Sanatorium v Pasohlávkách bude důležité pro celou republiku, míní premiér Fiala

Stavba Sanatoria Pálava v Pasohlávkách (zdroj: ČT24)

Léčebně-rehabilitační ústav Sanatorium Pálava v Pasohlávkách na Brněnsku bude důležitý nejen pro Jihomoravský kraj, ale pro celou republiku. Při poklepání základního kamene to v pondělí prohlásil premiér Petr Fiala (ODS). Ústav doplní páteřní síť neurorehabilitačních center, která jsou v tuzemsku dosud tři. Žádné z nich ale není na Moravě, důležitá je přitom provázanost s klinikami v regionu, zdůraznil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Zkušební provoz zahájí ústav v lednu 2026.

„Jsme vynikající v akutní péči, ale v následné péči máme rezervy. I tímto projektem dotváříme páteřní síť a přispíváme k tomu, že následná péče bude dostupná,“ uvedl Fiala. Celkové náklady na stavbu činí 784 milionů korun bez DPH, 289 milionů pokryje dotace z Národního plánu obnovy. „Jsem rád, že se daří směřovat peníze z Evropské unie do takovýchto projektů, které skutečně slouží občanům. Rovněž mě těší, že na zajištění personálu spolupracujeme s Masarykovou univerzitou,“ doplnil premiér.

Léčebný ústav má zajistit následnou péči o pacienty po těžkých a kritických stavech v oborech neurologie, neurochirurgie, traumatologie a ortopedie. Nabídne 214 lůžek. „Bude sloužit pro neurorehabilitaci, jejímž cílem je, aby pacient třeba po cévní mozkové příhodě začal v následné fázi co nejdříve a nejlépe rehabilitovat. Díky tomu se mu vrátí hybnost, nebude mít poruchu řeči, bude se moct vrátit do práce a bude žít nejen dlouhý, ale také kvalitní život,“ nastínil Válek.

V Česku jsou taková rehabilitační centra v Kladrubech, Hrabyni a v Luži-Košumberku. „Jejich kapacita je relativně vysoká, na Moravě takové zařízení ale chybí a nám jde o provázanost. Jde o to, aby neurochirurgické kliniky měly svoje neurorehabilitační zařízení, kam budou pacienty posílat. Díky Sanatoriu Pálava budeme mít v republice kapacitu vysoce přes tisíc pacientů a bude dostatečná. Unikátním doplňkem budou místní přírodní zdroje termální sirné vody,“ dodal Válek.

Specializovaný univerzitní kurz

Zhotovitelem je společnost Sanatorium Pálava VCES – SPIE Stangl. Stavební firma začala s přípravou staveniště loni v prosinci, v polovině ledna zahájila výkopové práce. Aktuálně pracuje na založení stavby, což představuje vyvrtání 75 pilot. Souběžně vzniká projektová dokumentace pro provedení stavby. Masarykova univerzita také v lednu otevřela certifikovaný neurorehabilitační kurz, jehož účastníci mohou v budoucnu najít uplatnění například právě ve vznikajícím zařízení.

Zprovozněním a chodem sanatoria kraj pověřil svou organizaci Jihomoravská zdravotní, a. s. „Pracujeme na synchronizaci vnitřního vybavení se stavbou i zajištění personálu, což zřejmě bude jedním z nejkomplikovanějších úkolů naší společnosti. Má zde pracovat více než 150 lidí. Lokalita nového zařízení je mimo městskou aglomeraci, ale lze lidem nabídnout řešení, která je přesvědčí o tom, že je to správná destinace pro jejich práci. Bavíme se o zajištění transportu, který by byl pro zaměstnance zdarma, nebo vybudování ubytování. Důležité je také finanční ohodnocení. Já jako lékař bych považoval za benefit i to, že pracuji v novém, supermoderním zařízení,“ řekl předseda představenstva organizace Martin Pavlík.

Sousedství čínského projektu

Umístění sanatoria do polí, poblíž nádrže Nové Mlýny, považuje ministr Válek za výhodu pro pacienty. „Součástí neurorehabilitace jsou i procházky, pohyb. Kde by to pro ně mohlo být lepší než u Pálavy, kde jsou vodní plochy, cyklostezky a příroda,“ je přesvědčený ministr.

Podle starostky Pasohlávek Martiny Dominové (Moravané) výstavba na život v obci nemá vliv. Do budoucna může ústav pozitivně ovlivnit zaměstnanost i rozpočet, domnívá se.

Poblíž vznikajícího ústavu má také stát lázeňský komplex, který tam plánuje čínská firma RiseSun. Projekt má územní rozhodnutí a do konce roku by měl získat stavební povolení. Podle hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) čínský investor slibuje, že by to měl splnit. I kdyby lázně nevznikly, smysl sanatoria to podle něj nesnižuje. „Tam budou lidé po úrazech mozku, odborníci je tam budou stavět zpátky na nohy. Nebudou tam klienti, kteří by využili lázně,“ míní.