Správa železnic zakázala jízdu ozubnicových lokomotiv na jediné vhodné trati. Kraj se zlobí, kazí mu to plány

Správa železnic zakázala jízdu ozubnicových lokomotiv na jediné ozubnicové trati v Česku, která vede z Tanvaldu do Kořenova. Upozornil na to spolek Zubačka, který pořádá historické jízdy na trati. Za nepřijatelné označil takové rozhodnutí i Liberecký kraj, který tyto jízdy objednává. Železničáři zdůvodnili zákaz tím, že jízda ozubnicových lokomotiv příliš namáhá koleje, zákaz chce zrušit až po budoucí celkové rekonstrukci trati. Podle kraje by ale měla Správa železnic opravit koleje již dříve, jsou-li v tak špatném stavu.

Podle spolku Zubačka zakázala Správa železnic mezi Tanvaldem a Kořenovem provoz lokomotiv řady 715 (historické označení T426.0). Jsou to jediné dieselové ozubnicové lokomotivy, které jezdily v Česku a na Slovensku a dochovaly se dvě – obě jsou nyní v Tanvaldu a spolek je používá k historickým jízdám.

Železničáři zdůvodnili zákaz provozu ozubnicových lokomotiv na ozubnicové trati tím, že příliš namáhají koleje, které jsou po letech provozu ve špatném stavu. „Vlivem příčných účinků hnacích vozidel dochází k extrémnímu namáhání uzlu upevnění, zejména v obloucích o velmi malém poloměru, a tím dochází ke vzniku hrubých závad v parametru rozchodu koleje. Vlivem koroze zde dále dochází trvale k zeslabení kolejnicového průřezu kolejnic,“ stojí v odůvodnění, které Zubačka zveřejnila.

Mluvčí Správy železnic Nela Friebová doplnila, že formálně státní organizace jen pozastavila pro lokomotivy řady 715 platnost výjimky, kterou ji k provozu na trati uděluje, i když „nesplňují stanovenou traťovou třídu zatížení a příčné účinky vozidel na této trati“. „Pro vozidla splňující stanovené parametry omezení provozu nepředpokládáme,“ ujistila. 

Ke kroku se správa podle ní rozhodla, protože diagnostika v loňském i letošním roce ukázala zhoršení stavu železničního svršku v parametru rozchod koleje.

Zákaz by měl platit do celkové rekonstrukce trati, která je naplánována na rok 2025. Friebová ujistila, že by se termín již neměl měnit. Již je vydané stavební povolení, Správa železnic připravuje soutěž na zhotovitele a podala žádost o dotaci. Podle Libereckého kraje, který historické jízdy na kořenovské dráze objednává, by ale měla správa již předtím koleje opravit tak, aby bylo možné po nich s historickými lokomotivami dál jezdit.

„Dlouhodobě Správa železnic ví o problému na trati, rekonstrukce už byla naplánovaná zhruba tři roky zpátky a měla začít. Jsme nespokojeni s tím, že se čekalo až do stadia, kdy došlo k omezení provozu pro Správu železnic nejsnazším možným způsobem – to je zákazem Zubačky,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (SLK). Správu železnic zároveň obvinil, že podobně přistupuje i k jiným tratím v regionu a „všechny opravy a rekonstrukce na tratích se v kraji řeší až pět minut po dvanácté“.

Kraj má podle Svitáka v rozpočtu vyčleněno sedm milionů korun, které měly v příštím roce jít na nostalgické jízdy. Už letos v létě nechal kraj historické vlaky zařadit do jízdních řádů a pro příští rok počítal s dalším rozšířením.

„V roce 2023 jsme na Zubačce uspořádali osm jízd s motorovou ozubnicovou lokomotivou. Zvláštními vlaky se svezlo 16 150 cestujících. Muzeum ozubnicové dráhy v Kořenově pak navštívilo dalších sedm a půl tisíce návštěvníků. Obdobně to bylo v loňském roce. V roce 2021 bylo nostalgických jízd jen šest a počet přepravených osob byl 11 951,“ vypočítal Petr Prokeš, ředitel Železniční společnosti Tanvald, která Zubačku provozuje. Letoška už se zákaz spojů nedotkne, provoz skončil o posledním říjnovém víkendu, ohrožena je příští sezona.

Trať z Tanvaldu do Kořenova je v provozu od roku 1902. Vznikla jako ozubnicová, od 80. let se ale ozubnice v běžném provozu nepoužívá, moderní lokomotivy a motorové vozy zvládnou překonat stoupání i bez její pomoci. Stoupání na trati dosahuje až 58 promile. Podle spolku Zubačka se uskutečnila poslední velká rekonstrukce v letech 1958 až 1962, od té doby se s výjimkou krátkého úseku mezi Desnou-Riedlovou vilou a Dolním Polubným žádné větší práce na trati nedělaly.

Dvanáctikilometrová trať je kulturní památkou. Ozubnice Abtova systému je na třech jejích úsecích. V Kořenově na trať navazuje původně pruská železnice z Jelení Hory.