hlídky, pravidla a zákazy se totiž u nás a v Bavorsku liší

Různá pravidla na německé a české straně Šumavy (zdroj: ČT24)

Nejatraktivnější místa Šumavy hlídají strážci Národního parku společně s policisty, k nim se nově přidávají také kolegové z Bavorska. Německá policie totiž zároveň upozorňuje turisty na dodržování pravidel, například těch, která musejí respektovat, pokud během výletu překročí státní hranici. Na německé straně totiž platí jiné zákazy, než na té české.

Turisti všechna pravidla, ať už ta na české nebo německé straně Šumavy, najdou v letáku, případně v mobilním telefonu po načtení QR kódu. Lidé se tam dozvědí například to, jak je to s pitím alkoholu při jízdě na kole. 

„U nás platí u cyklistů nulová tolerance alkoholu v dechu, stejně tak i jiné návykové látky, oproti tomu na německé straně je určitá tolerance,“ připomněla mluvčí plzeňské policie Hana Kroftová.  

Dvojí pravidla pak platí například i v případě cyklistických přileb. Zatímco v Česku jsou povinné do osmnácti let, v sousedním Německu pro ně platí pouze doporučení.

Přespat v přírodě? V Česku ano, v Německu nikoliv

Státní hranice v regionu každý den přejíždí tisíce turistů. Různá pravidla neplatí jen pro cyklisty – třeba na české straně Šumavy mohou lidé bivakovat, v Německu mají zákaz, ale přesto to porušují. Policisté a strážci Národního parku Šumava zároveň hlídají vstup do klidových území.

„Policie České republiky nám pomáhá hlavně technicky, a to co se týká třeba čtyřkolek, jsou to společné hlídky třeba na jezerech,“ popsal vedoucí informační a strážní služby Šumava-západ Ivo Trzaskalik. V tomto případě je nařízení stejné – žádné koupání v rezervaci. Za to hrozí pokuta až deset tisíc korun.

Společné hlídky potrvají až do konce prázdnin. Jako prevence už se osvědčily vloni, zvlášť poté, co někteří návštěvníci strážce i fyzicky napadli.