Soud zakázal Liberty nakládat s podstatnou částí jejího majetku

Krajský soud v Ostravě zakázal zkrachovalé Liberty Ostrava dále nakládat s podstatnou částí jejího majetku. Majetková práva tak bude vykonávat insolvenční správce. Huť už začala odstavovat koksovnu, sdělil její šéf Kamil Kičmer. Odbory zadluženého podniku už zároveň mají k dispozici seznam 2300 zaměstnanců, kteří mají být na podzim propuštěni. Současně požadují garance, že zaměstnanci dostanou srpnové mzdy v řádném termínu. Jinak jsou odbory připraveny pracovníky vyzvat k ukončení prací a zastavení výroby.

Soud v Ostravě vyhověl návrhu prozatímního věřitelského výboru a insolvenčního správce na omezení majetkových práv zadlužených hutí. Omezení platí pro nakládání s vnitroskupinovými pohledávkami, emisními povolenkami i provozováním rourovny a válcovny, vyplývá z usnesení soudu, které je zveřejněno v insolvenčním rejstříku.

Rozhodnutím soudu tak na insolvenčního správce přechází oprávnění k tomu zajistit provoz rourovny a válcovny, uzavírat smlouvy o úvěrovém nebo tollingovém financování a také disponovat s emisními povolenkami. Rozhodnutí dále znamená, že Liberty už nyní nesmí samostatně bez souhlasu insolvenčního správce nakládat s majetkem v hodnotě nad padesát tisíc korun, pohledávkami nad sto tisíc korun či měnit smlouvy a provádět platby nad sto tisíc korun.

„Soud zcela správně a logicky rozhodl. Dlužník totiž už dříve zneužil ochranu před věřiteli a namísto toho, aby se snažil zajistit dostatek finančních prostředků v období krize, realizoval celou řadu podezřelých a nestandardních transakcí, a to zejména při nakládání s pohledávkami vůči spřízněným osobám,“ uvedl insolvenční správce Šimon Peták.

Prozatímní věřitelský výbor podle něj vyčíslil, že poslední kroky Liberty v rámci různých pokusů o restrukturalizaci dosud navýšily dluhy podniku minimálně o šest set milionů korun. Hutní společnost s kritikou svého postupu nesouhlasí. Vedení podniku v týdnu uvedlo, že jeho koncepcí je od počátku prodej zbytného majetku a obnovení ziskové části výroby.

„Rozhodnutí soudu vítáme. Také v tomto případě scénáře insolvenčního řízení postupujeme takovým způsobem, abychom minimalizovali hrozící škodu,“ řekl Jan Černý, mluvčí státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti, která návrh na omezení majetkových práv podala. EGAP je věřitelem zkrachovalých hutí a stojí také v čele prozatímního věřitelského výboru.

Odbory chtějí garanci výplaty mezd

O hromadném propuštění zaměstnanců budou všichni předsedové odborových organizací s českým vedením firmy jednat v úterý od 10:00 v Hotelu Kovák. Odboráři zároveň vyzvali zaměstnance, aby v tento den přišli vyjádřit svůj názor na dění v podniku.

Předseda OS KOVO Liberty Petr Slanina připomněl, že původně se mělo hromadné propouštění projednávat s vedením podniku už na konci července. Odboráři ale podle něj nedostali v dostatečném časovém předstihu seznam zaměstnanců, kterých se má hromadné propuštění dotknout. Proto jednání odmítli.

„Momentálně nevíme, zdali zaměstnavatel od 1. srpna bude zaměstnancům, které potřebuje, platit za jejich práci mzdu. Požadujeme jasné garance, že zaměstnanci mzdu v řádném výplatním termínu dostanou. Máme velikou obavu, aby ‚externí právní firma‘, která pracuje pro představenstvo Liberty Ostrava, nepřišla dva dny před výplatním termínem s tím, že zaměstnanci mzdu nedostanou, jak se nám to stalo před květnovou výplatou. V tomto případě bychom zaměstnance vyzvali k ukončení prací a zastavení současné výroby,“ dodal Slanina.

Šéf koksovny Liberty Ostrava Kamil Kičmer k jejímu odstavení (zdroj: ČT24)

Liberty začala odstavovat koksovnu

Zkrachovalá huť už v pátek začala odstavovat koksovnu, řekl ČT její šéf Kamil Kičmer. Zařízení už tak nikdy nebude možné využít – vyzdívky začnou praskat a vše se začne deformovat. „Nenašlo se využití pro aktuální provoz na koksovně v rámci Liberty. Proto jsme dostali příkaz k definitivnímu odstavení provozu, (...) přistoupili jsme k havarijnímu odstavení,“ ujasnil Kičmer. Proces podle něj potrvá asi pětadvacet dní.

„Proběhlo odplynění odsávacího potrubí, probíhají další plynové práce k bezpečnému odstavení a zajištění,“ doplnil Kičmer. V sobotu se podle něj odstaví vytápění baterie, plánuje se také zaslepení potrubí s topným plynem. Poté se začnou koksárenské baterie ochlazovat. Ve chvíli, kdy jejich teplota klesne pod osm set stupňů Celsia, bude proces nezvratný.

Zároveň bude podle šéfa koksovny nutné odstavit úsek chemie tak, aby používané nebezpečné látky neunikly do kanalizace či nekontaminovaly půdu a nezpůsobily ekologickou havárii. Doplnil, že práce jsou rozplánované do zhruba 25denního harmonogramu. Obává se ale toho, aby na zajištění prací byl dostatek pracovníků. V koksovně pracovalo podle ředitele 264 lidí, mnozí v posledních dnech podali výpovědi.

Odstavování koksovny podle Slaniny fakticky znamená konec prvovýroby v huti. „Obávám se, že tady dochází k definitivnímu odstavení koksovny. Zaměstnavatel navíc přistoupil k hromadnému propouštění, takže už dneska koksovnu opustilo tolik zaměstnanců, že by už ani nebyla schopna se dále rozjet,“ upozornil Slanina.

Většina provozů Liberty Ostrava stojí od loňského prosince, kdy společnost Tameh Czech huti zastavila dodávky energií. Převážná část zaměstnanců od té doby nepracuje. Minulý týden Liberty Ostrava oznámila, že předložila odborům návrh na snížení počtu zaměstnanců. Odejít má až 2600 lidí. Slezská huť patří od roku 2019 do Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty.